Ocak 26, 2012

Yeni Fiat Pratico Pratik ve Ekonomik

Fiat Doblo ailesi, kısa bir süre önce Pratico adlı açık kasa kamyonet ile genişledi. Önce Avrupa pazarında kendini gösteren, Kasım 2011’de de Türkiye’de satışına başlanan Pratico; 5 metreye yaklaşan uzunluğu, hafif, pratik ve yük güvenliği sunan açık kasası ile ruhsatında yazan kamyonet tanımlamasını tam olarak karşılıyor ve bu özelliği ile van ve binek olan türevlerinden ayrılıyor. Bununla birlikte Pratico; kabin özellikleri, motor performansı ve ekonomisi ile tam bir Doblo.


Niçin Pratico?


Fiat Markalar Direktörü Okan Baş: “Biz hafif ticari araç sektöründe önemli bir oyuncuyuz. Son üç yıldır da lideriz, ama kamyonet pazarında ürünümüz yoktu. Çok kısa bir süre önce kamyonet pazarına da giriş yaptık.imdi bu pazarda Pratico ve Ducato modelleri ile varız. Heriki ürünümüzle de kamyonet segmentine otomobil konforunu ve ekonomikliğini taşıyoruz” diyor ve kamyonet pazarından ilk aşamada % 10’luk bir pay almayı hedeflediklerini söylüyor.


Pratico, Fiat’ın bu hedefine ulaşmasını sağlayacak özelliklere sahip. Türkiye’de özellikle kendi işini yapan işletmelerin Pratico’nun boyutlarında ve kapasitesinde bir kamyonete ihtiyacı var. Bu ihtiyaç uzun yıllar Anadol otomobil şasilerinin kamyonete dönüştürülmesi ile karşılanmıştı. Pazarda bugüne kadar boyutları itibarıyla bu ihtiyaca cevap veren bir ürün yoktu.



Türkiye yolları için yeni bir yüz alan Pratico, test sürüşümüz boyunca potansiyel kullanıcılarının dikkatini çekti. Donanımlarına bağlı olarak fiyatı 32 bin ile 40 bin TL arasında değişen Pratico, adından uzun yıllar söz ettirecek ve pazarda kalıcı olacak potansiyele sahip.


Kamyonette konfor


Pratico; Doblo ailesinin üyesi olmanın tüm avantajlarını kullanıyor. Ön bölüm, kabin içi ve motor seçenekleri diğer Doblo modelleri ile aynı.


Pratico ile birlikte sunulan ikinci nesil Multijet motorları; 1.3 90 Bg Multijet,1.6 105 Bg Multijet ve 2.0 135 Bg Multijet’ten oluşuyor.


Sürücüsü ve yolcusu Pratico’ya bir kamyonet olmasına rağmen otomobil gibi kolayca binip-iniyor.


Kabin içinde herşey Doblo standardında. Test sürüşlerimiz sırasında bizde bu konforu yaşadık. Daha fazlasını isteyenler için yolcu koltuğu sırtlığının katlanır hale getirilmesiyle koltuk arkasındaki boşluk değerlendirilebilir.



Pratico birçok alanda kullanılabileceği öngörülen bir araç. Biz de bu öngörüye uyarak sürüş testimizi farklı alanlarda, farklı yük, yükleme ve sürüş koşullarında gerçekleştirdik.

Yükleme alanı


Pratico, galvanizli paslanmaz sac kasa ve alüminyum kasa olmak üzere iki tip kasa seçeneği sunuyor. Bu kasalar; üç yanı açılır olmaları, bağlama kancaları ve yük emniyeti için tabanda bulunan bağlama halkaları ile hafif ticaride ihmal edilen yük güvenliğini sunuyorlar. Yük tabana sabitlenebiliyor. Kasa kapaklarının açılış-kapanışları da kolay.


Fiat, Pratico’da kasanın yükleme alanını daraltmamış. Bu nedenle aracın yükleme yüksekliği 89 cm ile beklenen seviyenin üstünde. Bu yükseklik, arkadan daha fazla kapasite sunan Avrupalı kamyonetlere yakın. Pratico, Asya kökenli rakiplerden ise ön ve arka lastik boyutlarının aynı olması ve tek stepne ile ayrılıyor.


Pratico’da kasa yüksekliği nedeniyle altta oluşan boşluk; geniş ve derin bir bagaj veya işle ilgili alet ve eşyaları saklamaya yarayan büyük bir göz olarak değerlendiriliyor.


Kasa yüksekliğinin görünümü olumsuz etkilememesi için yanlara konan plastik yan koruma barları, Pratico’ya güzel bir görünüm kazandırıyor. Rüzgarın etkisini azaltma, yanlardan çarpmalarda insanların aracın altına girmesini önleme işlevlerine de sahip olan yan koruma barlarında, basamak olarak kullanılan bir bölüm de bulunuyor.



Sürüş


Deneme sürüşlerimizi, Pratico’nun 135 Bg güç üreten 2.0 litrelik motora sahip en üst versiyonu ile gerçek kullanım şartlarında gerçekleştirdik. Bu sürüşlerde Pratico, özellikle yüklü ve boşken değişmeyen yol tutuş yeteneği ve trafiğe uyumu ile beğenimizi kazandı. Boş ve yarım yüklü sürüş arasında sürücü hiçbir fark hissetmiyor. Teknik ve yasal olarak izin verilen 1 ton yük; çekiş, süratlenme kaybı ve yol tutuşta, sürüşü ve güvenliği etkileyecek bir durum oluşturmuyor. Buna karşılık sert kullanımdan kaçınmak ve yoldaki kasislere dikkat etmekte fayda var. Bir tonluk yük, özellikle arka dingilde süspansiyon mesafesini doğal olarak kısaltıyor. Bu durum, aracını korumak isteyen her marka ve model araç sürücüsü için geçerli.



Testini yaptığımız sac kasalı Pratico, açma-kapama kolaylığı ile birlikte kasa zeminine yerleştirilen bağlama halkaları ve kasa kapaklarında bulunan kancalarıyla yük emniyeti sağlıyor.


Yakıt tüketimi

Yakıt tüketiminde Pratico, bir kamyonet kimliği ile değil, Doblo kimliği ile karşımıza çıktı. Aracı yaklaşık 700 km boş ve dolu olarak İstanbul trafiğinde kullandık. Bu kullanımın 150 km’sinde Pratico’ya, maksimum kapasitesini kullanarak, 960 kg kömür yükledik.


Tam yüklü olarak Pratico, sık dur-kalklar yaşanan, sert iniş-çıkışların çok olduğu ilk 50 km’lik dağıtım güzergahında, 100 km’de ortalama 13,1 litrelik yakıt tüketimi değerine ulaştı. Aynı yükle açık trafikte ve otoban koşullarında ise yakıt tüketimi ortalama 8,7 litre seviyesinde kaldı. Otoban ve dağıtım güzergahı dahil toplam 150 km’lik yüklü kullanımda ise yakıt tüketimi ortalaması 9,3 litre, ortalama sürat 27 km/s oldu. Pratico’nun boşken yakıt tüketimi de 100 km’de ortalama 7,1 litre olarak gerçekleşti.


Çamurluk ve lastiklerin, yükleme alanını daraltmaması için Pratico’nun kasası yükseğe yerleştirilmiş. Oluşan boşluk tampon üstünde bir bagaj, yanlarda ise basamak ve rüzgarlıkla işlevsel hale getirilirken, araç şık bir görünüm de kazanmış.



Bi-link bağımsız arka süspansiyon, Pratico’ya arka aksta 1.450 kiloya kadar yük taşıma kapasitesi sunmasının yanında, denge çubuklu tasarımıyla lastiklerin yol tutuşunu artırarak güvenli sürüşe katkı sağlıyor.

 


 


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir