Mart 18, 2008

Yeni Ford Cargo tanıtıldı

Ford Otosan’ın gelecekteki ürünleri için anahtar olma özelliğine sahip yeni motorlarıyla donattığı  Ford Cargo kamyonların tanıtımı İnönü Fabrikası’nda gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yılın kasım ayında Ford’un uzun yol çekicisi ve 8×2 kamyonlarında yerini alan 9 litrelik motorların da tanıtıldığı toplantıya Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Ufuk Güçlü ve İnönü Fabrikası Müdürü Burak Gökçelik ile birlikte birçok Ford Otosan yetkilisi katıldı.

Toplantıda, Genel Müdür Başyardımcısı Ufuk Güçlü, yeni Ford Cargo kamyonlar için 8 milyon Euro, yeni  EcoTorq motorun geliştirilmesi içinse 17 milyon Euro’luk yatırımda bulunduklarını açıkladı. Güçlü, yeni Cargo için 2 yıl boyunca 50 mühendisin çalıştığını, Cargo test araçlarının yaklaşık 3 milyon km yol aldığını belirtti.

Ford Cargo’nun yenilikleri
Ford Cargo’ların yeniliklerini; iç ve dış görünümde yeni hatlar, dayanıklı ve modern araç omurgası, güçlü 9 litrelik yeni EcoTorq motoru, güçlendirilmiş aktarma organları, düşük yakıt ve yağ tüketimi, güçlü fren sistemi, konforlu süspansiyon, her bakımdan konforlu sürüş ve arttırılmış servis aralıkları oluşturuyor.

Ergonomik, pratik ve optimum kullanım doğrultusunda yenilenen Ford Cargo’nun hem iç, hem de dış hatlarında estetik değişiklikler yapılmış. Aracın daha canlı görünümünü sağlayan bu değişiklikler, renk seçenekleriyle tamamlanıyor. Büyük krom yazıyla yazılmış Cargo ismi dikkat çekerken araç tamponları da daha geniş yapılmış.

Aracın treyler ile arasındaki hava tirbülansını azaltmak için ise Tübitak destekli bir proje gerçekleştirilmiş. Buna göre hava direnci üst rüzgarlık sayesinde %10, yan  etek sayesinde %4 , arka yelek sayesinde  %3 azaltılmış.

Havalı kabin süspansiyonu konforu ile rekabetçi bir mekanik süspansiyon geliştiren Ford, aracın öne ve arkaya olan salınımlarını azaltmış. Kabin konforunda ise 3 kollu direksiyon ve topuk kaldırmadan kullanılabilen debriyaj pedalı ile şöförün rahatlığı artarken araç döşemeleri Türk motifleriyle süslenmiş.

9 litrelik EcoTorq
9 litrelik, 6 silindirli, turboşarjlı, intercoolerlı EcoTorq motorlar, 2200 dev/dak’da maksimum gücü olan 350 Bg’ye ulaşıyor. 1200 ila 1700 dev/dak’da da 1400 Nm’lik maksimum torklarına çıkıyor.

Ford yeni motorlarla donatılmış yeni kamyonlarında, artan motor gücü ile uyumlu aktarma organları kullanıyor. Bu uyum süspansiyon sisteminde de sağlanmış, bunun için geliştirme ve yenilemeler gerçekleştirilmiş.

Bu yenileme ve değişiklikler sayesinde Ford Otosan’ın Cargo kamyonları daha düşük devirlerde daha fazla güç, daha yüksek ortalama sürat ve daha fazla çekiş gücü sağlıyor.

Ford’un 9 litrelik motorları, 11 veya 12  litrelik motorlarla donatılmış rakip ürünlerle karşılaştırıldığında, daha az yakıt tüketimi ve motor ağırlığının düşük olması nedeniyle daha fazla yükleme kapasitesi sunuyor. Rakip ürünlerin daha küçük hacimde olan motorlarına göre ise daha uzun motor ömrü, daha yüksek ortalama sürat ve çekiş gücü avantajı sözkonusu.

2008 yılı sonuna kadar Türkiye pazarına Euro 1 versiyonu ile sunulacak 9 litrelik EcoTorq motor, Euro 4 /5 normlarını karşılayabilecek teknik altyapıya sahip. Ayrıca yine Euro 1 normlarında pazara sunulan ancak isteğe bağlı olarak Euro 3 olarak da satın alınabilen 7 litrelik EcoTorq motorları ile aynı temel özelliklerde.

Tercih SCR
Ford, Euro normlarını karşılarken tercihini Avrupalı üreticilerin çoğu gibi SCR  (Seçici Katalitik İndirgeme) metodundan yana yapmış. Yani, mavi katkı olarak adlandırılan AdBlue’lu sistemi tercih etmiş. Bu sistem motorda yanma süreçlerinin iyileştirilmesini, egzoz gazı içinde bulunan zararlı maddelerin en aza indirilmesi ve son aşamada egzozdan çıkmadan önce partiküllerin süzülmesini içeriyor. Sistem daha gelişmiş motor soğutma sistemi, daha iyi yanma ve kontrol süreçleri gerektiriyor.

Güç ile birlikte gelen hedefler
Ford, 9 litrelik EcoTorq ile daha yüksek güç ve torka sahip motorlarla donatılmış kamyonları pazara sunma imkanı elde etti. Bu kamyonların ilk örnekleri 3235 S ve C serisi (8×2) kırkayaklar ile 1835 (4×2) çekici oldu. Araçlarda yeni motorların artan torkunu karşılayacak özelliklere sahip ZF’nin 16S1620 (16+2 vitesli) şanzımanı bulunuyor. Ford Otosan, yeni motorları ve iyileştirme yaptığı yeni aktarma organları ile Türkiye’de pazarını koruyup geliştirirken, motorların Euro 4 ve 5’i karşılayacak özellikleri ile Cargo ihracatının da yolunu açıyor.

Bu arada 9 litrelik Ecotorq, özellikle bölünmüş, çift şeritli yolların uzamasıyla artan ortalama sürat talebi ve rakiplerin baskısı karşısında Ford Otosan’ın elini kuvvetlendiriyor. Ford Otosan mühendislerinin çalışmaları sayesinde, Ford Cargo serisinin dünyada en başarılı ve gelişmiş versiyonunu da Türkiye kamyon pazarında yaşatılıyor.

Tüm bunların yanı sıra Transit’i 200 Bg güce ulaştıran Ford Otosan’ın yeni motorlarının 5, 7, 9 ve 11 litrelik bir aile oluşturması, firmaya küresel rekabet gücüne kavuşturacak bir çözüm.

Bakım aralıkları
EcoTorq motorları, yeni motorlarda aranan uygun yakıt ve yağ kullanımı ile minimum 1 milyon km dayanıklılık, 100 bin km’lik bakım aralığı koşullarına göre planlanmış. Bu veriler Avrupa menşeili motorların sunduğu tüm olanakları sağlıyor. Ancak şu anda Türkiye’de üretilen mazotların sülfür oranının yüksek olması ve mazot içindeki kükürtün havadaki nem ile birleşerek asit oluşturması nedeniyle motor yağının özelliklerini bozmasından dolayı, bakım aralıkları diğer ithal motorlar gibi 20 bin km ile sınırlanmış.

Ford Otosan 2009’a hazır
Ford Otosan yetkilileri, yeni motorları ile ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda özetle şunları söylüyorlar; “Ford Cargo araçlar 350 Bg gücünde yeni bir motora kavuştu. 7.3 litrelik 240 ve 300 Bg’lik motorlara 9 litrelik 350 Bg’lik motoru da ekleyerek, farklı motor gücü seçenekleri oluşturduk.  Yeni motorumuz Euro 4 normlarını sağlıyor. 50 civarında mühendis 2 yılı aşkın bir süredir bu proje üzerinde çalıştı. Türkiye’de ilk defa bir motor bütün parçalarıyla bilgisayar ortamında tasarlandı. EcoTorq, dinamometrelerle ve sahada yapılan zorlu testlerden geçtikten sonra kullanıma sunuldu.

Yeni Cargo için sessiz, güçlü, çevre dostu bir motor yaratıldı. Modüler tasarıma sahip EcoTorq’un parça sayısının az olması sayesinde bakımı daha kolay. Arttırılmış servis aralığı, düşük yağ ve yakıt tüketimi sağlanıyor. Rutin bakım maliyetleri de asgariye iniyor.

Bu projede; 25 milyon Dolar’ın 18 milyon Dolar’ı motor geliştirmeye, 7 milyon Dolar’ı ise araç geliştirmeye harcandı. Yurt içi ve ihraç pazarları için ihtiyaç duyduğumuz güçte ve emisyonda motorlara ihtiyacımız vardı. Yeni motorlarımızla bu ihtiyaçları karşılarken, bu motorun kullanıldığı kamyon ve çekicilerde iyileştirme ve geliştirmeler de yaptık. 1 Ocak 2009’dan itibaren Türkiye’de mecburi olarak yürürlüğe girecek Euro 4  normunu AdBlue’nun kullanıldığı sistemle karşılamaya hazırız.”

Common rail enjeksiyon sistemi
Yüksek basınç pompası, motor devrine ve anlık yakıt ihtiyacına bağlı olarak ortak yakıt yolu içinde değeri 1400 bara kadar uzanan bir yakıt basıncı oluşturuyor. Motor yönetim sistemi, motor devri ve yakıt ihtiyacına göre optimum püskürtme zamanlamasını ve miktarını anlık olarak hesaplıyor. Enjektörlere açılma ve kapama komutlarını gönderiyor. Zamanlaması ve süresi optimize edilmiş bu püskürtme düzeni sayesinde mükemmel yanma her koşulda elde ediliyor. Böylece her devir ve yük durumunda yüksek performans, düşük yakıt tüketimi ve düşük egzoz emisyon değerleri sağlanmış oluyor. 24 supaplı silindir kafası ise performansı en üst düzeye taşıyor.

Elektronik Kontrol Birimi (ECU)
Motorun yönetilmesini sağlayan bu ünite, algılayıcılardan aldığı bilgileri değerlendiriyor. Kesin formüller kullanarak hesaplamalar yapıyor. Beklenmedik durumlarda hafızasında yüklenmiş bilgileri kullanıyor ve sonuçlarına göre kumandalar yardımıyla motorun verimli çalışmasını sağlıyor.  ECU ayrıca sistemde oluşan arızaları da kaydediyor. Test cihazı yardımı ile bu arızalar rahatça okunabiliyor.

EcoTorq Diagnostik Sistemi (EDS) , geliştirilen servis yazılımı ile kolay ve etkin sistem kontrolü ve bakımı sağlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir