Haziran 13, 2012

Yeni mezunlar işe Temsa'da başladılar

Temsa Global’in 4 yıl önce başlattığı üniversite sanayi işbirliği ilk meyvelerini verdi. Otomotiv sektöründe nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak, yetkin, uzman elemanlar yetiştirmek amacıyla Temsa Global ile Çukurova Üniversitesi’nin yürüttüğü işbirliği, ilk mezunların iş sahibi olması ile sonuçlandı.

Temsa Global’in desteği ile Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği bünyesinde açılan Otomotiv Mühendisliği’nden, 7 Haziran 2012’de Temsa’da düzenlenen törenle mezuniyet belgelerini alan ilk mezunlardan otomotiv mühendisliğini başarı ile tamamlayan 6, makine mühendisliği lisans programı okurken başarısı nedeniyle otomotiv mühendisliğinde çift ana dal yapma hakkı kazanıp eğitimini tamamlayan 2 ve 1 adet de otomotiv mühendisliğinde yan dal eğitimini tamamlayan toplam 9 gençten 8’i, aynı gün Temsa’da işe başladı. 1 mezun ise yaşının diğer arkadaşlarından bir miktar fazla olması nedeniyle önce askerlik görevini yerine getirmek ve daha sonra Temsa’da işe başlamak istedi.

Mezunların 6’sı Ar-Ge'de, 2’si ise üretimde

Temsa Global’de işe başlayan gençler, aynı zamanda üniversitede yüksek lisans yaparak eğitimlerini devam ettirecekler. 7 Haziran 2012’de düzenlenen diploma törenine Temsa Global CEO’su Tamer Ünlü, Temsa Global İnsan Kaynakları Direktörü Tekin Koçak, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Güngör, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mesut Başıbüyük ve Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği,  Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, araştırma görevlileri ile Temsa tarafından Otomotiv Mühendisliği eğitiminde görevlendirilen teknik elemanları ve Temsa Global’in yöneticileri katıldı.

Prof. Dr. Kadir Aydın, “Temsa, sadece mezunları işe almakla kalmadı, 4 yıl boyunca onlara eğitim desteği vermeyi ve sponsor olmayı sürdürdü, tez ve projeleri için uygulama alanları ve laboratuvarlar açtı. Gerek Otomotiv Mühendisliğinde okuyan öğrenciler için yapılabilecek en iyi şeyi Temsa Global yaptı, her tür taleplerimizi anında karşıladı, uygulamalı derslerimiz için akademik unvana sahip, çok iyi İngilizce bilen teknik elemanlarıyla öğretim desteği verdi. Sanayimizin talep ettiği teori yanında uygulamayı da bilen mühendislerin yetiştirilmesi amacıyla Çukurova Üniversitesi ile Temsa Global arasında başlatılan bu işbirliği bugün meyvesini vermiş, Üniversite-Sanayi işbirliğinin ülkemizde örnek alınabilecek en güzel örneği olmuştur” dedi.

Temsa Global CEO’su Tamer Ünlü de, üniversite – sanayi işbirliğinin nitelikli işgücü yetiştirilmesinde büyük önem taşıdığını belirterek; “Çukurova Üniversitesi ile yaptığımız işbirliğinin sonucunu en güzel şekilde aldık. Bundan sonra da üniversite ile işbirliğimiz artarak devam edecek. Üniversite ve meslek yüksekokulları ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Temsa Global İnsan Kaynakları Direktörü Tekin Koçak ise “sürdürdüğümüz bu işbirliği ile Çukurova Üniversitesi ihtiyacımız olan Otomotiv Mühendislerini kendilerinden beklentilerimizi karşılayacak şekilde yetiştirmektedir bu nedenle de Temsa Global A.Ş.’de yeni mühendis ihtiyacımızı karşılarken Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği lisans ve lisansüstü mezunlarına öncelik tanıyacağız” diye konuştu.

Amaç nitelikli işgücü yetiştirmek

Firma tarafından yapılan açıklamada, bu projeyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Temsa Global’in otomotiv mühendisi ihtiyacını karşılamak üzere, konusunda uzman, en az bir yabancı dili iyi bilen, uluslararası düzeyde Ar-Ge çalışması yapabilen ve yeni araç modelleri tasarlama becerisi kazanmış otomotiv mühendisleri yetiştirmek amacıyla Çukurova Üniversitesi ile 4 Nisan 2008’de imzaladığı protokolle başlatılan işbirliği, süresiz olarak uygulanıyor. Bu protokolün hemen ardından Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği’nde lisans eğitimi, bir yıl sonra da yüksek lisans eğitimi başlamış, 2008-2009 Eğitim Öğretim yılında ÖSYM tarafından Otomotiv Mühendisliği lisans programına 30 öğrenci + 1 lise birincisi olmak üzere Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinin ardından ikinci en yüksek puanla toplam 31 öğrenci yerleştirilmiştir. Bu öğrencilerden 9 adedi İngilizce Hazırlık sınıfı muafiyet sınavını aşarak direk 1. sınıfa başlamış, bu öğrencilerden 6 adedi ise eğitimlerini 4 yılda tamamlamıştır. Otomotiv Mühendisliği’nde aynı zamanda çift ana dal ve yan dal eğitimi de sürdürülmekte olup, Makine Mühendisliği Bölümünden 2 öğrenci çift ana dal 1 öğrenci de yan dal eğitimini tamamlayarak Otomotiv Mühendisliği mezunlarıyla aynı haklara sahip olarak Temsa Global A.Ş.’de işe başlamışlardır. Ç.Ü. Otomotiv Mühendisliği’nde 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren isteğe bağlı ikinci yabancı dil olan Almanca hazırlık sınıfı da Temsa Global’in destekleriyle açılmıştır.

Temsa Global ile Çukurova Üniversitesi arasındaki işbirliğinin bir diğer amacı, ulusal ve uluslararası düzeyde akredite olmuş laboratuvarların kurulması. Bu laboratuvarlarda otomotiv sektörünün, ihracat için gerekli olan standartlara uygunluk deneyleri, performans testleri (fren, gürültü, performans, devrilme, emisyon ölçümleri gibi) yapabilmesi hedefleniyor. Bunun için öncelikle gerekli olan Laboratuvar binaları Çukurova Üniversitesi tarafından yaptırılacak, laboratuvar donanımları ve ekipmalarının sağlanması ve satın alınmasında da Temsa Global destek verecektir. Otomotiv Mühendisliği Laboratuvar bloğunun projeleri Çukurova Üniversitesi tarafından hazırlanmış olup, Teknokent’in hemen karşısına yapılacak olan laboratuvar bloğu inşaatı için ihale süreci başlatılmıştır.

Temsa Global öğrencilerin uygulama alanı

-Temsa Global, Çukurova Üniversitesi’nin Otomotiv Mühendisliği lisans ve lisansüstü bölümlerinin ihtiyacı olan altyapıyı (laboratuvar, araç, ekipman gibi) kurmakla kalmadı, destek ve katkı sağlamaya devam ediyor:
Otomotiv Mühendisliği bölümünün ihtiyacı olan eğitmen kadrosunun oluşturulması amacıyla Temsa Global, akademik unvana sahip, çok iyi İngilizce bilen teknik elemanlarıyla destek veriyor, uygulamalı dersler bu elemanlar tarafından veriliyor.

-Temsa Global, programdaki öğrencilerin ağırlık olarak uygulama yaptıkları 7. ve 8. yarıyılda, eğitimlerini fabrika alanı içinde bulunan tesislerde gerçekleştirmelerini sağlıyor ve gerekli altyapıyı hazırlıyor.

-Öğrencilerin Temsa Global’in Adana’daki tesislerinde staj, proje ve bitirme tezlerini hazırlamalarına imkan tanıyor.

-Programdan mezun olan öğrenciler, yüksek lisans programlarına katıldıklarında Temsa Global tarafından burs veriliyor, kaza sigortası poliçelerini karşılıyor.

-Yüksek lisans öğrencileri haftada 2 gün üniversitede, 4 gün Temsa Global’de çalışıyor ve Temsa tarafından maaş ödeniyor.

-Çukurova Üniversitesi ve Temsa Global, seminer, konferans, tanıtım ve eğitim etkinlikleri düzenleyerek öğrencilerin eğitimine katkı yapıyor.

-Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin teknik ve deney amaçlı taşıma desteği Temsa tarafından karşılanıyor, lisans ve yüksek lisans öğrencileri, çalışanların yemek, servis vb. gibi haklardan da ücretsiz olarak faydalanıyor.

Çukurova Üniversitesi’nin katkıları

-Çukurova Üniversitesi bu işbirliği çerçevesinde Temsa Global’e eğitimcileri ile birlikte danışmanlık desteği veriyor.

-Temsa Global’in ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ile Temsa Global ortak Ar-Ge projeleri yürütüyor.

-Temsa Global’in beyaz yakalı elemanları lisansüstü eğitimlerini Çukurova Üniversitesi’nde sürdürüyor ve tez konuları Temsa Global’in ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak belirleniyor.

-Temsa Global, gerektiğinde üniversitenin laboratuvarlarında ihtiyaç duyduğu bilirkişilik, danışmanlık, deney ve testleri gerçekleştiriyor. Bu tür hizmetlerin ücretleri üniversitenin döner sermaye işletmesine ödeniyor.

-Çukurova Üniversitesi otomotiv mühendisliği lisans ve lisansüstü eğitim programlarının uygulanmasında otomotiv sektörünün gereksinimleri ve gelişen teknolojilerini dikkate alıyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir