Temmuz 7, 2010

Yeni Renault DeZir otomobil aşkını simgeliyor

Renault, Marka’nın daha coşkulu bir tasarıma doğru yönelişini simgeleyen modeli DeZir’i, 2010 Paris Otomobil Fuarı’ndaki dünya prömiyerinden önce günışığına çıkardı. Elektrikli bir motora sahip olmasıyla dikkat çeken DeZir, elektriğin otomobil tutkusuyla uyumlu olduğunu kanıtlıyor. Otomobil, aynı zamanda Marka’nın gelecekteki modellerinin tasarımının temellerini atıyor.

Markanın “Otomobili Değiştiriyoruz, Hayatı Değiştiriyoruz” şeklindeki yeni imzasından esinlenen Renault Tasarım, Laurens van den Acker’in öncülüğünde, yaşam döngüsü üzerine kurulu yeni bir strateji yoluyla şirketin tüm insan odaklı yaklaşımını dışa vurmak için Renault’nun marka kimliği kökenlerinden yararlanıyor. Bu stratejiyi hayata geçirmek için, Tasarım Direktörlüğü, organizasyonunu değiştirdi. Aynı tasarım ekibi, konsept otomobilin ve seri üretilecek otomobilin gerçekleştirilmesinden sorumlu olacak.

Aşık olmak

Laurens van den Acker tarafından yönetilen ilk ürün olan DeZir, Marka’nın tasarımdaki yeni yönelimini somut hale getiriyor ve yaşam döngüsü üzerine kurulu stratejiyi başlatıyor. İlk etap olan “Aşık olmak” mükemmel şeklini, DeZir’in hem güçlü hem gözalıcı tarzında ve tutkuyu yansıtan kırmızı renginde buluyor.

Arkasında elektrikli bir otomobil var

Adındaki Z harfi doğrudan Z.E. imzasına atıf yapıyorsa da, tasarım unsurları elektrikli otomobilin doğal özellikleri olan teknik içerik ve hafifliği ifade ediyor. Böylece, ön tamponun oyuk formu ile hava girişinin ve arka bölümün yivli tasarımı aracın bütününe bir hafiflik kazandırıyor ve pili soğutmak için havanın önden arkaya doğru yönlendirilmesini sağlıyor.

Camlı bölümlerin geometrik kesimi konsept aracın tamamının okunmasını kolaylaştırıyor ve bir savaş uçağının kokpitini ya da dayanıklılık yarışlarına katılan bazı spor otomobillerin sürücü kabinini çağrıştırıyor. Otomobilde, arka cam olmamasına rağmen panoramik bir geri görüş sunan iki geri görüş kamerası bulunuyor.

Marka’ya aidiyetinin gururla altını çizmek için büyütülmüş ve dikeyleştirilmiş bir logo etrafında çizilen bir hava girişi DeZir’in ön yüzünü boydan boya kat ediyor. Hava girişi ızgarasının koyu renkli olarak tasarlanması, kontrast etkisiyle kromajlı logoyu daha fazla görünür kılıyor.

Farlar, kendilerine çok grafiksel bir görünüş kazandıran geri aydınlatmalı prizmalar şeklinde tasarlanmış. “Göz kapakları” içindeki delikler, DeZir’e özel bir teknik görünüş ve aydınlık bir imza kazandırıyor. Arka stop lambaları, otomobilin tüm genişliği üzerinde asılı gibi duran bir ışıklı şeride dönüşüyor. Arka ızgaranın aydınlatmasıyla ortaya çıkartılan Renault amblemi, bu yüzeyin ortasında adeta dalgalanıyormuş görüntüsü veriyor.

İç mekânı oluşturan unsurların formu bu koruma duygusunu çağrıştırıyor. Orta konsol, kullanım kolaylığı açısından vites kolunu sürücüye adeta sunuyor gibi duruyor. Vites kutusunun kumanda yuvası vitesleri belirten ışıklı yaprakları çerçeveliyor. Koruyucu kırmızı bir panel, göbeğe kadar direksiyon sütununu sarıyor.

Elektrikle çalışan motor

DeZir, ideal bir kütle dağılımı için arka orta konumda yerleştirilen bir elektrikli motorla besleniyor. 24 kWh kapasiteli Lityum iyon pil, banketin arkasında düşey konumda yer alıyor. Pil, 160 kilometrelik bir menzil sağlıyor. Pil, önden arkaya doğru yönlendirilen hava akımı ile ama özellikle kasa yanlarındaki alüminyum ara yüzeylerin arkasındaki yan hava girişleri ile soğutuluyor. Motoru, seri üretimde kullanılan elektrikli motor bazında geliştirildi ve bu versiyonda 110 kW (150 bg) güç ve 226 Nm.’lık bir tork üretiyor.

Pillerin şarjı için üç farklı seçenek sunuluyor:

Şehir şebekesine bağlıev tipi bir priz vasıtasıyla Standart şarj (8 saatte tam dolum)

400 voltluk trifaze akım prizi yoluyla hızlı mod (pil % 80 oranında 20 dakikada şarj olabiliyor)

Renault’nun Quick Drop teknolojisi sayesinde anlık pil değişimi

Panel kaplamalı şasi altı ve arkada bir hava difüzörünün benimsenmesi ile aerodinamik performansa da aynı şekilde özen gösterilmiş. Böylece 0,25’lik bir hava penetrasyon endeksi (Cx) elde edilmiş. Tüm bu yapı araca son derece yüksek bir performans kazandırıyor : 0’dan 100 km/h hıza 5 saniyede ve 0’dan 50 km/h hıza sadece 2 saniyede çıkabiliyor.

Formula 1 ‘de kullanılan KERS (Kinetic Energy Recovery System) sisteminin işleyiş mantığından ilham alan bir düzenek ile frenleme sırasında enerjinin geri kazanılması da aynı şekilde programın bir bölümünü oluşturuyor. Yavaşlama sırasında, kinetik enerji geri kazanılıyor ve pilde toplanıyor. Sürücü DeZir’deki bu enerji stoğunu, direksiyondaki özel bir kumanda vasıtasıyla anlık güç artışı sağlamak üzere istediği anda kullanılabiliyor.

Dokunmatik merkezi ekran, işlevlerin ve parkurların optimizasyonunu sağlamak üzere sürücünün programı ile yol verilerini örtüştüren akıllı bir navigasyon sistemini içeriyor. Ön panele entegre bir yazılım, bir oyun ara yüzü ve video oyunu şeklindeki grafik bir tasarım yoluyla enerji yönetimine ilişkin dinamik performansı hakkında sürücüyü bilgilendiriyor.

DeZir’de müzik

Gelecekteki elektrikli araçların sesli imzası hakkındaki araştırma çerçevesinde, Renault DeZir’in kişiliğini en iyi yansıtan sesi belirlemek amacıyla çok ünlü IRCAM ile işbirliği yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir