Şubat 18, 2019

Yerli, milli ve ihracatçı!


2018 yılı yarı römork üretim, yurt içi pazar ve ihracat rakamları, sektörün üretim kapasitesinin Türkiye iç pazarının  satın alma kapasitesinin çok üstünde olduğunu ortaya koyuyor. Yine bu rakamlar gösteriyor ki Türkiye üstyapı ve yarı römork sektörü yerli ve milli bir sektör. Yerli ve milli olmakla da kalmıyor, ihracatçı ve küresel rekabetle baş edebilen bir sektör.

Ayrıca kendisine sistem üreten bir yan sanayii oluşturan ve bu alanlarda sürekli gelişimi sağlayan özelliklere sahip. Sektör yatırım da çekiyor. Başta dingil üreten global markalar olmak üzere, yabancı yatırımcı firmalar hem doğrudan yatırım yaparak hem de yerli firmalarla işbirliği, proje veya hisse ortaklıkları ile sektör içinde yerlerini alıyorlar.

Ancak üreticilerimiz son yıllarda üretimlerinin önemli bir bölümünü ihraç ediyor olmalarına rağmen, kapasitelerini tam olarak kullanabiliyor değiller.
İç pazarda belirli bir büyüklüğe göre organize olmuş firmalar, kimi zaman tezgahlarını çalıştırmak için zorunlu ihracatçı durumundalar.

Bu genel manzaranın dikkat çeken bir özelliği de 1990’lı yılların ardından dünyaya ve üretime küresel ölçekte bakan Tırsan’ın sektördeki etkinliği.  
Tırsan’ın dünya çapındaki rakiplerinden farkı; sadece bir – iki ürün grubunda değil, tasarımı, üretimi, satışı ve satış sonrası özel uzmanlık gerektiren, yüksek fiyatlı ürünleri de kapsayan çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olması.
Bu geniş ürün yelpazesi, Tırsan’ın üretim adetleri rakipleriyle karşılaştırıldığında, çarpan etkisi yaratıyor.

Bu büyük sektörün gelişmesi için; tüm sektör unsurlarının rekabet öncesi bilgi paylaşımı ve işbirliği yapması, uluslararası pazarlarda Türk malı kalitesi imajını koruma ve güçlendirmesi, uluslararası test ve belgelendirme çalışmaları ve yarı römork üreticilerini sistem üreticileri ile akıllı kontrol, sürüş ve bilgi sistemleri geliştirmeleri gerekiyor.

Sektör için üretimde kit ve modül mantığının gelişmesi, ürünlerin yerinde montajı, satış ve satış sonrası ağı da çok önemli. İhracatta CKD’li üretim hem gümrükleme hem yeni  işbirlikleri ve pazarlar açısından hayati önem taşıyor.

Gelişmiş sistemlere sahip şasi üstü üstyapılar imal eden üreticilerimiz de yarattıkları değer ve teknoloji ile sektörün gelişimine katkıda bulunabilirler.
Yol yapım ve bakım, vinç, platform, itfaiye, kanal temizleme ve açma, tehlikeli ve özel atıkların toplanması ve geri dönüşümde kullanılan üstyapılar büyük bir potansiyel taşıyor. Bu alanlarda kapasite ve üretimin artması ve gelişmesi içinse araç üreticileri ile işbirliği, onaylı üstyapıcı ve tadilatçı çalışmaları kritik önemde.

Her sıkıntı ve daralmadan ya da krizlerden faydalar çıkma potansiyelimiz çok yüksek diyelim ve 2019 yılının iyi bir yıl olmasını dileyelim…

M. Vahit MAHMATLI

vahit@mayadergi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir