Yangın söndürme, arazöz, arama-kurtarma ve ilk yardım hizmetlerinde kullanılan araçlar, tüm dünyada büyük bir pazar oluşturuyor. Genellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kullanılan bu araçların üretiminde; uzman üstyapı üreticileri, ticari taşıtları yapılacak işe uygun üstyapı ve özel ekipmanlarla donatıyorlar.
İtfaiye, arazöz, çekici-kurtarıcı vb. üstyapılar kamyon şasileri üzerine, ambulans gibi sağlık araçları da genellikle vanlar, römork ve yarı römorklar dönüştürülerek imal ediliyor.
Yapılacak işe, çalışılacak yere göre araçların; şasi tipleri, çekiş sistemleri, motor güçleri, fren ve süspansiyon süspansiyon sistemleri ve diğer donanımları farklılaşıyor..
Avrupa’da bu büyük pazara en fazla ürün seçeneği sunan üreticilerin başında; Mercedes, Iveco, Renault ve MAN geliyor.
Bu üreticiler son olarak arama-kurtarma, yangın söndürme, ilkyardım vb. hizmetler için üretilmiş üstyapılarla donatılmış araçlarını Almanya’nın Leipzing şehrinde düzenlenen Uluslararası Yangın Emniyeti ve ‹lkyardım Servisleri Fuarı Interschutz’da sergilediler.
Fuarı’nın ilgi çeken ürünleri
46 ülkeden yaklaşık 1350 markanın, ürün ve hizmetlerini tanıttığı, 50 ülkeden 150 binden fazla profesyonelin ziyaret ettiği fuarın ilgi çeken ürünleri arasında; Iveco’nun döner mervidenli dev itfaiye aracı Magirus, Ziegler'in yeni yangın söndürme ekipmanları ve teknolojileri, Mercedes-Benz'in özel üstyapılarla donatılmış Unimog ve Zetros’ları, Euro5/EEV motorla donatılmış yeni havaalanı itfaiye araçları başta yer aldı.
Fuar kapsamında; 10 yılda bir düzenlenen Alman İtfaiyeciler Kurultayı, yangın söndürme alanında yaratıcı fikirlerin ödüllendirildiği “Wizard Day” etkinliği, uluslararası yangın önleme sempozyumu ve klasik yangın kamyonu geçit töreni gerçekleştirildi.
Fuar, ayrıca canlı gösterilere de sahne oldu. Açık hava bölümünde, her gün 10.00 ve 17.30 saatleri arasında itfaiyeciler ve kurtarma servisi tarafından heyecan verici gösteriler yapıldı. Simülasyonlarla yanan bir uçak gövdesinin söndürülmesi, yolcuların kurtarılması canlandırıldı.
Rosenbauer’in Panther’i
Rosenbauer’in fuarda sergilediği araçlardan biri de Panther 6×4 CA6 FLF model havaalanı yangın söndürme aracı oldu.
Toplam yüklü ağırlığı 25 ton olan araç, 705 Bg’lik motora ve 1+4 kişilik kabine sahip.
Rosenbauer’in Panther tipi yangın söndürme araçları, yangın ile mücadelede etkin teknolojilere sahip. Ağır ve hafif versiyonları bulunan araçların sürücü kabini panoramik bir görüş sunuyor.
Ergonomik olarak dizayn edilen kabin içi ile kumanda paneli kullanıcının rahat ve kolay çalışmasını sağlıyor.
MAN kamyonlar her işe uygun
MAN, geniş ürün yelpazesi ile Interschutz Fuarı’ndaydı. Gövde montajı uygulamalarının kolaylıkla yapılmasını sağlayan şasilere sahip TGL, TGM, TGS ve SX model MAN araçlar; farklı üstyapı üreticileri tarafından imal edilmiş 35 havalimanı yangın söndürme üstyapısı ile donatılmış olarak fuarda yerlerini aldılar. MAN’ın 7,49'dan 44 tona uzanan ürün yelpazesindeki araçlar arasında en çok dikkat çekenleri; kabin boyutları ile 10 personelin araca binmesini sağlayan tipleri ile 10 ila 18 tonluk klasmanda, her tekerlekten çekişli olması ile pek çok tipteki yardım aracı için uygunluk gösteren TGM oldu.
Yangın söndüren Unimog ve Zetroslar
Mercedes hemen hemen tüm sınıflardaki araçları ile fuardaydı.
Unimog U 5000 üzerine Gimaex Schmitz şirketi tarafından orman yangınlarını söndürme amaçlı olarak tasarlanan 5000 TLF-OS, 3.300 litrelik su tankı ile donatılmıştı. Her türlü arazide kullanılabilen aracın azami yüklü ağırlığı 14,1 ton, dingil mesafesi 3.850 mm idi. 4 silindirli, 218 Bg’lik Euro5 turbo dizel motorla donatılmış araç, genişletilmiş yeni sürücü kabinine ve açılır kapanır çatı kapağına sahipti. Lastik basıncı kontrol sistemi sayesinde yumuşak yüzeylerde rahatça ilerleyebilen aracın, kritik operasyonlarda aracı ve personeli koruması için geliştirilmiş koruma sistemi, 200 litre su saklama kapasitesine sahipti.
Schlingmann tarafından herçeker Unimgo U 20 üzerine geliştirilen TLF 10/20 hafif hizmet aracı ise; 9,3 tonluk azami yüklü ağırlığı, 12,6 m dönüş çapı, 2,15 m genişliği ve 2000 litre su depolama kapasitesi ile dar kent sokakları için geliştirilmiş bir yangın söndürme aracıydı.
Hırvan üretici DOK-ING, en tehlikeli çalışmalar için uzaktan kumandalı aracı MVF-5’i öneriyor
Zagrep merkezli olarak faaliyet gösteren Hırvatistanlı robot ve özel ekipmanlar üreticisi DOK-ING, Interschutz Fuarı’nda MVF-5 model aracı ile dikkat çekti. Kolaylıkla ulaşılamayan, çok tehlikeli bölgelerdeki yangınlar ile mücadele etmek için geliştirilmiş bu araç uzaktan kumandalı. Aracın gelişmiş robotik sistemi sayesinde; petrol rafinerileri, kimya fabrikaları ve depoları, atom santralleri, askeri depolar vb. yerlerde yangınlar en az personel ve en az hasar ile söndürülebiliyor.
Aracın ön tarafında bulunan standart çalışma ekipmanları hidrolik bir kola sahip. Bu kol, çalışma bölgesindeki engellerin kaldırılmasında da kullanılabiliyor. Aracın su pompası 55 metreden su sıkabiliyor ve 1800 litre su, 600 litre köpük kapasitesine sahip. Aracın özel donanımları arasında kızılötesi termal sistem ve video kamera da bulunuyor. Aracın hidrolik sürüş sistemi ve hidrolik pompa sistemi Rosch – Rexroth tarafından sağlanıyor. Yangın söndürme sistemi ise Ziegler-Giengen markalı. FPN 10-2000-1H model pompanın; püskürtme kapasitesi dakikada 2000 litre.
Karoserisi Hardox 450 yapı sacından üretilen ve toplam 8000 kg ağırlığında olan aracın; uzunluğu 3.800 mm, genişliği 2.180 mm, yüksekliği 1.950 mm. Araç; dingil mesafesi 2.750 mm olan İtalyan üretici Berco’nun şasisi üstüne geliştirilmiş. Perkins’in 709 Bg’lik 6 silindirli turbo dizel motoru ile donatılan aracın maksimum torku ise 1400 dev/dak’da 950 Nm. Çok özel robotik sistemler ve ekipmanlar üreten firmanın ürün gamında mayın temizleme araçları da yer alıyor.
Morita’nın itfaiye aracı
Japon itfaiye araçları üreticisi Morita, bu yıl Avrupalı şasiler üzerine geliştirdiği itfaiye üstyapıları ile fuarda dikkat çekti.
Morita, Iveco şasisi üstüne bir orman yangını söndürme aracı olan “Bush-Truck” modelini geliştirilmiş. Araçta, görevlilerin oturması için sürücünün arkasında ikinci bir sıra bulunuyor ve bu sırada oturanlar, kabinden yangın söndürme çalışmalarına katılabiliyorlar.
Her çeker olan aracın lastikleri kalın ve büyük profilli. Bu sayede araç neredeyse her zeminde çalışabiliyor.
Hino şasisi üstüne geliştirilen “Super Gyro” adı verilen yangın söndürme aracında ise döner merdiven bulunuyor. Merdiven ucundaki kurtarma sepeti 360 kg yük taşıyor ve 30-35 metre yüksekliğe çıkıyor.
Magirus ve Iveco’nun verimli işbirliği
Magirus, Iveco şasi üzerine geliştirdiği yeni havaalanı itfaiye aracı “Dragon 2” modeli ile fuarda ilgi odağı oldu. Araçta 2 adet 560 Bg gücünde Cursor 13 motoru var. Bu motorlar sayesinde araç 25 saniyeden daha kısa bir sürede 80 km hıza çıkıyor. 8×8 konfigürasyonundaki araç, 12.500-17.000 litre arasında su, 1500-2040 litre arasında köpük depoluyor. Bu özellikler; 10 bar basınç ve normal pompa kapasitesiyle 2 dakikalık bir söndürme çalışmasına bile yetmiyor, ama itfaiye aracı normal basınç altında dakikada tam 10.000 litre su sıkma kapasitesine sahip. Bu sayede de yangının doruk noktasında yani tam alevlerin en güçlü olduğu anda yangını söndürme şansı yaratıyor.
Fuarın Türk katılımcıları
Fuara Türkiye’den katılan firmalar arasında; A Yangın Güvenlik, Alarm Yangın, Alkin Kompresör, B.K.S. Basınçlı Kaplar Sanayi, Bursan Bursa, EMS Mobil Sistemler, Karba Otomotiv, Kaya Yapı, Kıvanç Kimya, Kuleli Hortum ve Yangın Malzemeleri, MES Makina, Öncü Yangın Söndürme, Özsoy Pres Döküm Sanayi, Volkan İtfaiye Malzemeleri, Yakupoğlu, Rotfire, 2M Kablo firmaları vardı.
A Yangın&Güvenlik; Türkiye’de ilk defa alüminyum enjeksiyon döküm ile yangın rekoru imalatına başlayan ve bu alanda diğer imalatçılara öncülük eden bir firma.
Alarm Yangın, Öncü Yangın Söndürme, Volkan Yangın Söndürme firmaları da itfaiye, güvenlik ve kurtarma aracı üreticileri için sistem ve parça tedarik ediyor.
Karba Otomotiv; belediyeler ve kamu sektörüne itfaiye, çöp kamyonları ve kanal açma araçları vb. ekipmanlar sunuyor.
EMS Mobil Sistemler ve Hastane Malzemeleri Sanayi Ticaret AŞ ise ambulans ve ambulans malzemeleri ile mobil sağlık araçları alanında uzman bir firma. Türkiye'nin yanı sıra Doğu Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Firma mobil sağlık araçlarının üretiminde; panelvan, midibüs, otobüs, kamyon, konteynır tipi araçlar kullanıyor.