
Amerikalı otomatik şanzıman ve hibrid sistem sağlayıcısı Allison, Türkiye organizasyonunu güçlendiriyor.
Türkiye ticari taşıt pazarında daha etkili olmak isteyen Allison’un bu yöndeki ilk adımı Türkiye distribütörü İlkerler Otomotiv tarafından bir milyon Dolarlık bir yatırımla oluşturulan servis merkezinin hizmete sunulması oldu.
Bakım ve revizyon çalışmalarının yapılacağı merkez bünyesinde yer alan 600 bin Dolarlık test standı sayesinde müşterilere şanzımanlar en hızlı, en performansl ve sorunsuz çalışacak şekilde teslim edilecek. Böylece araç kullanıcılarına maliyet avantajı sağlanacak.
Amaç; müşteriye daha iyi hizmet sunmak
Üç yıldır Türkiye’de Allison otomatik şanzımanların satış, servis, garanti ve yedek parça tedariği hizmetleri veren İlkerler Otomotiv’in servis merkezinin açılışı Allison Ortadoğu, Afrika ve Avrupa Sorumlusu Robert Clark, İlkerler Grup Kurucusu Mehmet İlker, İlkerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı İlhan İlker ve Grup Müdürü Serbülent Çilingir tarafından yapıldı. BMC ve Otokar yöneticileri ile kent içi otobüs işletmecileri de davetliler arasında yer aldılar.
Açılışta amaçlarının müşterilerine sundukları hizmeti daha da iyileştirmek olduğunu belirten İlhan İlker; 1961 yılında kurulan ve 49 yılda otomotiv sektöründe kurumsallaşarak pazarın güçlü firmalarından biri haline gelen ve uluslararası düzeyde kaliteden ödün vermeden çalışan İlkerler Otomotiv’in sektördeki gücünü yeni yatırımyla pekiştirdiğini ifade etti.
Allison Türkiye’de neler yapacak?
Allison’un Türkiye’deki çalışmaları hakkında bilgi veren Robert Clark da; 2003 yılından bu yana Türkiye’deki çalışmaların yoğunlaştırdığını, Temsa, BMC, Otokar ve Nurol gibi birçok OEM üreticileri ve son kullanıcı ile daha yakın çalışmalar gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:
“2007 yılında Türk piyasasına olan bağlığımızı daha iyi gösterebilmek için Türkçe konuşan bir OEM müşteri yöneticisi görevlendirerek Türkiye ekibimizi oluşturmaya başladık. 2008 yılında İlkerler Otomotiv tüm ticari ürünler için Allison’un Türkiye distiribütörü olarak atandı.
Bu yıl piyasa geliştiricisi görevlendirdik. 2011 yılının ilk çeyreğinde ekibimizi daha da büyütmek için bir aplikasyon mühendisi görevlendireceğiz ve Allison Transmission Türkiye temsilciliği ofisini kuracağız.
Allison ortaklarını seçme konusunda katı kurallar uygular. Ortakların sağlam bir finansal konumu, test ekipmanı ve özel aletlerle tamamlanmış onarım tesisleri olmalı ve de ürün eğitimi için personel ve teknisyen görevlendirmeye istekli olmalıdır.
İlkerler ile beklentiler aşıldı
İlkerler Otomotiv de Türkiye piyasasındaki satış sonrası destek konusundaki gücü ve deneyimine bağlı olarak Allison‘un sayısı dünya çapında 1500’ü aşan distribütor ve bayi ağına katılmaya uygun görülmüştür. O zamandan bu yana enerjik İlkerler ekibi, bizi giderek artan bir şekilde etkiledi ve heycanlandırdı. İlkerler’in Allison’un Türkiye’deki ticari gelişimine bağlılığı, vizyon beklentilerimizi aştı ve tüm müşterilerimiz için çok büyük bir kazanç oldu.”
Allison ve ürünleri
Allison otomatik şanzımanları, sınırlı sayıda da olsa BMC Enviro Serisi alçak girişli çöp kamyonlarında ve Türkiye’de hizmet veren bazı çöp kamyonlarında, müşteri isteğine göre Fatih Serisi’nde ve bazı özel projelerde kullanılıyor. Otokar ise 9 m’lik Doruk otobüslerinin kent içi modellerinde Allison şanzımanlara yer veriyor.
Allison’un ürünleri arasında kamyon için 2000, 3000 ve 4000 serisi şanzımanlar öne çıkıyor. Allison’un yeni ürünleri arasında ise otobüsler için özel olarak geliştirilen Torqmatic T280R ile E50 hibrit modülü bulunuyor. Allison’un hibrid sistemleri dünya genelinde 3.500 otobüste kullanılıyor. Bu otobüsler güvenilir ve düşük emisyonlu bir şekilde 400 milyon kilometreden fazla yol kat etmiş bulunuyorlar. Dünyanın 160 şehrinde görev yapan otobüslerin sağladığı tasarruf miktarı 50 milyon litre yakıt, 130.000 ton karbondioksit.
Allison’un kolay kullanım, geliştirilmiş performans ve verimlilik sunan tam otomatik şanzımanlarının üzerinde durulacak yeni tüketim azaltıcı özellikleri arasında; Süper Ekonomi Vites değiştirme Planlaması (SESS), Yük Temelli Vites Değiştirme Planlaması (LBSS) ve Araç İvmelenme Kontrolü (VAC) bulunuyor.
Takviyeli vites değiştirme teknolojisi, vites değişim yerlerinin elektronik olarak kontrol edilmesi ve tork konvertörünün kavramasının erkene alınması gibi gelişmeler; motor gücü ve torkunun optimum düzeyde kullanılmasını sağlayarak, yakıt tüketiminin düşürülmesine katkıda bulunuyor.
Yakıt ve emisyon değerlerinin düşmesini sağlayan Allison şanzımanlar; alternatif yakıtlar ve CNG teknolojisi alanında da düşük tork profiline sahip motorlarla kombine edildiğinde sürüşe büyük katkılar yapıyor.