Türkiye-Almanya arasındaki ticareti olumsuz yönde etkileyen vize sorunu, Türk hükümeti, Sivil Toplum Örgütleri ve UND’nin ciddi çalışmaları sonucu ve Alman hükümetinin sağduyusuyla çözüldü. 2006 yılının sonunda oturum süresi altı ayda 45 güne indirilen Schengen vize süresi artık yıllık olarak temin edilebilecek ve oturum süresi 6 ayda 90, bir yılda da 180 gün olarak uygulanacak.
Altıayda 45 güne indirilen Schengen vize süresinin uzatılmasına ilişkin olarak Hükümet ve UND’nin ciddi girişimleri sonucunda, Alman hükümeti durumu bir kez daha değerlendirdi ve bu yanlış uygulamadan vazgeçildi.
Alman hükümetinin kararı Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile 3 Mayıs 2007’de (dün) Ankara’da yapılan toplantıda Türk heyetine iletildi. Heyette TOBB, UND ve RODER yetkilileri yer aldı. Avrupa Birliği ve Alman kanunları da göz önünde bulundurularak varılan ortak çözüme göre, Schengen vize süresi yeniden 6 ayda 90; 12 ayda ise 180 güne çıkarıldı. Şoförlerin Almanya’da 6 ayda 45 gün olması gereken çalışma sürelerinin hesaplanmasında da yeni uygulama başlatılacak. Buna göre bu süre, şoförlerin Almanya içerisinde tatil – hafta sonu – arıza vb. çalışamadığı süreler dışında sadece fiili sürüş yaptığı zamanlar göz önünde bulundurularak hesaplanacak.
Federal Almanya Cumhuriyeti Aralık 2006’da başlattığı uygulamayla Türk şoförlerine, Almanya içerisinde 6 ayda 45 gün, yılda da 90 günlük kalış hakkı tanıyordu. Uluslararası kara nakliyecilerine ek maliyetler getiren bu kararın yol açtığı zararlar, uygulandığı kısa sürede tespit edilmişti. Türkiye-Almanya arasındaki ticari dengelerin bozulmasına da neden olabilecek olan uygulamanın değiştirilmesiyle, Türk nakliyecilerinin Avrupalı meslektaşlarıyla rekabeti de bir adım daha eşitlenmiş oldu.