BMC İstanbul Bölge Müdürü Erdal Eroğlu, 2007- 2008 yolcu pazarı hakkında bilgi vererek, BMC’nin konumu ve gelecek yıldan beklentileri, yenilikleri hakkında bilgi verdi;
2007-2008 yolcu taşımacılığı sektörüne ilşkin olarak Eroğlu şunları söyledi; “Pazarı analiz ettik ve pazarı minibüs, midibüs, şehiriçi otobüs ve şehirlerarası otobüs olmak üzere 4 ana grupta topladık. Buna göre minibüs pazarının yaklaşık %65’i 14 kişilik minibüslerden oluşuyor, 14+1 kişilik minibüs pazarının 2007 yılını, 2006 yılına göre %8’lik bir düşüşle 7500 adet seviyelerinde kapatması bekleniyor.
Servis ve turizm taşımacılığında kullanım yoğunluğunu artan 17+1 kişilik midibüsler ise 2007 yılında pazar hacmini %61 arttırarak, yılı 4000 adet seviyelerinde kapatacağı bekleniyor.
BMC olarak pazara yeni sunduğumuz Megastar 400 serisi 14 ve 17 kişilik minibüslerimizle bu segmentte iddialı bir konuma gelmeyi hedefliyoruz.
2008 yılında toplam 1500 adetlik 14 ve 17 kişilik minibüs satışı hedefliyoruz.
25+1 üstü midibüs/otobüs grubunda ise pazarın %35’ini 27+1 kişilik araçlar,%19’unu şehirlerarası yolcu otobüsleri,%12’sini 7,5m.lik şehiriçi otobüsler, %7’sini 12m.lik şehiriçi otobüsler oluşturmaktadır. Bu pazarın 2006 yılına göre %12 daralarak 5500 adet seviyelerinde kapanması bekleniyor.
2006 yılı içerisinde pazara sunduğumuz Midilux S 27+1 servis tipi ve Midilux C 7,5m. Belediye tipi midibüslerimizle bu pazarda ilk üç arasında yer almayı hedefliyoruz.
Şehiriçi toplu taşımacılık grubunu ;
7,5m./9m./12m. Solo
18m. Körüklü
12m. Çift katlı otobüs olarak 5 ana grupta inceleyebiliriz.
Bu beş ana grupta 2006 yılında 2000 adetlik satış gerçekleşmiş olmasına rağmen 2007 yılında 1200 adet seviyesinde kapanacaktır. 2008 yılında gerek yerel seçimlere hazırlık gerekse şehiriçi toplu taşımacılıktaki sistem değişikliklerinden dolayı pazarda bir artış beklenebilir.
Şehiriçi toplu taşımacılıkta her segmente uygun otobüslerimizle dizel ya da doğalgazlı, manuel ya da otomatik şanzımanlı olarak belediyelere ve özel halk otobüsçülerine araçlarımızı yıllardır güvenle sunmaktayız ve bu alanda Türkiye’nin öncü ve lider firmaları arasındayız.
2008 yılında toplam 1900 adetlik otobüs ve midibüs üretmeyi planlıyoruz. Bu üretimimizin yaklaşık %65’i Avrupa başta olmak üzere yurtdışına ihraç edilecektir. BMC ,otobüs üretiminde Avrupa’da söz sahibi firmalar arasındaki yerini giderek sağlamlaştırmaktadır.
Türkiye’de üretilen ilk 9m. doğalgazlı şehiriçi küçük otobüs
Müşteri ihtiyaçlarını en hızlı bir şekilde ve beklentilerinin de ötesinde karşılamayı her zaman hedeflemiş bir marka olduklarını söyleyen BMC Bölge Müdürü Eroğlu, BMC’in 2008 aracı olarak ifade etiği PROBUS 230 CNG’yi; düşük işletme giderleri ve düşük yakıt sarfiyatı ile belediye ve halk otobüsü işletmecilerine yönelik olarak geliştirilen ve Türkiye’ de üretilen ilk 9 m. doğalgazlı çevreye duyarlı küçük otobüs olarak tanımladı.
Eroğlu, “Son zamanlarda ülkemizde de doğalgazlı araç kullanımına geçiş başlandı ve BMC olarak bu geçiş sürecinde tüm hazırlıkları tamamlayarak 2008 yılında müşterilerinden gelecek siparişler doğrultusunda bu otobüslerin üretimine geçiyoruz” dedi.
İhracat hedefi 200 milyon Dolar
EROĞLU 2008 yılına ilişkin ihracat değerlendirmesinde ise şunları söyledi; “ BMC’nin üretilen araçlarının yüzde 15’i ihraç ediliyor. Yurt dışında toplam 19 adet bayisi bulunuyor. Bunların 8 adedi Avrupa’da. İngiltere’ de de 1 adet ofisi bulunuyor. BMC orada kendi departmanıyla çalışıyor; ayrıca İran, Malezya ve Pakistan’da BMC lisansıyla araçlarımızın üretiliyor.
BMC, yurtdışında yerleşik çeşitli imalatçı firmalarla ürün, pazarlama ve ortak tedarik konularında stratejik işbirliği çalışmalarını sürdürüyor. 2008 ihracat hedefi ise 200 milyon Dolar.”
BMC kapasitesi artacak
Eroğlu, BMC’nin, 1964 yılından günümüze; 300.000 adede yakın araç üretimi ile Türkiye ekonomisine yaklaşık 10 milyar dolarlık katı sağladığını tarihi boyunca müşterilerine daima para kazandıran araçlar üretmeyi söyledi. Eroğlu, açıklamalarında şunları atardı “BMC, dünya markası olarak varlığını sürdürme odaklı vizyonunu, sürdürülebilir büyüme başarısıyla sağlayacaktır. Bugün 70’ i aşkın ülkeye yapılan ihracat ve 20’ ye yakın ülkede faaliyette olan distribütörleriyle, BMC lisansı altında 3 ülkede yapılan üretimiyle Dünya Otomotiv Endüstrisinde söz sahibi olmuştur. Yapacağı yeni yatırımlarla da BMC, önümüzdeki yıllar içerisinde kapasitesini 2’ye ve 3’e katlayacaktır.
İleri teknolojiler bölümüyle ar-ge çalışmaları hızlandı
Bölge Müdürü Eroğlu, firmanın ar-ge çalışmalarına ilişkin olarak ise şunları belirtti; “BMC’nin müşteri beklentilerini yerine getirme ve pazara yön verme çabaları sonucunda yapılan araştırma geliştirme faaliyetleri; BMC’ye yeni ürünler kazandırmasının yanı sıra birincilik de sağlıyor; öyle ki; bir araştırmaya göre BMC; yaklaşık 57 milyon YTL’ lik 2006 yılı Ar-ge harcamasıyla, Ar-ge harcamalarına en fazla kaynak ayıran otomotiv sanayi kuruluşu oldu. BMC Ar-ge faaliyetlerine daha da hız kazandırabilmek, otomotiv endüstrisindeki yenilikleri daha yakından takip etmek ve bu yenilikleri kendisi ortaya koyabilmek için İleri Teknolojiler Bölümünü kurmuş ve faaliyete geçirmiştir.