Doğuş Otomotiv, üniversite-sanayi işbirliğine örnek oluşturan yeni bir anlaşmaya imza attı. Firma, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu ile eğitim protokolü gerçekleştirerek, Otomotiv teknolojisi programı öğrencilerine, Doğuş Otomotiv'de staj yapma imkanı sunmaya başladı. Ayrıca öğrencilerin uygulamalarında kullanması için üniversiteye bir dizel motor hediye etti.
7 haziran 2010'da, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu'nda gerçekleştirilen törende; Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Serhat Çatalkaya, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özlem Yemişçi, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Çorlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Kubaş ile öğrenciler katıldı. Törende Scania’dan Pazarlama Müdürü Çağla Gül Şenkardeş ve Eğitim Müdürü Selçuk Ahmet Aksakal ile Scania yetkilileri de hazır bulundu.
Nitelikli ara eleman ihtiyacına çözüm
Çorlu Yüksek Meslek Okulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Kubaş, törende yaptığı konuşmada Otomotiv teknolojisi programının; motorlu araçların yapımı alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirmek ve servislerde çalışmak üzere satış sonrası teknikerlerin yetiştirilmesi amacıyla kurulduğunu belirtti.
Kubaş; elektromekanik, motor çalıştırma, test ayarı, teknoloji, organ aktarma, teknik resim atölyesi gibi öğrencilerin uygulamalı olarak çalışmalar yapabilecekleri bu bölüme her yıl 30 öğrencinin alındığını ve çok iyi yetiştirildiğini söyledi. Kaporta ve karoseri alanında başka şirketlerle de anlaşmaları bulunduğunu ve sektördeki deneyimlerin, üniversite eğitimlerinin dışında öğrencilerin gelişimine büyük katkı sağladığını aktaran Kubaş sözlerine şunları ekledi: “Toplantımızın amacı Üniversite- Sanayi işbirliğinin geliştirilmesidir. Bunlar eğitim, staj ve uygulamalı işbirliği alanlarında olacaktır. Öğrencilerimizin uygulamalı eğitim alması sadece Doğuş Otomotiv'in değil, ülkemizin otomotiv sektöründe ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacını da karşılayacaktır. Çorlu Meslek Yüksek Okulu olarak bölgedeki sanayinin ara eklemanı ihtiyacının sağlanmasına olumlu katkı sağladığımızı düşünüyoruz.”
Doğuş Otomotiv Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Özkan Muti, Pazarlama Müdürü Çağla Gül Şenkardeş, Eğitim Müdürü Selçuk Ahmet Aksakal'a Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü tarafından plaket taktim edildi.
Şenköylü: “Dünyanın geldiği noktada rekabet için işbirliği şart”
Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü de konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Biz Namık Kemal Üniversitesi olarak her şeyi öğrencilerimizin daha iyi yetişmesi için yapıyoruz. Üniversitenin kuruluşundan bu yana gelişme çizgimize baktığımızda, en çok önemsediğimiz konuların başında, üniversite- sanayi işbirliği gelmektedir; çünkü bulunduğumuz yöre Çerkezköy, Çorlu, Tekirdağ yöresi Türkiye’nin 7. Büyük sanayi bölgesini kapsamaktadır. Burada çok değerli sanayi kuruluşlarımız vardır. Bunlar; metal, otomotiv, enerji, tekstil, deri ve gıda ile ilgili sektörlerdir. Toplamına baktığımızda 1285 adedi bulan çok seçkin sanayi kuruluşların bulunduğunu görüyoruz.
Bugün dünyanın geldiği nokta, üniversite ile sanayinin işbirliğini gerektiren bir noktadır. Bu ilişki artık zorunlu bir hale gelmiştir. Çünkü dünyadaki bu küreselleşme ve yarattığı rekabet, sadece o ülkelerin ekonomilerini değil, aynı zamanda bunu oluşturan sanayi kuruluşlarımız, hizmet, finans kuruluşlarımızı ve üniversitelerimizi de çok yakından ilgilendirmektedir. Bu küresel rekabet, keskinleşen rekabet, üniversitelerle sanayi kuruluşlarımızın işbirliği yapmasını zorunlu hale getirmiştir.
Üniversite olarak biz de göreve geldiğimiz günden beri bu işbirliğini önemsedik ve aşama aşama gereğini yerine getirmeye gayret ettik; örnek olarak 2 yıl önce Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde böyle bir işbirliği projesi gerçekleştirmiştik ve çok değerli öğrencilerimizin daha iyi yetişmesi için sanayi kuruluşlarımızda uygulama yapmalarını sağladık. Daha sonra bu süreç diğer bütün sanayi alanlarını da kapsadı ve öğrencilerimiz haftada bir gün bu fabrikalara giderek uygulamalı eğitim yaptılar. Bunun amacı öğrencilerimizin daha iyi yetişmesi ve mezun olduktan sonra görev alacağı kuruluşlarda daha faydalı nitelikli birer eleman olarak yetişmesidir. Bu çok önemli bir husus. Sanayi kuruluşları da nitelikli işgücü ile daha kaliteli üretim yapar ve bunu da ihracatlarına yansıtırlarsa hem ekonomimize büyük yararlar sağlanır hem de ülkemiz hızla gelişme ölçütüne devam eder. Çünkü Türkiye gelecek 10 yıl içerisinde dünyada en hızlı gelişecek 7 ülkeden biri olarak gösterilmektedir. Bunlar; Brezilya, Meksika, Türkiye, Endonezya, Çin, Hindistan gibi ülkelerdir.
Teknopark ve inovasyon merkezi kuruluyor
Teknoloji yarışında geri kalmamak için bizlerin çok çalışması gerekiyor ve bunun için de sanayi ve üniversite işbirliğinin çok kritik bir önemi bulunuyor. Bu işbirliğini daha ileri düzeye taşımak üzere daha fazla teknoloji üretmek amacıyla Çorlu ve Tekirdağ’da birer Teknopark kuruyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Bu yörede bulunan sanayi kuruluşlarımızın bizlerle olan ilişkilerini daha fazla teknoloji geliştirmek üzere birer inovasyon merkezi kurma çalışmaları da başlatıldı. Bu çalışmalar, Trakya Sanayi ve İş adamları, Tekirdağ Ticaret Sanayi Odası Ticaret Borsası, Çorlu Ticaret Sanayi Odası Ticaret Borsası, Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi hatta Silivri Sanayi ve İş adamları gibi kurumları da kapsamakta ve artık üniversite sanayi işbirliğine çok büyük önem verilmektedir.”
Eğitim Müdürü Selçuk Ahmet Aksakal:”İyi eğitim görmüş öğrencilere kol kanat germek istiyoruz”
Eğitim Müdürü Selçuk Aksakal da eğitim konusunun Doğuş Otomotiv’in çok önem verdiği bir konu olduğunu vurgulayarak şunları aktardı: “Bu işbirliği bizim başlattığımız küçük bir adım; ancak bunun devamı gelecek. Otomotivde eğitimli iş gücü bulmak çok önemli bir sıkıntımız, Doğuş Grubu olarak Türkiye’de 200’ün üzerinde noktada iştigal ediyoruz. Çok farklı yerlerde servis noktalarımız var. Toplam çalışan personel sayımız yaklaşık 2 binlerin üzerinde. Dolayısıyla yeni istihdam oluştururken iyi eğitim görmüş öğrencilere biz kol kanat germek istiyoruz. Onları değerlendirmek istiyoruz. Bu bağlamda öğrencilerin geleceğinizi planlamasını ve bizim vereceğimiz destekle alacakları eğitimle, geleceğe daha aydınlık bakmalarını amaçlıyoruz.
Öğrencilerin daha iyi eğitim alabilmesinde bizler de yöneticiler olarak rol almak istiyoruz. Yapılanma çalışmaları için emeği geçen, fikir getiren çalışmalarını esirgemeyen her türlü organizasyona katkı sağlayan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Yeni derslikler kurulacak
Belediye Başkan Yardımcısı Serhat Çatalkaya da belediyenin öğrencilerin iyi yetişmesi için meslek yüksek okuluna üniversitemize gerekli her desteği vermeyi çalıştığını belirterek: “Öğrencilerin bu gün geldiğimiz noktada çok sert rekabet şartları altında olduğunu biliyoruz. Bu yüzden öğrencilerin iyi yetişebilmesi için belediye olarak çevresel vs gibi sorunlarını çözüyoruz. Fakülteye yeni derslik kazandırmak için geçtiğimiz meclis toplantıısnda karar aldık” diye konuştu.