Ekim 2, 2009

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan İstanbul ulaşımına işlevsel hamle talepleri

Daha uygar bir yaşam alanı oluşturma adına alınan proje kararlarının tartışıldığı, çevre sorunlarıyla birlikte önerilerin de sunulduğu İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Ulaştırma Kongresi'nde İstanbul'a 3. köprü yapılmasına destek çıkmadı.

İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 8. Ulaştırma Kongresi'ne damgasını vuran konu, kent içi ulaşımda yaşanan sıkıntılar ve sunulan çözüm önerilerinin verimliliği oldu. Özellikle İstanbul'da yaşanan trafik kaosuna çözüm olarak sunulan 3. köprü projesine mühendislerden destek gelmedi. İstanbul'da kalıcı bir ulaşım altyapısının kurulması gerekliliğini belirten mühendisler, toplu taşıma sistemlerinin planlı olmadığını ve etkin kullanılmadığını vurguladılar.

Kongrenin taşımacılık ayağında çıkan sonuçlara göre İstanbul'un tümü için geçerli olan ulaşım sorunu özellikle iki yaka arasındaki bağlantıyı zorlaştırıyor. Toplu taşıma yerine bireysel taşımacılığın ağırlıkta olması, sabah ve akşam saatlerindeki köprü geçişlerini azami ölçüde kalabalıklaştırıyor.

En önemli ve çarpıcı sonuç ise köprü üzerindeki trafiğin İstanbul trafiğinin %11'ini oluşturması. Rakamsal veriler; Boğaziçi Köprüsü üzerinden geçen araçların %90'ını,  Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden ise yaklaşık %86'sını özel araçların oluşturduğu görülüyor. Kongreye katılanların bu noktadaki ortak vurgusu; köprülerin insan yerine özel vasıta taşıyan bir ulaştırma zemini olduğu, 3. köprü yapılırsa sadece kalabalığın artacağını ama trafiğin azalmayacağı ifade ediliyor.

Yine, İstanbul'un sayısal verilerine göre kara ulaşımı %91.83 ile birinci sırada, raylı ulaşım %5.94, deniz ulaşımı da %2.22 ile kara ulaşımına oldukça  mesafeli bir tablo olarak çiziyor. Yetkililer ayrıca

Kongrede mühendisler, İstanbul'da düzenli ulaşım için bazı öneriler de sundular. Ulaştırmanın tek elden, planlı ve eşgüdüm içinde yönetilmesi, özellikle otobüs taşımacılığı ve raylı taşımacılığın geliştirilmesi, metro projelerinin zaman kaybetmeden bitirilmesi, trafik mühendisliği önlemlerinin alınması, deniz ulaşımının teşvik edilmesi, yol kenarı parklanmalarının önlenmesi ve yaya ulaşım imkanlarının artırılması gibi çözüm önerilerine değinildi.

Düzenlenen kongrede ayrıca ulaştırmada kullanılan zeminlerin analizleri ve yolların mukavemeti bilimsel sunumlarla katılımcılarla paylaşıldı.
 
İstanbul'un kent içi ulaşımına ilişkin sayısal veriler
 
Karayolu taşımacılığındaki dağılım:
 
İETT : %12.37 yolcu
Özel halk Otobüsleri : %9.90 yolcu
Otomobil : %34.56 yolcu
Dolmuş : %0.53 yolcu
Minibüs : %17.67 yolcu
Taksi : %2.65 yolcu
Servis Oto : %14.14

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir