Anadolu Isuzu, Japon Isuzu ile işbirliğinin 25. yılını Comvex Ticari Araçlar Fuarı'nda kutladı. Isuzu Motors Japonya'dan CEO Toshio Sasaki, Japon Itohcu'dan COO Yardımcısı Tomoyuki Akamatsu Anadolu Isuzu'nun 25. yıl kutlamaları için Türkiye'ye geldi. Firma yöneticileri, Anadolu Grubu Otomotiv Grup Başkanı ve Anadolu Isuzu Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Eser, Anadolu Isuzu Genel Müdürü Ömer Albay ile birlikte Isuzu standında, Anadolu Isuzu ile yaptıkları işbirliği hakkında bilgi verdiler ve standlarında sergilenen ürünleri tanıttılar. Toplantının ardından Japon yöneticiler, Anadolu Grubu Otomotiv Grup Başkanı ve Anadolu Isuzu Yönetim kurulu Başkanı Kamil Eser ile Anadolu Isuzu Genel Müdürü Ömer Albay’a gerçekleştirilen törenle 25.yıl anı plaketlerini sundu.
Çeyrek asırlık yolculukta 10 bininci araç ihracatı
Törende konuşan Anadolu Isuzu Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Eser; 1984 yılında otomotiv sektöründe ilk Türk- Japon işbirliğini gerçekleştiren ve ilk Türk- Japon ortaklığı oluşturan otomobil firmasının Anadolu Isuzu olduğunu belirterek, firmanın çeyrek asırlık yolculuğunu anlattı. Eser şunları söyledi: “1986 yılından itibaren kendi imkanlarımızla geliştirdiğimiz küçük otobüsleri pazara sunduk. Türkiye'de bugüne kadar üretilen 115 bin aracın yaklaşık 30 bini Anadolu Isuzu'nun geliştirdiği, Isuzu'nun da onayladığı küçük otobüslerdir. Şirketimiz 25 yıllık tarihinde 2 yıl sınırsız kilometre garantisi, havalı süspansiyonlu minibüsü gibi birçok ilk’e imza attı. 1990 yılı ise Anadolu Isuzu’nun ihracat hamlesinin başladığı dönüm noktası oldu. Türkiye’de üretilerek ihraç edilen otobüsler arasında son beş yılda ard arda diğer firmaların toplam ihracatından daha fazla araç ihracat gerçekleştiren Anadolu Isuzu, Kasım 2009'da ihraç ettiği 10 bininci araç ile bu şampiyonluğu taçlandırdı.”
Kriz döneminde yeni ürün yatırımları devam ediyor
Eser, ekonomik krizin sektör üzerindeki etkilerine de değinerek, Isuzu'nun bu dönemde gider ve yatırımlarını önemli ölçüde kısmasına rağmen yeni ürün yatırımlarına ara vermeden hızla devam ettiklerini belirtti. Eser konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Bir yılı aşkın süredir yaşanan ekonomk kriz, otomotiv sektörünü derinden yaraladı. Çeşitli ülkelerin yönetimleri otomotiv sektörünü çeşitli teşviklerle canlı tutmaya çalıştılar. Ülkemizde de Eylül sonuna kadar devam eden teşvikler, binek ve hafif ticari araç üretici ve distribütörleri için can suyu oldu. Ancak bu destek ÖTV oranı düşük olan ağır ticari araç üreticileri için olumlu bir hava yaratmadı. Bu durum ticari araç üreticilerinn üretimlerine yılın önemli bir bölümünde ara vermeleri gerekliliğini doğurdu. İlk 10 ayda geçen yılın aynı dönemine göre üretim, küçük kamyonda % 93, büyük kamyonda % 77, midibüste % 80 azaldı .Tüm olumsuzluklara rağmen bu dönemde biz Anadolu Isuzu olarak yeni ürün yatırımlarına ara vermedik, tam tersine son hızla devam ettik. Novo’yu piyasayı sunduk, N serisi kamyonlarımızı Turkuaz ve Citimark otobüslerimiz ile D-Max’i yenileyerek pazara sunduk.”
Japonya'da hafif ticari satışlarında birinci sırada
Isuzu Motors Japonya CEO ve Satış Planlama Yöneticisi Toshio Sasaki, ürün gamında tam bir değişikliğe gidildiğini ve böylece piyasadaki rekabet güçlerini de sağlamlaştırdıklarını belirterek; ” Japonya pazarında hafif ticari araç segment pazarında 39. kez birinci sırada yer aldık. Geçen yıl Japonya'daki pazar payımız %40 idi. Yeni modeller hem Türkiye'de hem de yurtdışında tesbit edildi ve performanslarının yeni müşteri isteklerini karşılayacağı kanıtlandı.” dedi.
Anadolu Isuzu fabrikası Gold ödülünün ilk sahibi
Sasaki Anadolu Isuzu fabrikası hakkında ise şunları belirtti: “Anadolu Isuzu kendi fabrikasında, Isuzu üretim yönetim sistemini birebir uyguladı bu sayede de kalite ve verimliliği geliştirdi. Japonya'da Isuzu'nun kendi fabrikasındaki üretime çok benzer bir kalite yakalandı. Bu fabrikaya Gold ödülü layık gördük. Bu ödül Avrupa'daki tek ödül, hatta Asya'nın dışındaki bir fabriya verilen tek ödüldür. Buradaki fabrikayı geliştirmeye olan faaliyetimiz sürmekte. Isuzu ticari araçlarda dizel motorlar alanında dünyanın en büyük üreticisi konumunda ve Anadolu Isuzu da bu motorların kullanımını geliştirdi ve geliştirmeye devam edecek.”
2008 yılı ihracatlarında Itochu'nun payı büyük
Tomoyuki Akamatsu da Anadolu Grubu ile yaptıkları işbirliğinden memnuniyet duyduklarını ve 10 bininci araç ihracatından dolayı tebrik ettiklerini söyledi. Akamatsu Itochu'nun Isuzu ile işbirliğine değinerek: “Itochu, 50 yılı aşkın bir zamandır Isuzu'nun en büyük ortaklarından biri. Isuzu araçlarının küresel çapta ihracatına başladığından beri Isuzu ile birlikte çalışıyoruz. 2008 yılında Isuzu dünyanın dört bir yanından 555.000 ticari araç satışı yaptı. Itochu'nun bundaki payı da 232 bin birim araç oldu.Özellikle de bazı kilit coğraylarda bu satışlar gerçekleşti” şeklinde konuştu.
Fuarda sergilenen ürünler
Isuzu'nun Türkiye'deki 25. yıl kutlamaları sırasında en çok ilgi gören araçlardan biri Türkiye'ye ilk olarak Japonya'dan ithal edilen 1954 model kamyon oldu. Anadolu Isuzu tarafından restore edilen kamyon, ziyaretçiler tarafından yakından incelendi.
Yenilen N serisi Kamyonları, Citimark, Turkuaz ve Novo otobüsü fuarda oldukça ilgi gören araçlar arasında yer aldı. Anadolu Isuzu küçük otobüs segmentinde yenilenen Turkuaz ve Citimark modellerini ve üstyapıları Gencer Kasa tarafından yapılan yeni N Serisi kamyon, kamyonetlerinin yanı sıra Hodri Meydan sloganıyla çıkan Novo'yu meraklılarıyla buluşturdu. Isuzu'nun ithalatını yaptığı Pick-up segmentindeki D Max'de fuarda ilgi gören araçlar arasında yer aldı.
Turkuaz modeli yeni ön yüzü, yenilenen ve hacmi arttırılan bagaj kapasitesi, geliştirilen iç dizaynı ile 31 koltuk segmentindeki standartları yükseltmeyi amaçlıyor. Isuzu'nun standında sergilediği Euro 4 emisyon normlarını karşılayan 7 farklı modeldeki yeni Isuzu N Serisi araçları 3 litre 4JJ1 veya 5.2 litre 4HK1 motor seçenekleri, 150, 155 ve 190 bg’lik güç alternatifleri ile meraklıların dikkatine sunuluyor.
Yüzde 15’i halka açık bir anonim şirket olan Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ’nin ortaklık yapısı yüzde 53.55’lik hisse ile Anadolu Grubu, yüzde 16.99 ile Japon Isuzu ve yüzde 12.74’lük payla Itochu Co.’dan oluşuyor.