40 yıldır Sirkeci Garı'nın arkasında bulunan 1.000-1.500 kamyoncunun iş aldığı nakliye borsası alanı, burayı kullanan özel şirketin kira yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeni ile kapatıldı ve nakliyeciler güç durumda kaldı. Fiziki bir bekleme ve iş alma mekanından yoksun kalan kamyoncular Sirkeci Garı yanındaki parkta durumu sessizce protesto ettiler.
Üretimin miktar ve çeşitliliğindeki artış, kent merkezlerinde yoğunlaşan trafik, taşıma biçimleri ve yol güzergahlarında önemli değişiklere yol açıyor. İstanbul’un merkezindeki Sirkeci Tren Garı geçmişte hem yolcu hem yük taşımacılığının ana merkezlerinden biri iken, günümüzde yük taşımacılığının karayollarında yoğunlaşması ile birlikte eski önemini kaybetmeye başladı. Özellikle yük taşımacılığında şehir merkezlerini daha az kullanma yaklaşımı Sirkeci Garı üstünden yapılan yük taşımalarını giderek azalttı. Azalan taşıma ile birlikte kamyoncuların garda kullanılan ofisleri de kapatıldı.
Sirkeci ofisinde konu ile ilgi bilgi aldığımız İKNADER Yönetimi Kurulu Üyesi Cihan Zafer yaptığı açıklamada , İTO aracılığı ile İKNADER’e Sirkeci Garı’nda yer tahisis edilmesi için Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD Genel Müdürlüğüne müracatları olduğunu belirterek şunları söyledi : “Bugün sektör sokakta ise bunda ilgili kurumların sorumsuzluğu var.Bunları gözardı etmiş, bakmamışlardır.Mevcut durum burada ticaretin sağlıklı biçimde yapılmasına engel oluyor. Sorunun çözümü için bu hafta Ankara’da resmi görüşmelerde bulanacağız”dedi.
İKNADER konu ile ilgili aşağıdaki basın açıklamasını yaptı. Site devlet konumuna sahip İstanbul şehrimizde özellikle yurt içi taşıma faaliyeti göstermekte olan tüzel ve gerçek şahısların yaşamakta oldukları sorunları, çözüm önerilerimizle birlikte bilgilerinize sunuyoruz.
Güncel bölgesel sorunlarımız:
1. Sirkeci’de TCDD işletmesine ait alanda faaliyet gösteren yurt içi nakliye borsasının, kiracı durumunda olan şahsın yükümlülüklerini yerine getirmemesi gerekçesiyle TCDD tarafından kapatılması.
2. Şehir içi trafiğini rahatlatma gerekçesiyle ticari araçlara günün belli saatlerinde uygulanan yürüme yasağının taşımayı ve ticareti engellemesi.
Türkiye ticaretinin kalbi olan İstanbul'da tüccarın nakliyeciyle, nakliyecinin kamyoncuyla buluştuğu ortak nokta; Sirkeci İstasyon Caddesinde TCDD işletmesine ait atıl bir alandır. Sektör içinde nakliye borsası olarak adlandırılan bu alan, yaklaşık 40 yıldır Anadoludan İstanbul’a yük getiren kamyonların dönüş yükleriyle buluştuğu tarihi bir mevkidir.
TCDD işletmesinin mülkiyetinde olan Sirkeci istasyon caddesi 21 nolu kapalı alan, son 17 yıldır TCDD kiracısı olan bir şahıs tarafından işletilmektedir. TCDD işletmesi, kiracısı olan şahsın kira ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle kiracısını haklı olarak 02.02.2007 tarihinde tahliye ederek 21 nolu yeri kapatmıştır.
TCDD’nin muhatabı her ne kadar bir şahıs da olsa, işlevi nedeniyle önemli bir kamusal görev yapan bu toplanma merkezi, her gün 1500-2000 kamyoncunun yük aldığı önemli bir yerdir. Kiracının tahliyesi nedeniyle kapatılan bu alanda yine her gün aynı sayıda kamyoncu toplanmakta, ancak içeri sokulmadıkları için istasyon yanındaki parkta, soğuğa karşı direnerek beklemektedirler.
Şu an için kamyoncuların toplanabilecekleri başka bir alan mevcut değildir. Her gün binlerce kamyoncunun aynı yerde toplanıp beklemesinden tedirgin olan Sirkeci Gar Müdürü, kamyoncuların GAR’daki çay salonlarına girmesine yasak getirmiş, emniyet güçlerini kullanarak sıcak bir çay içmek için salona girmek isteyen şoförleri dışarı attırmıştır.
Kamyoncuların çay salonlarına girişini yasaklayan Gar Müdürü, baskıcı ve yasakçı yaklaşımını giderek arttırmaktadır. Gar Müdürü, kamyoncuların gar binası yanındaki açık alanda beklemesine de tahammül göstermemiş ve bu alanı da (kendi mülkleri olduğu gerekçesiyle) terk etmelerini istemiştir. Sayın Gar Müdürü, kamuya açık bir park olan yerde vatandaşın sessizce beklemesine de tahammül etmemekte ve kamunun malını kamunun esas unsurlarından esirgemektedir.. Bu alanda toplanan kamyoncuların maksadı eylem yapmak değil, kamyonlarına yük bulmaktır.
Yıllardır BORSA görevi yapan bu toplanma merkezinin, işlevine yaraşır bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Bu itibarla, söz konusu yerin her hangi bir şahsa kiralanması yerine DERNEĞİMİZE kiralanması ve derneğimiz tarafından işletilmesi 5 Şubat 2007 tarihinde yazılı olarak talep edilmiştir. Bu talebimiz uygun görüldüğünde, kamusal bir hizmet veren bu alan da yapısına yaraşır ciddi bir yönetime ve işletme anlayışına kavuşmuş olacaktır.
Kamyoncu toplanma alanıyla ilgili alternatif yerler bulmak için İTO ve Eminönü Belediye Başkanlığı nezdindeki girişimlerimiz de sürmektedir. Aynı yeri dernek olarak kiralama talebimiz veya alternatif bir yer bulma çabalarımız netice verene kadar mevcut yerin geçici olarak kullanılmasına izin verilmesi, kamyoncuların miting havasında bir alanda toplanmasını ve Gar Müdürünün yersiz endişelerini ortadan kaldıracaktır.
Bu talebimizin kabul edilmesi, sektörümüzün bölgesel bir sıkıntısını ortadan kaldıracaktır. Sektörümüzün bölgesel olarak yaşamakta olduğu diğer sorun ise İstanbul içinde belirli saatlerde uygulanan yürüme yasağıdır. Bireylerin evlerine rahat dönmelerini temin etmek maksadıyla ticari taşımalara yürüme yasağı getirmek, ticareti ve dolayısıyla hayatı durdurmak demektir. Günün on saatini bulan bir sürede ticareti durdurmak, ekonomimiz için büyük kayıplara neden olmaktadır. Yürüme yasağı koymak yerine belli bölgelerde tek şeritten de olsa ticari araçların yürümesine izin verilmesi, kalıcı çözümler bulunana kadar sorunu oradan kaldıracaktır.