Ulaştırma Bakanlığı, karayollarında aşırı yükün denetlenmesi ile ilgili çalışmalarını yeni bir aşamaya getirdi. Ulaştırma Bakanlığı sitesinde yer alan bir habere göre; “Karayolları Taşıtlarının Ağırlık ve Boyut Kontrollerinin İl Özel İdarelerince Yapılması'' ile ilgili protokol, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile 24 il valisi tarafından imzalandı.
Protokolle ilk etapta 13 Mart 2007 tarihinde Türkiye’de özelllikle kamyon trafiğinin fazla olduğu 13 noktada; Amasya, Ankara, Artvin, Edirne, Giresun, Siirt, Bartın, Bayburt, Tekirdağ, Tokat, Düzce, Zonguldak ve Sinop’ta kontroller yapılmaya başlanmasına dair protokol imzalandı. 23 Mart 2007 tarihinde yapılan protokol ile bu illere Gümüşhane, Kastamonu, Malatya, Kars, Bitlis, Karabük, Mardin, Sivas, Çorum, Diyarbakır ve Batman da eklendi. Böylece bu kapsamda yetkilendirilen valilik sayısı 24’e ulaştı. Söz konusu yetkilendirmenin çok kısa sürede ülke çapında yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar da hızla devam ediyor.
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, karayolları taşıtlarının ağırlık ve boyut kontrollerine ilişkin ciddi problemler yaşandığına dikkat çekerek: “Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü 750 bini aşkın lisans dağıttı, bu dağıtımın ardından kamyoncu esnafı, denetim yapılması için baskı yaptı. Bu protokol ile Türkiye'de önemli bir boşluğu kapatıyoruz. Protokolü 15'lik gruplar halinde valilerle imzalayarak bu görevi valilere tevdi edeceğiz” dedi.
İş hacmi artacak, trafik kazaları ve yol bakım giderleri azalacak
Açıklamada ağırlık ve boyut kontrollerinin sağlıklı yapılması durumunda kamyoncu esnafının iş kapasitesinin yüzde 40 civarında artacağı, araçların trafikte daha güvenli seyredeceği, akaryakıt ve amortisman giderlerinin aşağıya çekileceği, trafik kazalarının azalacağı, yolların bakım giderlerinin yüzde 35'lerden aşağıya çekileceği ve taşımacılıkta kullanılan araçların ekonomik ömürlerinin uzayacağı ifade edildi. Ayrıca Bakanlığın temel hedefi olan sektörü disipline etmede önemli bir işlevi olacak denetimler, AB ülkelerinde ortalama 21 yıl, Türkiye’de ise 4.5 yıl olan otobanların ömrünün uzatılmasını sağlayacak.
Denetimler sıkı, cezalar yüksek
Aralıksız yapılması planlanan denetimlerde seyyar kantarlar da kullanılarak tüm kaçakların önüne geçilmeye çalışılacak. Taşımalarda yol standartları bakımından dingil başına brüt ağırlığık 8 bin kilogramı geçemeyecek. Ağırlık ve boyut kontrolünün aşılması durumunda Karayolları Trafik Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, araç işletene bin 78 YTL, yük gönderene 2 bin 156 YTL para cezası verilecek.
2006 yılı verilerine göre C2 (Uluslararası Karayolu Eşya Taşımacılığı), L2 (Uluslararası Lojistik İşletmeciliği ) ve M3 (Uluslararası Kargo İşletmeciliği) yetki belgelerine kayıtlı 42.866 çekici, 21.296 kamyon, 1.201 kamyonet, 3.214 römork ve 48.666 yarı römork olmak üzere toplam 117.243 aracın uluslararası taşıma yaptığı düşünüldüğünde yapılacak denetimlerin önemi daha iyi anlaşılıyor.
Denetim görevi devrediliyor
Daha önce Karayolları Genel Müdürlüğünce yürütülen, araçların ağırlık ve boyutlarının denetimi görevi, 10 Mayıs 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5495 sayılı yasa ile Ulaştırma Bakanlığına verilmiş, bu doğrultuda ülke genelinde faaliyette bulunan 19 adet ağırlık ve boyut kontrol istasyonunun da Ulaştırma Bakanlığı tarafından devralınması planlanmıştı. Şu anda Ulaştırma Bakanlığı, araçların ağırlık ve boyut kontrollerinin yerinde ve sürekli bir şekilde yapılarak bu konudaki denetimlerin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması için yürütülen proje çerçevesinde il sınırları içinde bu denetimlerin yapılması konusunda il özel idarelerini yetkilendirmeye başladı.