Ekim 26, 2010

Magirus'un yeni havaalanı iftaiye aracı Dragon 2

Magirus, en zorlu yangınlar için yeni bir itfaiye aracı geliştirdi. Özellikle havaalanları için geliştirilmiş olan Dragon 2 adlı araç; 6×6 ve 8×8 dingil konfigürasyonu ile sunuluyor. Aracın toplam ağırlığı 40 ton. 2 adet 540 Bg’lik Cursor motoru ile gücü 1.120 Bg’ye ulaşan araç, 135 km/s’den daha yüksek hızlara çıkabiliyor. Sürücü kabini 3/4 veya 6 kişilik bir ekip için geliştirilmiş. Su deposu 17.000 litre, köpük kapasitesi 2.040 litre, toz depolama kapasitesi ise 500 kg. Dragon 2’de 60 metrelik kurtarma merdiveni ve yeni bir teleskobik çalışma platformu bulunuyor. Aracın birçok bileşeni ve kontrol ünitesi yenilenmiş.

Magirus, yeni havaalanı yangın söndürme aracını Iveco şasi üstüne geliştirilmiş. Bununla birlikte MAN, Mercedes Benz, Scania veya Renault şasilerine uyarlanabiliyor. Magirus’un diğer araçları da bu özelliğe sahipler ve Sibirya soğuklarından, Asya kıtasının tropikal iklimine kadar dünyanın 140 ülkesinde kullanılıyorlar.

Geniş ve yüksek bir sürücü kabinine sahip olan Dragon 2, sürücü ve diğer personelin araç içinde rahatça hareket etmesine imkan sağlıyor. Gösterge panosundaki tüm unsurlar ve monitör ergonomik olarak yerleştirilmiş. Araca biniş kolay. Kabini çepeçevre saran camlar, çevrenin çok iyi görülmesini sağlıyor. Dört adede kadar koltuk konulabilen kabin, en az personelle en fazla etkinliği elde edecek şekilde donatılıyor.

Dragon 2’de fonksiyonelliği ve etkileyici tasarımı çok iyi bir biçimde kombine eden Magirus’ün büyük vantilatörlü radyatörü, çok iyi bir motor soğutma performansını garanti ediyor. Motor kaputu tasarımı, bakım ve tamir çalışmalarının kolayca yapılmasını sağlıyor.

Dragon 2 hareket ederken de su fışkırtıyor

Dragon 2’nin en önemli özelliklerinden biri; Power Divider sistemi sayesinde hareket ederken de yangına su fışkırtabilmesi. Ancak bunun için araç motorunun en az 900 devirde çalışıyor olması gerekiyor. ‹leri ve geri sürüş esnasında bu özellik kullanılmaya devam ediliyor.

Su fışkırtma miktarı, aracın hızından bağımsız olarak esnek bir şekilde ayarlanıyor. Su pompasının maksimum ihtiyacı 272 Bg güç.

Aracın çok güçlü motorlarla donatılması nedeniyle, pompa için gereken güç, aracın hareketini kısıtlamıyor.

Sistem özelliği olarak araçtaki yağ aşırı ısınmıyor, debriyajda sürtünme olmuyor. Tüm bunlar araca yüksek kullanım güvenilirliği sağlıyor.

DRAGON 2 8×8’nin özellikleri

Dingil mesafesi: 4.050 ila 5.050 mm

Motor gücü: (Euro5) 824 ila 1.120 Bg

Masimum hız: > 135 km/saat

Su deposu kapasitesi: 12.500 – 17.000 litre

Köpük deposu kapasitesi: 1500 – 2.040 litre

Toz kapasitesi: 500 kg

CO2 kapasitesi: 120 kg

Normal basınç pompa kapasitesi: 10.000 lt/dak 10 bar basınçlı

Yüksek basınç pompa kapasitesi: 250 lt/dak 40 bar basınçlı

DRAGON 2 6×6’nın özellikleri

Dingil mesafesi: 4.700 mm

Motor gücü: (Euro5) 540 ila 1.120 Bg

Masimum hız: > 135 km/saat

Su deposu kapasitesi: 10000 – 12500 litre

Köpük deposu kapasitesi: 1200 – 1500 litre

Toz kapasitesi: 250 kg

CO2 kapasitesi: 120 kg

Normal basınç pompa kapasitesi:10.000 lt/dak 10 bar basınçlı

Yüksek basınç pompa kapasitesi: 250 lt/dak 40 bar basınçlı

Magirus, Dragon’da hangi donanımları geliştirdi?

Yangın alarmı verildiğinde, yangını en kısa sürede söndürüp başarılı olmak ile insan hayatının kaybedilmesi arasındaki farkın küçük şeylerden kaynaklanacağı prensibi ile Magirus, yangın söndürme bileşenlerinde geliştirmeler yapmış. Bu geliştirmeler sırasında bazı bileşenler daha küçük, bazıları büyük olarak yeniden tasarlanmış. Magirus mühendis ve tasarımcıları, sistemleri daha iyi hale getirmek için detaylar üzerinde çalışırken; daha kapsamlı işlevsellik sunmayı, masrafların azaltılmasını ve etkinliğin arttırılmasını hedeflemişler. Bu çalışmalarda ulaşılan son nokta Magirus’un yeni yangın söndürme aracı Dragon 2’de.

1.Iveco-Magirus’un yüksek tavanlı sürücü kabinleri sayesinde sürücü ve diğer kişiler geniş ve yüksek bir kabinde rahatça hareket etme olanağına sahip oluyorlar. Bu kabinlerin diğer bir avantajı ise koltukları.

2. Yeni Magirus’un yangın hortumu makarası sağlam, hafif ve kolay kullanım sunuyor. Şasiye hasar vermeyen makara, hafif materyallerden üretilmiş ve korozyona karşı dirençli. Toplam ağırlığın 75 kg daha az olmasını sağlayan makaradan, araca 6 adet daha eklenebiliyor. İhtiyaç halinde 200 metrelik yangın hortumu kullanılabiliyor.
3.Magirus HMI (Human Machine Interface); aracın kontrol edilmesini sağlayan operasyon ünitesi. Bu birim standart olarak sürücü kabini içersinde ve pompa standında yer alıyor. Basit ve yol gösterici kılavuz menüsü ile operasyonların problemsiz gerçekleştirilmesini sağlıyor.

4. Aracın ön tarafına başarılı bir şekilde entegre edilmiş mavi ışıklar bulunuyor.
5. Yangın kurtarma aracındaki aydınlatma unsurları, fren ampulleri ve işaretleme aydınlatmaları LED teknolojili.

6. Opsiyonel olarak aracın arka aksı katlanır bir çamurlukla donatılabiliyor. Kaymayı engelleyici zemine sahip bu donanım, güvenli bir çalışma için geliştirilmiş ve en fazla 250 kg taşıyabiliyor.

7. Magirus HMI’nin pompa standındaki çalışma ünitesi; hızlı çalışma imkanı sağlayacak şekilde tasarlanmış. Ünitenin kullanımı kolay, düğmelere basarak ana fonksiyonlara ulaşılıyor. Monitörden alınan bilgiler, mantıklı ve hızlı bir şekilde devreye sokulabiliyor. Kullanıcılar eldivenle de düğmelere basabiliyorlar. Gösterge paneli analog.

Aydınlatma direği ve kontrol ünitesi entegre çalışıyor. Tüm CAN-bus elektrik tesisatı bağlantıları ve üstyapıya takılmış bileşenler “Firecan” adı verilen araç sistem merkezi tarafından kontrol edilebiliyor.

8. Yangın hortumunun sarıldığı makaralar, hızlı ulaşılabilecek şekilde harici bir yere takılı. Bununla birlikte Magirus bu konuda başka seçenekler de sunuyor.

Yine dışta bulunan pompa kontrolleri de bir kişi tarafından gerçekleştirilebiliyor.

9. Üstyapıda çeşitli bileşenlerin kondukları yuva veya raf tipi bölümlerin döner tipte olması, üstyapıda maksimum alan kullanımı sağlıyor.

10. Yangın söndürme ve özel araçlar için geliştirilmiş olan yeni hijyenik modüller, her türlü ekipman, üstyapı yuvasına yerleştirilebiliyor. Çünkü üstyapı çok esnek bir modülerliğe sahip.

Araç gövdesine yerleştirilen hijyen modelleri arasında şunlar yer alıyor: Temizleme araçları fırça, basınçlı hava ve el yıkama yerleri ile sıvı sabun. Sünger, el havlusu askısı ve bozulmayan dezenfektan veren düzenek ve ekip üyeleri için ayna.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir