Türk otomotiv sektörünün köklü kuruluşlarından Mercedes-Benz Türk A.Ş., kuruluşunun 40. yıldönümünü kutluyor. Kutlama etkinlikleri ile birlikte Mercedes Benz’in Türkiye'de geçirdiği 40 yıl içindeki önemli aşamalar gündeme geliyor. MBT’nin Türkiye'deki kırk yıllık tarihi Türkiye'nin endüstri ve ekonomi tarihindeki değişim ve aşamaların da tarihi olma özelliği taşıyor.
Mercedes-Benz Türk, 1967 yılında Otomarsan ünvanıyla İstanbul'da kuruldu. 0 302 tipi otobüslerin üretimine 1968 yılında başladı. İthal etme yerine işbirliği, patent veya benzerini üretme olarak özetlenecek olan ithal ikameci dönemde Mengerler ve Has otomotiv ve Mercedes Benz ortaklığı ile Otomarsan oluştu.
Otomarsan’ın Mercedes Benz markası ile ürettiği O 302 Serisi seyahat otobüsleri kısa bir süre içinde tüm şehirlerarası otobüs işletmecilerinin önce ilk sonra tek tercihi oldu. Otomarsan O 302 serisi otobüslerle Türkiye içinde yakaladığı başarıyı Ortadoğu ülkelerine de taşıdı.
Üretime başladıktan sadece 2 yıl sonra, 1970’te ihracata başlayan şirket, 1984 yılında Mercedes-Benz Türkiye Genel Mümessili oldu.
Bu dönemde şirketin ortaklık ve hisse yapısı değişti. Mengerler ve Has otomotiv Mercedes'in en önemli bayisi olmayı sürdürürken şirket ortakları arasına Koluman, bazı kamu kurumları ve Mercedes-Benz hisesi sahibi olmak isteyen suudi ortaklar katıldılar.
1986 yılında ise Türkiye'nin büyüme potansiyeline paralel olarak Anadolu’nun kalbinde, Aksaray ilinde kamyon fabrikası üretime geçti.
1995 yılında Hoşdere Fabrikası üretime başladı. Bu fabrikada üretilen 0 403 otobüste yeni bir dönem başlattı.
Günümüzde 500 Milyon Euro’yu aşan yatırım hacmiyle bugün Türkiye’nin en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biri durumunda.
Mercedes-Benz’ın 40 yılı ile ilgili olarak düzenlenen basıntoplantısında şirketin kısa bir süre içinde aksarayda 17.500 adetlik kamyon üretimi Hoşdere Fabrikası'nda ise 4000 adetlik otobüs üretimi planladığı açıklandı.
Firmanın 40. Yılı ile ilgili olarak yapılan basın açıklamasında aşağıdaki bilgiler yer aldı.
Günümüzde İstanbul’daki Hoşdere Fabrikası’nda şehirlerarası ve belediye tipi otobüsler, Aksaray Fabrikası’nda ise hafif, orta ağır ve ağır sınıf kamyonlar ve çekiciler üreten Mercedes-Benz Türk’ün bu tesisleri, DaimlerChrysler AG’nin geliştirme ve üretim ağının önemli parçalarını oluşturuyor. Şirket, sadece Türkiye’de üretilen modelleri de kapsayan geniş bir ürün yelpazesinin yurtiçi satışlarını ve ihracatını da gerçekleştiriyor. Mercedes-Benz Türk, 6 ton üzeri kamyon pazarında son altı yıldır pazar liderliğini elinde tutuyor. Diğer taraftan başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere 70’i aşkın ülkeye otobüs ve 56 ülkeye kamyon ihraç ediyor.
Mercedes-Benz marka hafif ticari araç ve Mercedes Car Group (Mercedes Otomobil Grubu) markalarının (Mercedes-Benz, Maybach ve smart) ithalatını ve satışını da yapan Mercedes-Benz Türk, 2006 yılı değerlendirmesine göre Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında 15. sırada, İstanbul ilinde en fazla Kurumlar Vergisi ödeyen şirketler arasında 9. sırada yer alıyor.
4.250 personel istihdam eden Mercedes-Benz Türk’ün ülke çapındaki bayi ve satış sonrası hizmetler ağında ise 2.500 kişi çalışıyor.
Kuruluşundan bu yana otomotiv sanayiinin gelişmesine katkı sağlayan şirket, otomotiv yan sanayiinin ilerlemesine de ön ayak oldu. Mercedes-Benz Türk, tedarikçilerinin yüksek kalite standartlarını benimsemesini sağlayarak onların ihracat çalışmalarına da destek veriyor.
Otomotiv ürünleri üretim ve satış faaliyetlerinin ötesinde spor ve kültür alanlarında sponsorluklar üstlenen Mercedes-Benz Türk, eğitim alanında çeşitli ödüllere layık görülen “Her Kızımız Bir Yıldız” sosyal sorumluluk projesini sürdürüyor.
Mercedes-Benz Türk A.Ş Tesisleri:
Genel Müdürlük
Kuruluşundan bu yana Davutpaşa tesislerinde olan Mercedes-Benz Türk Genel Müdürlüğü, Ağustos 2007 sonunda İstanbul/Bahçeşehir’de yer alan yeni binasına taşındı.
Saydamlık, yalın çizgiler, ışık ile uyum beş kat üzerinde 11.200 m² büro alanına sahip olan bu tesisin mimari tarzını belirleyen ögeler.
Pazarlama Merkezi
Mercedes-Benz Türk, ürettiği ve ithal ettiği araçlar satış öncesinde ihtiyaca, talebe ve kullanım özelliklerine göre verdiği danışmanlığı, satış sonrasında sağladığı servis ve yedek parça hizmetiyle bütünleştirir.
Şirket, yurtiçinde sattığı araçların ekonomik ve verimli kullanımını sağlamak için teorik ve pratik eğitim, garanti ve tamir-bakım hizmetleri verir. Bu hizmetler yurtdışı satışları için de geçerlidir. Mercedes-Benz markasının dünya çapında mevcut servisleri, Mercedes-Benz Türk'ün ihraç ettiği tüm araçların hizmetindedir.
Mercedes-Benz Türk’ün tüm bu pazarlama, satış ve satış sonrası hizmetleri Pazarlama Merkezi’nden veriliyor. Satış birimleri, araç teslim holleri, teknik eğitim merkezi, satış sonrası hizmetler bölümü ve eğitim atölyelerinin yanı sıra 21.000 m²’lik bir alanı kapsayan yedek parça deposu, toplam 45.000 m² kapalı alana sahip Pazarlama Merkezi’nin odak noktalarını oluşturuyor.
Hoşdere Otobüs Fabrikası
1995 yılında hizmete giren ve 2005 yılında ikinci yatırım aşaması tamamlanan Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası halen modern otobüs fabrikalarından
biri olmaya devam ediyor.
Araç kalitesi açısından büyük önem taşıyan ve paslanmaya karşı üstün koruma sağlayan katoforez tesisi (KTL) Türkiye’de otobüs üretiminde önemli bir özellik olmaya devam ediyor. Hoşdere Fabrikası’nda fabrikanın enerji ihtiyacını karşılayan bir kojenerasyon merkezi ve otobüs geliştirme merkezi de bulunuyor.
Klasik bant üretiminin yerine akan bant ve sabit çalışma istasyonları (box); kombinasyonunun uygulandığı bu fabrikada, aynı anda farklı modellerin üretilmesinde sağlanan esnekliğin yanı sıra üretimde bekleme zamanları asgariye indirilebiliyor ve böylece üretim daha ekonomik hale getiriliyor.
Otobüs üretiminde hava yastığı teknolojisi dünyada ilk kez Mercedes-Benz Türk Hoşdere Fabrikası’nda uygulandı. Ergonomik açıdan çalışma şartlarını etkileyen hava yastıklarından karoserilerin montaj istasyonları arasında nakillerinin yanı sıra çeşitli montaj işlerinde de yararlanılıyor. Hoşdere Otobüs Fabrikası, gerek seçilen teknoloji ve sistemler açısından, gerekse alınan özel önlemler ve arıtma tesisleri ile çevre koruma açısından da önemli bir tesistir. Mercedes-Benz Türk bugün otobüs üretiminde yaklaşık 2.200 personel istihdam ediyor.
Şehirlerarası otobüsler Travego, Intouro ve yeni Tourismo ile şehiriçi otobüs yeni Conecto Hoşdere Fabrikası’nda üretiliyor. Yıllık üretim kapasitesi 4000 otobüs olan Hoşdere Otobüs Fabrikası, 360.000 m²'lik bir arazi üzerinde 127.000 m² kapalı alana sahiptir.
Aksaray Kamyon Fabrikası
Mercedes-Benz Türk’ün Aksaray ilindeki kamyon fabrikası 1986 yılında üretime başladı.
Günümüzde yaklaşık 1.350 çalışanı olan Aksaray Kamyon Fabrikası’nda
• hafif sınıf kamyonlar ATEGO 1215 C ve ATEGO 1517 C,
• ağır sınıf nakliye araçları AXOR 3228 C, AXOR 3240 C, AXOR 2523 C, AXOR 2528 C, AXOR 2628 CL, AXOR 2640 CL
• çekiciler AXOR 1835 LS ve AXOR 1840 LS,1843 LS, 2540 LS ve 2543LS
• inşaat araçları AXOR 3028 B/K, AXOR 2528 K/KL, AXOR 1823 K, AXOR 1828 K, AXOR 3440 K, AXOR 4140 B
• Unimog 4000 tipi araçlar üretiliyor.
Bugün yıllık üretim kapasitesi 12.500 araç olan Aksaray Kamyon Fabrikası 558.117 m2‘lik bir arazi üzerinde 78.600 m2 kapalı alana sahip, katoforez astar boya havuzu, kaynak robotları gibi en üst düzeyde ürün kalitesini güvence altına alan birimleri de kapsayan bir üretim tesisidir.