Otokar, Swissotel’de 6 Nisan 2007 tarihinde düzenlediği basın toplantısında 2006 yılı finansal sonuçlarını ve 2007 yılı hedeflerini açıkladı. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, tarihinin en yüksek karlılığına ulaşan Otokar’ın 2006 yılında Türk savunma sanayiinde ihracat lideri olduğunu, cirosunun 338 milyon YTL, ihracatının 112 milyon USD, satış adedinin ise 3780 olarak gerçekleştiğini belirtti.
2007 hedefi 300 milyon USD
Otokar’ın 2007 yılında ticari araçlarda yeni modellerle hem iç pazarda ve hem Avrupa’da büyüyeceğin, savunma sanayiindeki başarısını da sürdüreceğini söyleyen Görgüç: “2007 yılında 300 milyon USD ciro, 120 milyon USD ihracat hedefliyoruz. Ticari taşıtlarda geçtiğimiz yıl sonu pazara sunduğumuz Sultan 125S büyük beğeni ile karşılandı. Halk otobüsü versiyonu Türkiye’nin birçok yerinde toplu taşımacılıkta kullanılmaya başlandı.Toplu taşımacılıkta illerin aldığı kararlar doğrultusunda minibüsten veya büyük otobüsten küçük otobüse geçişlerde Sultan öncelikli tercihler arasında yer alıyor. Satışlarımız ve 2007 gayet iyi gidiyor’ dedi.
Savunma sanayiinde yeni pazarlar
Serdar Görgüç, Otokar’ın yeni ürünlerle, yeni pazarlara açılımla, teknoloji yatırımları ve verimlilikle sürdürülebilir büyümeyi yakaladığını da vurguluyarak sözlerini şöyle sürdürdü; “2006 büyüme yılı olacak dedik, fazlasıyla yaptık. Türk savunma sanayiinde gerçekleştirdiğimiz 100 milyon dolarlık ihracat ile de sektörün lideri olduk. 2007 yılı için savunma sanayiinde yeni pazarlara açılmayı hedefledik, hedefimiz doğrultusun da yaptığımız çalışmaların sonuçlarını almaya başladık. 2007 yılının ilk üç ayında, savunma sanayiinde aldığımız 53 milyon USD’lik sipariş ile de, geçen yılın ihracat rakamının yarısını gerçekleştirdik . Aldığımız siparişlerin bir kısmı, yeni bir ihraç pazarından… Bu gelişme zırhlı araçlarımızın hem uluslararası başarısına; hem de dünyanın birçok ülkesinde benimsendiğine ve yaygınlaştığına işaret ediyor. Bu anlaşmanın önümüzdeki dönemlerde bizim için büyük referans olacağına ve savunma sanayiinde büyümeye devam edeceğimize inanıyoruz. Bu sipariş, özellikle önümüzdeki 5 yıllık dönemde taktik tekerlekli zırhlı araç ihracatında artış beklentimizi destekliyor. Zırhlı araçlarımız halen birçok ülke kuvvetleri tarafından değerlendiriliyor; önümüzdeki dönemde olumlu sonuçları sizlerle paylaşacağız.”
2007’nin ilk üç ayında 170 milyon USD’lik sipariş
Türkiye savunma sanayinde kilit teknoloji ve ürünlerde dışa bağımlılığın giderek azaldığına ve bunun savunma sanayi adına mutluluk verici bir gelişme olduğunu da ifade eden Görgüç: “Otokar zırhlı araç alanında dünyanın önde gelen tasarım ve üretim üsleri arasında yer alıyor. Zırhlı araçlarımız Türkiye dahil 15’ten fazla ülkenin silahlı kuvvetlerinde aktif olarak kullanılıyor. Başarımızı tasarımdan üretime tamamıyle bize ait araçlar geliştirme vizyonumuza borçluyuz. Bu başarıya fikri mülkiyet hakları Otokar’a, Türkiye’ye ait olan ürünlerle ulaşmak ve yurtdışında Türk savunma sanayiini başarı ile temsil etmek bizim için büyük bir gurur kaynağı dedi.Yılın ilk üç ayında toplam170 milyon USD olan iki büyük sipariş aldık. Bunlardan bir tanesi, Otokar’ın bugüne kadar bir kerede aldığı en büyük zırhlı araç siparişi olma özelliğini taşıyor. Bu bize ayrı bir gurur veriyor” şeklinde konuştu.
Milli Tank projesi büyük gurur
Geçtiğimiz Cuma günü sonuçlanan Milli Tank projesine de değinen Görgüç sözlerine devam etti: “Milli Tank projesinde sözleşme görüşmelerine başlamak üzere seçilmek bize çok büyük onur verdi. Otokar, 44 yıllık otomotiv deneyiminin yanı sıra 20 yıla yakın bir süredir de savunma sanayiinde tasarımı ve üretimi kendine ait araçlarla faaliyet gösteriyor. Otokar, birikimi ve teknik imkanlarıyla fikri mülkiyet hakları Türkiye’ye ait olan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayacak ana savaş tankı tasarlamak için mühendislik gücümüz ve Ar-Ge imkanlarımız ile hazırız.Türkiye için stratejik öneme sahip böylesine büyük bir projede Otokar olarak yer almaktan gurur duyacağız. Her zaman olduğu gibi ülkemizin güvenine layık olmaya çalışacağız.”