
Geçtiğimiz günlerde bir basın bülteni yayınlayan “Otomotiv Teknoloji Platformu” (OTEP) kuruluşundan bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu bildiride şu bilgiler yer aldı.
OTEP'i kurma çalışmaları 9-10 Mart 2007 tarihlerinde TÜBİTAK-TÜSSİDE salonlarında yapılan çalıştay ile başlamış ve 1.10.2008 tarihinde TÜBİTAK’a sunulan İŞBAP projesinin kabulu ile tamamlanmıştır. OTEP, Türkiye’de faaliyet gösteren Otomotiv Sanayii ile doğrudan veya dolaylı ilgili, teknoloji üreten ve Ar-Ge faaliyetleri yürüten veya destekleyen kuruluşların bir platform etrafında birleşmesini sağlamak ve yaratılan sinerji ile Otomotiv Sanayiindeki Ar-Ge kapasitesini önemli ölçüde arttırarak, bu alanda Türkiye’nin uzun dönemli rekabetçiliğini geliştirmesi için gerekli çalışmaları, ortak akıl yöntemi ile tespit etmek ve başlatmak üzere kurulmuştur.
Platform halen, Otomotiv Ana ve Yan Sanayi Kuruluşları, Mühendislik Şirketleri, Dernekler, Üniversiteler ve
Araştırma Merkezlerinden oluşan bir üye profiline sahiptir.
Platformun Vizyonu: “Türkiye Otomotiv Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon altyapısının uluslararası alanda rekabetçi hale getirilmesi”;
Misyonu: “ArGe ve İnovasyon yeteneğini geliştirecek işbirliği ve politikaların oluşturulması”;
Amacı: “Araştırma ve inovasyon için yatırım teşvikini harekete geçirmek ve teknolojik olarak yenilikçi bir ekonomi ortaya çıkarmak için ulusal, bölgesel ve Avrupa ölçeğindeki faaliyetleri koordine etmek suretiyle katma değer yaratmak”;
Hedefleri ise: “Ulusal Ar-Ge ve İnovasyon yeteneğinin geliştirilmesi için gerekli teknoloji stratejilerinin ve yol haritasının belirlenmesi, Otomotiv teknolojileri politikalarının ve ortak Ar-Ge işbirliği alanlarının tespiti, Ulusal, bölgesel ve Uluslararası alanda Ar-Ge projelerinin geliştirilmesi ve bu alanda faaliyet gösteren akademik, bilimsel ve sanayi kurum ve organizasyonları ile koordinasyonun sağlanması” olarak belirlenmiştir.
OTEP yukarıda belirtilen resmi başlangıç tarihi öncesinden başlayan çalışmaları sürdürmekte olup bugüne kadar gerçekleştirilmiş faaliyetler ana başlıkları ile;
Platform adına Avrupa Kara Ulaşımı Teknoloji Platformu ERTRAC’a üye olup, toplantılarına katılım sağlamıştır.
Yürütücü Kuruluş OTAM olarak Avrupa Otomotiv Araştırma Ortakları Derneği EARPA’ya üyelik 2008 yılında başlatılmıştır.
EARPA ve ERTRAC tarafından düzenlenen toplantı ve konferansların bir kısmına ve EARPA’nın
“Güvenlik” ile ilgili alt çalışma grubu toplantılarına OTEP adına katılım sağlanmıştır.
06/03/2009 tarihinde I. Çalıştay düzenlenmiş olup Ülkemizin Otomotiv Sanayiinde Ar-Ge SWOT analizi yapılarak “Otomotiv Teknoloji Vizyonu ve Öncelikli Alanları” belirlemek üzere geniş bir katılımla gerçekleşen toplantının değerlendirme çalışmaları, konu ile ilgili olarak oluşturulan kurul tarafından tamamlanmıştır.
Çalıştayda Türk Otomotiv Sanayi’nin güçlü ve gelişmesi gereken yönlerine ve çalışılması gereken alt yapı ve ana teknoloji alanlarına yönelik ortak akıl çalışması yürütülmüştür. Çalıştay sonucu otomotiv teknoloji vizyon metni “Yenilikçi, çevreci, verimli ve çağdaş, ulaşım sistem ve platform çözümlerini sunan, küresel boyutta sürdürülebilir ve rekabetçi bir Otomotiv Sanayii için; küresel ulaşım ihtiyaç ve beklentilerine yönelik, yüksek katma değere sahip teknolojileri özgün olarak geliştirmek ve uygulamaktır.” ifadesi ile belirlenmiştir. İlk aşamada 2023 Türk Otomotiv Sanayi Teknoloji Vizyonu ve Stratejik Araştırma Programı dokümanları hazırlanmaktadır.