Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER), ‘Grup Muafiyeti’ yasasıyla ilgili yetkili satıcılarını bilgilendirmek için Türkiye çapında düzenlediği toplantılardan İç Anadolu Bölgesi ayağını vdf Otomotiv Finansmanı sponsorluğunda gerçekleştirdi.
Kayseri Sanayi Odasında yapılan Kayseri ve çevre illerden otomobil yetkili satıcılarının ve OYDER Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı panelde, OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, OYDER Genel Koordinatörü Müfit Ataseven, vdf Holding Genel Müdür Yardımcısı Mutlu Gür, Rekabet Kurumu II. Başkanı Tuncay Songör ve Rekabet Uzmanı Haluk Arı birer konuşma yaptı.
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar’ın konuşmasıyla başlayan panelde Taşar, 1 Ocak 2007’den itibaren bütün hükümleri ile bağlayıcılık kazanan ve sektörün bütün kesimlerinde birkaç yıldır merakla tartışılan “Otomotiv Sektöründe Grup Muafiyeti” konusunu bütün detaylarıyla açıkladı. Taşar, Rekabet Kurumu yetkililerinin bizzat panelist olarak toplantıya katılmalarının, ilk ağızdan bilgilendirmeyi sağladığını ve bölgesel toplantılarda, tebliğin her yönüyle değerlendirilmesi imkanının yaratıldığını vurguladı. Avrupa otomobil dağıtımı, otomobil tamir, servis ve yedek parça piyasasındaki gelişmelerinden söz ederek, AB ülkelerindeki uygulamalarda karşılaşılan sorunları Türkiye’deki olası problemlere hazırlıklı olunabilmesi için yetkili satıcılara aktardı.
Tarık Taşar’ın ardından söz alan vdf Holding Genel Müdür Yardımcısı Mutlu Gür, özellikle son yıllarda gittikçe daralan marjlar ve artan rekabet nedeni ile karlılığı arttırabilmenin tüm bayilerin gündeminde ilk sırayı aldığını belirtti. Kredi/leasing, sigorta, filo yönetimi v.b gibi işin finans kısmını oluşturan ürünler ve servislerlerin toplam yaratılan değerin yüzde 30’u gibi önemli bir kısmını oluşturduğunu söyleyen Mutlu Gür, ‘Bu alan bayiler tarafından ne kadar efektif ve iyi kullanılabilirse o oranda gelir ve müşteri memnuniyeti de artacaktır’, dedi. ‘Önümüzdeki gönemlerde bu alanlarda birçok yeni ürün ve hizmetin sunulacağını sözlerine ekleyen Gür, ‘İşte bu noktada bayilerin bu ürün ve hizmeti altında hızlı ve güvenilir bir şekilde alması ve müşteriye sunması büyük önem taşıyor. Biz vdf olarak ana uzmanlık konumuz otomotiv finansmanı ile filo, sigorta aracılık hizmetleri ve pek yakında bayi ve stok finansmanı ile değer zincirlerin en önemli halkalarında yerimizi alacak ve bayilerin en önemli iş ve çözüm ortağı olacağız’, dedi.
Mutlu Gür’den sonra söz alan Rekabet Kurumu II. Başkanı Tuncay Songör ‘01.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren 2500/4 sayılı Motorlu Taşıtlar Grup Muafiyeti Tebliği’ndeki bir yıllık geçiş süreci tamamlandı ve 01.01.2007 tarihinden itibaren Tebliğ tüm hükümleriyle uygulanmaya başlandı. Teşebbüsler, Motorlu Taşıtlar Grup Muafiyeti Tebliği’ndeki 1998/3 sayılı tebliğinde uyumlu olan sözleşmelerini 01.1.2007’e kadar 2500/4 sayılı tebliğe uyumlu hale getirmiş olmaları gerekmekteydi. Bunun yanında tabi ki yeni yapacakları sözleşmelerinde 2500/4 tebliğine uygun şekilde yapmak zorundalar.2500/4 sayılı ‘Grup Muafiyeti Tebliğ ile birlikte markalar arası ve marka içi rekabetin artmasının yanı sıra satış sonrası servis hizmetleri ile yedek parça piyasasında da rekabetin artması hedeflenmektedir’, dedi.
Panel yetkili satıcıların katıldığı soru-cevap kısmı ile sona erdi.