Mart 25, 2016

Pegasus'dan 5. Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Konferansı

Pegasus Kargo ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi işbirliğinde düzenlenen, 5. Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Konferansı, sektörün küresel profesyonellerini öğrencilerle buluşturdu.


Pegasus Hava Yolları’nın hava kargo operasyonlarını yöneten Pegasus Kargo birimi ile İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Konferansı, 23 – 24 Mart 2016 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi‘nin Avcılar yerleşkesinde gerçekleşti. Lojistik sektörünün uluslararası firmalarının yöneticileri bilgi ve tecrübelerini konu üzerinde eğitim alan öğrencilerle paylaştı.

Konferansın açılış gününde konuşma yapan Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane, “Bugün nasıl bilginin haberleşmesi ve paylaşılması bizler için vazgeçilmez ise lojistik sektörü de ihracat ve ticareti ayakta tutma özelliğiyle ekonominin aynı değerde vazgeçilmez bir alanını temsil ediyor. Bu kapsamda hava taşımacılığı ve kargo sektörleri Türkiye’nin 2023 hedeflerine erişmekte önemli araçlarından olacaktır” dedi.




Çetin Nuhoğlu: Sektörün yaptığı en doğru yatırım

Konferansda konuşan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin sektör için ve kendisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.  Nuhoğlu, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin binası kast ederek, “Bu bina gerçekten her zaman sektörün yüz akı oldu. O günkü rakamla sektör bu okulun binasının yapımı için 4 milyon doları sektör harcadı. Belki de sektörün belki de yaptığı en doğru yatırımdı. Bu okulun fakülteye dönüşmüş olması ve sektöre eğitimci yetiştirecek olması beni gerçekten binanın yeni kurulması kadar heyecanlandırıyor” dedi.


Konuşmasında YASED’in ülkelerin rekabet gücünü etkileyen sektörlerle ilgili yaptırdığı araştırma hakkında bilgi veren Nuhoğlu, “Araştırmada, ‘Bir ülkenin rekabet gücüne katkı sağlamak hangisidir’ denildiği zaman lojistik çıkıyor. Endüstri çekiciliğinde de lojistik ikinci sırada yer alıyor” dedi. 

Günümüzde çokça üzerine konuşulan ‘Sanayi 4.0’ün çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Nuhoğlu, Sanayi 4.0’da lojistiğin olmazsa olmaz sektörlerden biri olduğunu kaydetti. Günümüzde bireyin ön plana çıktığını ifade eden Nuhoğlu, “Dünyada önce tarım, sanayi, finans ön plandaydı. Şimdi ise bireyin ön plana çıktığı dönemi görüyoruz. Türkiye’de bugün bireyin kendini geliştirebileceği her türlü imkan var. Lojistikte birçok önemli nokta var. Bunlardan biri yabancı dil bilgisi yeteneği. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nde eğitim gören arkadaşların mutlaka İngilizce’yi bilerek mezun olması gerekiyor” diye konuştu.


Türkiye’de lojistik sektörünün önemli bir büyüme kaydettiğini hatırlatan Nuhoğlu şunları söyledi: “Lojistik sektörünün toplam GSYH’daki payı yüzde 15. Türkiye olarak biz ihracat kaynaklı büyüme modelini benimsiyoruz. Bu modelde karayolunun payı hala artıyor ama en büyük artışlardan biri havayoluna ait. Toplam ihracat taşımalarının içinde havayolunun payı 10. Lojistik hizmet sağlayıcı pazarının büyüklüğü 20 milyar dolar. Taşımacılık hizmet ihracatı 14.4 milyar dolar. 2023’te hizmet ihracatındaki hedefimiz 60 milyar dolar. Hizmet ihracatında taşımacılık turizmden sonra ikinci sırada yer alıyor.''



Güliz Öztürk : 38 ülkede 97 noktada hizmet veriyoruz


Pegasus’un Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk ise konferansın açılış konuşmasında, “11 yıl önce, 2005 yılında faaliyetlerine başlayan Pegasus Kargo olarak bugün yurt içinde 33, yurt dışında 64 olmak üzere 38 ülkede toplam 97 noktada hizmetlerimize devam ediyoruz. Son 5 yılda taşıdığımız kargo yüzde 100’den fazla artış gösterdi. 2015 sonu itibarıyla yüzde 17’lik bir büyüme ile taşıdığımız kargo ağırlığı 11.716.948 kg’a ulaştı” şeklinde konuştu.


Pegasus olarak bu yıl 5.’sini gerçekleştirdikleri Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı’nı ilk defa bir devlet üniversitesinde yaptıklarını hatırlatan Pegasus Kargo Direktörü Aydın Alpa, konferansa gösterilen yoğun ilginin kendisini çok mutlu ettiğini kaydetti. Konferanslara devam edeceklerini belirten Aydın Alpa, kendisinin havacılık sektöründe bu noktaya gelmesinde çok önemli paya sahip olan Gürol Yüksel ve Müjdat Yücel’i kürsüye davet ederek kendilerine birer plaket verdi ve teşekkür etti.

 


Konferansta ayrıca İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Okumuş, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Reibel Taşımacılık ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Arif Badur, Pegasus Hava Yolları Kargo Direktörü Aydın Alpa, Pegasus Hava Yolları Uçuş İşletme Direktörü Aydın Yumrutaş, Pegasus Hava Yolları Yer İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Uğurluteğin, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gültekin Altuntaş, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Kargo Operasyon ve Pazarlama Müdürü Harun Ay, Lufthansa Cargo AG Türkiye Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu, Militzer Münch lntl Türkiye Delegesi Kosta Sandalcı, Ekol Lojistik Genel Müdürü Murat Boğ, DHL Express Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tonguç, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan IATA Proje Yöneticisi Okan Oğur, Damco Doğu Akdeniz Bölgesi CEO’su Okyay Öztuğran, Saudi Airlines Cargo Co. L.L.C. Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Rainer Muller, Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yaşar, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, UPS Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan ve Pegasus Hava Yolları Operasyon Kontrol Merkezi (OCC) Müdürü Ümit Kula da birer konuşma yaptılar.


 

 


 


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir