Türkiye'nin önde gelen lojistik firmalarından Reysaş Logistics halka arz ediliyor. 31 Ocak 2005 tarihinde Swıss Otel’de düzenlenen basın toplantısı ile borsaya gireceğini açıklayan Reysaş Logistics, sermayesinin yüzde 30'luk bölümünü Finans Invest'in liderliğinde oluşturulan konsorsiyum aracılığı ile halka arz edilecek. Reysaş Logistics için talep toplama tarihleri ise 2-3 Şubat 2006 olarak açıklandı.
Halka arz sonrasında sermaye artırımı ile sermayesini 50 milyon YTL'ye çıkarmayı hedeflediğini belirten Reysaş Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, Türkiye'de lojistik hizmetlerinin her geçen gün hızla büyüdüğünü, Türkiye'deki pazarın ise 30 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasını beklediğini söyledi.
Reysaş Logistics Ekonomimizin Taşıyıcı Gücü
Reysaş Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, basın toplantısında yaptığı konuşmada Reysaş Logistics'in Türk ekonomisinin hareket enerjisini yaratan bir marka olduğunu söyleyerek, “Reysaş Türkiye'nin taşıyıcı gücü olarak yıllarca görevini yerine getirdi. Şimdi bu gücü halkımızla paylaşıyoruz. Reysaş'ın taşıyıcı gücü artık sizlerin gücü oluyor” dedi. Döven, Reysaş'ın birbirinden farklı alanlarda müşterilerine üstün hizmet verdiklerini belirterek şu önemli rakamsal bilgileri aktardı.
• Büyük otomotiv üreticileri için 2004 yılında taşınan yaklaşık 375.000 araç.
• 24 saat kesintisiz hizmet.
• 1.150 akaryakıt istasyonuna günlük yaklaşık 5.000.000 litre akaryakıt, LPG ve madeni yağ dağıtım kapasitesi.
21 hava limanına yılda 450.000 ton jet yakıt ikmali. Farklı özelliklerde donatılmış 1.189 araçlık modern filo. Avrupa'dan Asya'ya kat edilen, ayda yaklaşık 10 milyon km. yol. Uydu takip sistemi ile tam zamanında teslimat.
Eylül 2005 itibariyle 87 adet özel tip tren konteynerı ile Avrupa'dan Türkiye'ye her gün düzenli demiryolu taşımacılığı.
Türkiye'de 10 deposu (8 özmal + 2 işletilen) ile her sektöre özel çözüm. 60.500 m2 depo alanında 529.000 m3 depolama hacmi.
Reysaş'ın cirosu, son 2 yılda dolar bazında yıllık ortalama % 82 büyüdü
Durmuş Döven ayrıca, Reysaş Logistics'in, 2004 yılında yüzde 73 büyüyerek 120 milyon dolar ciroya ulaştığını, son 2 yılda ise dolar bazında yıllık ortalama % 82 büyüyerek sektörün lider firmalarından biri olduğunu kanıtladığını anlattı. Ayrıca Döven, Reysaş Logistics'in 2002 yılında 4.6 milyon USD olan Vergi Amortisman Faiz Öncesi Karı'nı dolar bazında yıllık ortalama yüzde 139 arttırarak, 2004 yılında 26.3 milyon dolara yükselttiğinı vurguladı.
Türkiye'nin halka arz olacak ilk lojistik firması olduklarına da dikkat çeken Durmuş Döven, Reysaş Logistics'in halka arzı ile elde edilecek kaynağın, şirketin depolama kapasitesinin arttırmak, demiryolu taşımacılığını geliştirmek, filosundaki araç sayısını arttırmak, otomotiv lojistiği ve akaryakıt taşıma gibi alanlarda da hedeflediği büyümeyi gerçekleştirmek için kullanılacağını söyledi.
Reysaş'ın, global ve yerel müşteri portföyü ile dikkat çekiyor
Türkiye'de global ve yerel pek çok önemli markaya 1.189 adetlik modern araç filosuyla hizmet veren Reysaş Logistics, her bir müşterisi için özel hizmetler geliştirmiş durumda. Petrol Ofisi'nin yurt çapındaki yaklaşık 3-200, TOTAL'in de yaklaşık 500 bayisinden 1.150'sine akaryakıt dağıtımı gerçekleştiriliyor. Reysaş kendi araçları ile günde 5 milyon litre akaryakıt, LPG ve madeni yağ sevkiyatı yapıyor. Türkiye'deki 21 havalimanına yılda 450 bin ton jet yakıtı taşıyor.
Dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen otomotiv markalarına hizmet veren Reysaş, tedarik zinciri yönetimi ile büyük otomotiv üreticilerin üretim bantlarını besliyor. Yurtiçine ve yurtdışına yılda 375 bin'den fazla araç taşıma kapasitesi bulanan Reysaş, otomobil bayilere de yedek parça dağıtımı yapıyor.
Reysaş Logistics, Honda, Ford, Opel, Karsan, Toyota, Citroen, Tofaş, Skoda, Temsa, Hyundai, Seat, Audi, Saab, Mercedes-Benz, Peugeot, Renault, Mitsubihi, Porsche, Volkswagen, Gima, D&R. Diasa, Philip Morris, Marsa, Kavaklıdere Şarapları, Gıdasa, Hayat Kimya, Saka Su, Mey İçki, Piyale, Carrefour, Efes, Cargill, P&G, Pepsi, Aygaz, Petrol Ofisi, Texaco, Total, K&L Ruppert, DS Smith Çopikas, Bossal, Beko ve Arçelik gibi sektörünün öncüsü yerli ve yabancı firmalara hizmet vermektedir.
Reysaş'ın hedefleri
Reysaş Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, Türkiye ile birlikte gidecekleri daha çok uzun bir yol olduğunu belirterek hedeflerinin dünya çapındaki markalara uluslararası standartlarda hizmet vermek olduğunu anlattı. Döven “İstikrarla büyüyen yapımızla, ülkemize olan güvenimizle, teknoloji ve insan kaynaklarına yaptığımız yatırım, son olarak engin tecrübemizle Türkiye'nin ve ülke ekonomisinin taşıyıcı gücü olacağımıza olan inancımız her geçen gün artıyor” dedi.
Halka arz detayları
Reysaş Logistics, 2-3 Şubat tarihterinde sermaye arttırımı yöntemi ile halka arz edilecek. Halka arz edilecek hisse senetlerinin nominal tutarı 15 milyon YTL olacak. Halka arz öncesi 3-5 milyon YTL olan sermayesi, arz sonrası 50 milyon YTL'ye yükselecek Bakiyeyi yüklenim aracılık yöntemi ile gerçekleştirilecek arz sonrası Reysaş Logistics'in %30 hissesi İMKB'de işlem görecek. Ek satış hakkı kullanılırsa nominal değeri 2.25 milyon YTL olan ilave hisse senedi satılacak ve halka açıklık oranı %34.5'e çıkabilecek. Sabit fiyat yöntemi kullanılarak, her bir nominal hisse 4,00 YTL'den satılacak. Halka arz sonrasi lock-up süresi 6 ay olacak. Bu süre zarfında doiaşımdaki Reysaş Logistics hisse senedi sayısında bir artış olmayacağını şirket taahhüt etmektedir.