Avrupa Birliği muktesebatına paralel olarak T.C.Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan yönetmeliğe göre tüm ticari sürücülerin SRC belgelerini almış olmaları gerekiyor. Tüm ticari sürücüler için önem taşıyan belgenin alınma süresi ise Ocak 2008’e kadar uzatıldı. Ulaştırma bakanlığı bazı sürücülere ise muafiyet tanıdı. Buna göre 25.02.2003 tarihinden önce ehliyet almış sürücüler 31.10.2007 tarihine kadar başvurmaları durumunda SRC belgelerini hiçbir eğitime ve sınava girmeden bir kereye mahsus alabilecekler. Bu tarihten sonra Trafik polisi, jandarma, gümrük memurları ve Ulaştırma Bakanlığı görevlileri tarafından yapılacak denetimlerde SRC’si olmayan şöföre 500 YTL, şöförün çalıştığı şirkete 5.000 YTL para cezası kesilecek.
Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı özel mesleki eğitim kurumu uzman eğitmeni ve koordinatoru Rıfat Sait konuyla ilgili olarak, şirketlerin büyük bir para cezasına neden olmasından dolayı bu konuda daha titiz davrandığını ve bu yüzden artık tüm şirketlerin şöför ilanlarında SRC belgesi olma zorunluluğunu belirttiklerini söyledi. Bunun yanında kargo firmaları, nakliye firmaları, lojistik şirketleri, yolcu taşıması yapan otobüs firmaları ve servisçilerin de SRC alma zorunluluğunun olduğunu aktardı. Özellikle kamyon, tır, minübüs, otobüs, panelvan gibi araçları ticari amaçla kullanmayı meslek edinecek kişilerin SRC belgelerini almaları gerekiyor. Sait, “Bu şekilde Türkiye’de yaklaşık bir milyon sürücü’nün olduğunu söylersek, durumun önemi daha iyi algılanacaktır. Ancak maalesef daha bir çok kurum ve sürücü bu olaylardan haberdar değil” şeklinde konuştu.
Sait SCR belgesinin ne olduğu ve nasıl alınabildiği hakkında ise şu bilgileri verdi:
“4 tane SRC belge türü var. SRC1 uluslararası yolcu taşıma, SRC2 ulusal yolcu taşıma, SRC3 uluslarası yük taşıma ve SRC4 ulusal yük taşıma yetki belgesi anlamına geliyor. Sürücü kelimesinden “ü” sesli harfini çıkardığınızda ortaya SRC çıkıyor. Bu belgelerin alınmasının asıl nedeni Avrupa Birliği’nin istemesi. Trafik kazalarının azaltılması, sürüş kalitesinin yükseltilmesi, nakliye ve ulaştırma ile ilgili gümrük, trafik, ilkyardım, harita, dinlenme süreleri , ulaştırma mevzuatı, sigorta gibi konuların bilinerek daha profesyonel bir çalışma ortamı sağlanması gibi nedenler de var.
SRC belgesini almak için ortalama 32 saatlik özel mesleki bir eğitime gidilmesi gerekiyor. Bu eğitimleri şu anda Türkiye’de sayıları 37 olan Ulaştırma Bakanlığı’ndan yetki almış özel eğitim kurumları verebiliyor. Bu kurumların adreslerini bakanlığın www.kugm.gov.tr adresinden edinilebiliyor. Sürücüler, bu eğitimi aldıktan sonra, Ulaştırma Bakanlığı’nın açacağı sınavda en az 60 puan almaları halinde SRC belgelerini alabiliyorlar. Her adayın 3 kere bu sınava girme hakkı var. Bu arada 26 yaşından küçükler ve 63 yaşından büyükler bu belgeyi alamıyorlar. Yolcu taşımacılığında ise en az lise mezuniyeti aranıyor. Böylece SRC belgesini almış olan kişi, insan kaynakları departmanları için aranan bir aday oluyor. Eğer kurumlarda halen çalışmakta olup, SRC belgesi olmayan araç sürücüleri varsa süre bitimine kadar bu belgeleri almak zorundalar.”