Kısaca ADR olarak bilinen ve 42 üye ülke bulunanTehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması’na, Türkiye, 30.11.2005 tarih ve 5434 sayılı Kanun ile üye olmayı kabul etmişti.
Tehlikeli maddelerin insan sağlığı ve diğer canlı varlıklar ile çevreye zarar vermeden güvenli ve düzenli bir şekilde kamuya açık karayoluyla taşınması ve bu faaliyetlerde yer alan gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, boşaltanların, ambalajlayanların, taşımacıların ve tehlikeli maddeleri taşıyan her türlü aracın operatör veya sürücülerinin sorumluluk, yükümlülük ve çalışma koşullarını belirleyen ADR Anlaşması ile ilgili Yönetmelik de Ulaştırma Bakanlığı ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile hazırlanarak 31.03.2007 tarih ve 26479 sayılı Resmi Gazetede yayınlandı.
Bu çerçevede genel esasları belirlenen Yönetmelik 01.01.2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Bu anlaşma gereğince üye ülkeler, Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile taşınması ile ilgili düzenlemeleri kendi iç taşımalarında da uygulayacak olması nedeniyle büyük önem arz ediyor.
Yönetmelikte, araçların karayollarında geçeceği tünel kategorileri ve buna bağlı kısıtlamalar ile güvenlik danışmanı kavramının getirilmesi, güvenlik danışmanı ve sürücülerin geçerli bir eğitim sertifikaları sahip olması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca bazı maddelerin taşınması için de ( Sınıf 1, 6.1, 6.2 ve 7 ) özel izin alma zorunluluğu getiriliyor.