RODER yaptığı bir açıklama ile Tır karnesi sisteminde yapılan değişikliğin Türk taşımalarını zarara uğratacağına dair basında yer alan beyanların gerçeği yansıtmadığı, tersine bu değişikliğin Türk taşıma sektörünün yararına bir düzenleme olduğu belirtildi.
RODER (Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımaları Derneği ) genel merkezinde konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan RODER İkinci Başkanı Erol Soylu, Türkiye'de şu an yürürlükte olan tek transit rejimi olan Tır Karnesi sisteminin Türk taşıma sektörünü rekabet gücünü etkilediğini belirterek, AB ile müzakeler çerçevesinde Türkiye'nin de taraf olduğu T-1 rejiminini Türkiye'de de uygulanacağını ve bunun ülkemizin yararına olduğunu söyledi. Soylu, “Alternatif bir taşıma rejimi olan T-1'in yürürlüğe girmesi halinde bugün 3 milyon 200 bin düzeyinde olan Tır Karnesi kullanımının 100-150 bin kadarı, T-1 sistemine kayacaktır.T-1 sisteminde kısıtlama yok, yani malı kaç yerden alırsanız alın, isteğiniz kadar yere teslim edebirsiniz. Bunun bugün ki güncel fiyatı 37 Euro buna karşın 14 sayfalık Tır Karnesi'nin fiyatı 52 Euro. Ortada bir ekonomi var. İki sisteme de para ödemek yerine biz bunu tek bir sistemle halledebiliriz.Şu an iki sistem birlikte kullanılıyor. T-1 sistemi fiilen diğer sistemden daha ucuz. Teminatlar globol veya bireysel olarak verilebiliyor. Global teminatta üyelere ilave bir masraf olamadan işlem yaptırılıyor. 1997'den beri Avrupa'da sağlıklı biçimde işleyen sistem zaten bizi de kapsıyor. Bugün büyük bir sistem yıkılıyor biz bunun altında kalıyoruz. Bunun altından çıkmak için araba başı 2.000 dolar ilave teminat vereceğiz, bundan ihracatımız etkilenecek” diye bir şey yok.
Ulusal taşımalarımız açısından da E-Tır sisteminin hiç bir olumsuzluğu yok. Aksine son derece faydalı bir sistem. Taşımalarda taşıyacılar ile gümrük elemalanlarını karşı karşıya getiren evrak dolaşımı bu sistemle otomatik olarak ortadan kaldırılıyor. Biz elektronik alt yapı olarak bu sistemi uygulayabilecek düzeye geldik. Burada AB taşımalarında nakliyeciler açısından Tır Karnesi Sistemini veya E-Tır sistemini seçimi yönelik bir zorunluluk da yok.
Soylu E-Tır sistemi ile Doğu ülkelerinde yaygın olarak kullanılan Tır sisteminin kaldırılması söz konusu olmadığını sadece AB ülkelerinde 150-200 bin Tır Karnesi'nin E-Tır sistemine geçmesinin gündemde olduğunu söyledi.Soylu bu değişiklik de IRU'nun kefil kuruluş olarak ilgili ülkelere karşı sorumluluklarını, ödemelerini yerine getirmemesinden önemli .bir etken olduğunun altını çizdi.
RODER Genel Müdürü Cumhur Atılgan'da BM Tır İdari Komisyonu ile Türk Gümrük İdaresi arasında yapılan görüşmelerde Türkiye'nin E-Tır sistemine taraf olunmaması yönünde bir karar alınmadığını belirterek, Türkiye'nin 589 bin Tır Karnesi kullanımını ile bu konuda sözü dinlenen bir ülke konumunda olduğunu belirti. Atılgan “Bugün E-Tır sistemi hazır ve hemen uygulanacak bir sistem değildir. E-Tır hazırlık aşamasında olan bir projedir. 3-5 yıllık hazırlık sürecinde hukuki ve elektronik alt yapının ilgili ülkelerde hazırlanmasının ardından yürürleğe girecektir” dedi.