TMMOB tarafından III. LPG (Likit Petrol Gazı) –CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) kongresi ve sergisi 8–9 Haziran’da Ankara’da düzenleniyor. Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, kongrede; bir dönem ‘trafikteki canlı bombalar’ olarak anılan LPG’li araçların denetimlerine ve LPG piyasasındaki personelin eğitimlerine ilişkin Türkiye geneli verilerini açıklayacaklarını söyledi.
Kongrede LPG/CNG Kullanımının Ekonomik ve Teknolojik Açıdan Değerlendirilmesi, LPG/CNG Sektöründe Mevcut Durum Analiz Raporu, Taşıtlarda LPG ve CNG Uygulamaları, LPG/CNG Sektöründe Denetimler, LPG/CNG Dolum İstasyonları konulu oturumlar düzenlenecek. Bu oturumlarda MMO, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TSE, EPDK, BOTAŞ, üniversiteler, sektördeki firmalardan yetkililer bildiriler sunacaklar. İki gün sürecek olan kongrede bir de sonuç bildirgesi yayınlanacak.
MMO’dan yapılan açıklamalşara göre; LPG ve CNG’nin otomotiv sektörü ve endüstride kullanımıyla petrole bağımlılığın azaltılması söz konusu oluyor. LPG ve CNG, ekonomikliği ve çevreyi daha az kirletmesi itibarıyla dünyada kullanımı teşvik edilen yakıtlar.
MMO’nun bu alandaki faaliyetleri kamu ve toplum yararları doğrultusunda mesleki denetim olarak yürütülüyor. MMO bu çerçevede, LPG ve CNG’li araçların Gaz Sızdırmazlık Testleri ve LPG’li kullanıma dönüştürülen araçların son kontrol ve Montaj Tespit Raporları’nı düzenlemeye ilişkin olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir kuruluş. MMO bu çerçevede “LPG Piyasası Kanunu”nun 15. maddesi ve “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Eğitim Yönetmeliği” uyarınca LPG teknik personeli, LPG taşıma personeli, tüplü LPG dağıtım personeli, LPG dolum ve boşaltım personeli ile LPG Dolum Tesisleri ve Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür eğitimlerini de veriyor.
MMO LPGve CNG uygulamalarına ilişkin daha önce 1999’da “LPG ve Uygulamaları Konferansı”; 2000’de “LPG Otogaz Sempozyumu”; 2002’de ise “LPG ve CNG Uygulamaları Sempozyumu”nu düzenlemişti.