850 milyon Euro taban fiyatıyla satılmasına karar verilen U.N RO-RO İşletmeleri'nin satışı için Citigroup'a yetki verildi.
Konuyla ilgili UND merkezinde düzenlenen toplantıda satışın perde arkasında yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi ve görüşlerini basın mensupları ile paylaşan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, U.N RO-RO şirketinin yabancı bir gruba satışını sektörün geleceği için büyük riskler taşıdığına işaret ederek şirket ortaklarına yapılan teklifi “ahlaksız teklif” olarak nitelendirdi.
Alternatif hat
UND’nin alternatif bir Ro-Ro taşıma hattı için hazırlıklara başladığı bigisini veren Nuhoğlu, “U.N RO-RO, ticari kar gütmeme ve kara taşımacılarının önünü açma gayesi ile kuruldu. Bugün uluslararası nakliyecilik yapmaktan vazgeçen 5-6 kişinin menfaati uğruna bu kuruluş 850 milyon Euro gibi yüksek bir bedelle satışa çıkarıldı. Ayrıca satış sözleşmesine konulan bir madde ile şirket ortaklarının başka bir Ro-Ro şirketi kurmaları engelleniyor. Şirket ortaklarını da şaşırtan bu teklifi 'ahlaksız' olarak nitelendiriyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “U.N RO-RO satışını, herhangi bir ticari kurumdan öteye kara nakliyecilerinin fedakarlıkları ile oluşturulan mesleki bir kurumun, uluslararası nakliyecilerin geleceğinin satışı olarak tanımlıyorum. Gemilerin 850 milyon Euro etmeyeceği söyleniyor. Bu durumda yatırımcı bu parayı geri almak için gemi navlunlarını iki misline çıkaracaktır. Böyle bir durum, kara nakliyesinde ciddi sorunlar yaratacaktır. 230 bin seferini karadan, 70 bin seferini Ro-Ro ile yapan sektör, Ro-Ro seferini yapamaz ise 5.000 yeni çekici satın alması gerekiyor. Bunun da maliyeti 350 milyon dolar. Yani şirketin satışı ile Türkiye’ye girecek paranın aynı anda çekici yatırımı ile yurtdışına çıkması söz konusu.”
Nuhoğlu ayrıca, TIR karnesi sisteminde yapılmak istenen değişiklik ile Ro-Ro’nun iş hacminin artacağı beklentisinin satışı tetikleyen unsurlar arasında olduğunu kaydederek TİM’in başlatacağı Ro-Ro taşımacılığınının kendileri için önemli bir alternatif olduğuna işaret etti ve UND’nin olası gelişmeler karşısında Slovenya Koper Limanı ile Türkiye arasında 2007 yılı içinde bitirilmek üzere yeni bir Ro-Ro hattı kurulması için çalışmaya başladığını açıkladı.