Avrasya bölgesinde ulaştırma ve lojistik sektörünün önünün açılması için çalışmaların yapılması, eğitim, araştırma altyapılarının kurulmasına destek olmak gibi önemli misyonlar üstlenecek bir merkez sektöre hizmet sunmaya hazırlanıyor. Ulaştırma ve Lojstik Uygulama Merkezi (TULAM) adıyla faaliyete geçecek olan bu yeni merkezin resmi açılışı 2007 yılı sonunda gerçekleştirilecek. Henüz resmi olarak kurulmayan TULAM sektöre ilişkin ilk etkinliğini, 1 Kasım 2007’de birçok ülkeden akademisyen ve uzmanların katıldığı, uluslararası bir seminer düzenleyerek gerçekleştirdi.
Türkiye’de Dünyada ve Bölgede Ulaştırma ve Lojstik- Eğitim- Öğretimi ana başlıklı seminer; TOBB Plaza’da düzenlendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Eonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) desteği ve organizasyonunda gerçekleştirildi.
3 oturum şeklinde düzenlenen seminer oturumlarının konu başlıklarını şunlar oluşturdu; Araştırma bakış açışıyla ulaştırma ve lojistik öğretim-eğitimi, ulaştırma ve lojistik öğretim eğitiminde mevcut durum ve ulaştırma lojistik öğretim-eğitiminde mevcut duruma genel bakış.
Konuşmacılar arasında; George Mason Üniversitesi Taşımacılık Operasyonlar ve Lojistik Merkezi Direktörü Prof. Kennet Button, Kahire Üniversitesi Kalkınma Araştırmaları ve Teknoloji Planlama Merkezi Direktörü Prof. Ali S. Huzayyın, Rutgers Üniversitesi İleri Altyapı Teknolojileri Merkezi Direktör Yardımcısı Kaan Özbay, Avrupa Uygulamalı Ulaştırma Araştırmaları Merkezi (NESTER) Müdürü Christian Reynaud bulundu.
Seminerin açılışı sırasında konuşma yapann TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclis Başkanı Çetin Nuhoğlu kurulacak merkezin Türkiye’nin ulaştırma ve lojistik alanında kurulacak ilk merkez olduğunu vurgulayarak bu ilk etkinliğin amacını dünyada ve Türkiye’de ulaştırma ve lojistik öğretim ve eğitiminin çağdaş boyutlarda değerlendirilmesi ve sonucunda önemli dersler çıkarılması olarak özetledi.
TULAM kurulmasına ilişkin olarak, 2005 yılından itibaren İTÜ TEGAM (Teknolojik ve Ekonomik Gelişme ve Araştırma Merkezi) bünyesinde Prof. Yücel Candemir yönetiminde UND’nin desteklediği bir proje ekibiyle çalışmalar yürütülmekteydi. Projenin hedefi; Türkiye’nin ulaştırma ve lojistik alanındak küresel araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmalarına entegre olması.