Mart 23, 2015

1 milyonuncu ZF AsTronic üretildi

AS Tronic otomatikleştirilmiş şanzıman milyon adetlik üretim rakamına ulaştığı bildirildi.  Bu üretim adedi dünya çapında bir başarı olarak nitelendirildi. Konuyla ilgili olarak ZF şirketi şu bilgilendirmede bulundu:

Stabil üretim süreçleri ve yüksek kalite; “Debriyaj efsanesi”
 
ZF şirketinin ağır vasıtalar için ürettiği otomatik şanzıman AS Tronic jübilesini kutladı. Bugüne kadar dünyada bu otomatik şanzımandan bir milyon adet AS Tronic olarak satıldı. Otomatik şanzıman 1997 yılından beri üretiliyor. ZF Astronic şanzıman ağır vasıtalar, dağıtım kamyonların, uzun yol çekicileri, seyahat otobüsleri, inşaat makinaları ve demiryolu araçlarında kullanılıyor.
 
ZF şirketinin farklı işler için uygun şanzımanı bulunuyor. ZF Ticari araç tekniği bölümünün yöneticisi Fredrik Staedler'e göre, dünya üstünde yirmi yıldır ticari araç üreticileri AS Tronic otomatik şanzıman tercih ediyor. AS Tronic şanzıman, şanzıman gelişiminde mihenk taşı olarak kabul ediliyor ve günümüzde onun olmadığı bir ticari taşıma şekli düşünülemiyor.
ZF 1997 yılında ilk AS Tronic şanzımanı otomatik olarak üretti. ZF'nin o zamanlar geliştirme ortağı IVECO şirketiydi. O zamandan beri günümüzde artık bir çok ticari araç üreticisi dünya çapında ZF şirketinin bu otomatik AS Tronic şanzımanını araçlarında kullanıyor.

Ekonomiklik başarıya giden yol oldu

ZF Astronic şanzımanın ilk zamanlarında sürücüler vitesleri manuel olarak önceden seçiyorlardı ama 2000 yılında piyasaya sürülen ikinci kuşak AS Tronic şanzımanlarda vitesler otomatik olarak değişmeye başladı. Otomatik şanzımanın vitesi seçmesi ve elektronik ayarlı olan vites değiştirme süreçleri tahrik hattını hasardan koruyor ve bu sayede tahrik hattı bileşenlerin kullanım süresi daha uzun oluyor. Şanzıman elektroniğinin bir ağa sahip olması ayrıca motor yönetiminin de CAN-Bus üzerinden yapılmasıyla ZF Astronic vites değiştirme stratejisi sayesinde motor optimum devirde çalışıyor. Bu sayede motorun kapasitesi çok etkin ve verimli kullanılarak yakıttan da tasarruf ediliyor ve motorun gücü tahrikli aks'lara iletiliyor.
 


Şanzıman serisinin geliştirilmesi

Günümüzde bir dizi ürün gamı bulunuyor. Bu AS Tronic şanzımanlar 500 Nm. ile 3.100 Nm. arasını kapsıyor. AS Tronic lite şanzımanlar; 500 Nm. ve 1.100 Nm. arasında araçlarda kullanılıyor. AS Tronic mid ürünleri ise 800 ve 1.600 Nm. arasında araçlarda kullanılıyor, bunlar daha çok hafif dağıtım kamyonları, otobüsler ve orta ağırlıkta olan ticari araçlar oluyor. Ağır vasıtalar ve inşaat makinaları içinse en büyük versiyon AS Tronic şanzıman kullanılıyor.

12 vitesli olan AS Tronic şanzıman 1.600 Nm. ile 3.100 Nm. arasını kapsıyor. 16 vitesli AS Tronic şanzıman ise 2.600 Nm.'ye kadar tork kapasitesi olan araçlarda kullanılıyor. Tüm AS Tronic şanzıman serisi ZF şirketinin şanzıman freni olan “Intarder” ile kullanılabiliyor. Intarder'in kompakt bir yapısı var ve bu sayede şanzımanın içerisine komple entegre edilebiliyor. Intarder yalnızca motor frenine destek vermekle kalmıyor aynı zamanda uzun rampa aşağı gidişlerde de araç servis freninin işini %90'a kadar hafifletiyor. Bu özellik sayesinde yalnızca güvenliğe bir artış sağlamakla kalınmıyor aynı zamanda çevreye olan emisyon zararı daha aza indiriliyor. Bakım masrafları da daha az oluyor.

 
Geleceğin şanzımanı “TraXon” olacak

Jübile ile birlikte ZF bu şanzıman tipinin gelişiminde yeni bir döneme giriyor; modüler olarak üretilen otomatik şanzıman sistemi “TraXon” gelecekte ZF merkezi olan Friedrichshafen fabrikasında üretilecek ve önümüzdeki yıllarda AS Tronic şanzımanın yerine geçecek. Komple olarak yeniden üretilen temel şanzıman 3.500 Nm. motor kapasitesine uygun ve beş modülün birleştirilmesinden oluşacak. GPS özelliği ile şanzıman sistemi önceden vites değiştirme stratejisi ile donatılıyor. Bu sayede ZF ticari araç üreticilerine bu yeni şanzımanı GPS bilgileri ve dijital materyal ile aynı sanal ağ içerisinde bir araya getirme şansı tanıyor. Böylece gereksiz vites değiştirmelerin önüne geçiliyor. Örnek olarak ise bir rampadan önce veya sert bir virajda aracın vites yükseltip çok kısa bir süre sonra daha düşük bir vitese geçmesi engelleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir