Şubat 21, 2017

2017 ve yeni dönem

2017 ile birlikte yeni bir döneme de girdik. Küreselleşme ve ülkeler, kıtalar arasında serbest ticaret söylemi yerine korumacılık, gümrük duvarları, siyasal duvarlar, ülkeler ve bölgeler için istihdamın korunması ve geliştirilmesi, en gelişmiş ülkeler ile en gelişmiş şirketlerin anavatanlarında dahi yatırım teşvik politikalarından bahsedilen bir dünya ile karşı karşıyayız.

2017 yeni bir dönemi başlatacak. Yeni dönemin kapalı ekonomilerinin sıkı duvarlar oluşturup korumacılıkta başarılı olabileceğini söylemek, insanlığın üretkenlik ve alıştığı refahtan vazgeçeceğini beklemek yanlış olacaktır.
Bu üretkenlik ve refahın sağlayıcısı olan ulaşım alt yapısı ve ulaşım araçları, günlük hayatımızı devam ettirmemizi sağlayan taşıma araçları ve hizmet üstyapılarının öneminin azalması veya daha az araç kullanılması da mümkün değil.

Bir yavaşlama ve geçici bir duraklamayla birlikte yeni tanımlamalar ortaya çıksa da sektörümüzün önemi hiç  bir zaman azalmayacaktır. Üstelik yüksek gümrük duvarları, yeni standartlara uyum süreçleri, tarife dışı engeller ve zorluklara rağmen sektörümüz, son 10-15 yılda sürekli bir gelişme ve büyüme ortaya koymuşken… Sektörümüz bu performansı koruyabileceğini Türkiye'de yaşanan krizler, zorluklar sırasında da gösterdi. Geçtiğimiz yılların üretim ve ihracat rakamları bunu bunu işaret ediyor.
Yeni yılın ilk çeyreğinin tamamlanmasından sonra bu yıla ve yakın geleceğe yönelik bir ön görüde bulunmak, yeni kararlar almak daha kolay olabilir kanaatindeyiz.

Geçen yıl, bir önceki yıla göre iç pazarda yarıya yakın küçülen ticari taşıt satışları, bu yıl iç pazarda daha düşük bir seviyede gerçekleşebilir. Buna rağmen yenileme pazarları üretimin de satışların da devamlılığını sağlayacaktır, satış sonrası hizmetler daha önemli hale gelecektir.
Bu devamlılık ihracat pazarları için de geçerli olacaktır. Yeni pazarlar bulmak, yeni hizmet alanlarının oluşmasını sağlayacak yatırım kararları, siyasal belirsizliklerin azalması ekonominin ve sektörün önünü açacaktır.
Bitmesini beklediğimiz ve dilediğimiz veya azalmasını umduğumuz Ortadoğu ve dünyadaki karışıklıkların aşılmasıysa büyük dış pazarların oluşmasını sağlayacaktır.
Yurt içinde ve dışarda yeni pazarlar oluşturma ve üretim gücünü koruma yılı olacak 2017'de karamsarlığa düşmeden beklemek ve tedbirle ilerlemek  gerekiyor.

M.VAHİT MAHMATLI
vahit@mayadergi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir