Ağustos 23, 2010

76 model Transit'le Viyana'dan Kocaeli'ne yolculuk

Ford;  Transit’in 45’inci üretim yılını modelin  üretildiği ve kullanıldığı dünyanın birçok ülkesinde çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Ford Avusturya Organizasyonu ile Avusturya'da yayınlanan ticari araç dergilerinden “Traktuel” de,  Transit'in yeni yaşını kutlamak üzere “Viyana'dan, Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'na” uzanan bir  seyahat  düzenledi.

16 Ağustos 2010'da Ford Avusturya Genel Müdürü Steffen Knapp, Yılın Ticari Aracı Avusturya Jüri Üyesi Helmut Tober, Ford Avusturya Halkla İlişkiler Müdürü Stefan Skrabal, iki Avusturyalı gazeteci ve bir bayi çalışanından oluşan 6 kişilik ekip, Salzburg İtfaiye Teşkilatı'nda halen itfaiye aracı olarak kullanılan 1976 model Ford Transit’le yola çıktı. 4 ülkeyi kapsayan  ve 4 gün süren 2100 km' lik yolculuğun ardından ekip, Ford Otosan Kocaeli Fabrikası’na ulaştı.

Avusturya ekibini Ford Otosan Kocaeli fabrikası Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan çalışanları karşıladı.  Yılın Van Jüri üyesi olan Taşıyanlar Dergisi Yayın Yönetmeni Vahit Mahmatlı da ekibi karşıyarak kutlamalara katılan isimler arasında yer aldı.

Transit'den rekor üretim süresi; 6. kuşak sahnede

Türkiye'de yapılan kutlama sırasında bir konuşma yapan Haydar Yenigün, Nisan 2010’da 6 milyonuncu Ford Transit’i üretim bandından indirmenin gururunu yaşadıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Transit’in üretim süresi artık bir rekor olarak kabul ediliyor. Biz de Türkiye’nin ilk Transit’ini bundan 43 yıl önce ürettik ve 6 jenerasyondur üretmeye devam ediyoruz. Transit, Türkiye’deki bu 43 yıllık serüveninde, ticaretin her alanında tüm ihtiyaçlara cevap vererek, Türk ticaretinin gelişiminde ve Ford Otosan’ın bugünlere gelmesinde önemli rol oynadı. Ford Otosan, Transit’ten aldığı güçle dünyaya açılarak küresel bir oyuncu haline geldi.”

Ford Otosan’ın ve Ford Avrupa’nın ana üretim operasyonlarından biri olmaya devam eden Transit’in hem Türkiye’de hem de Avrupa’da güçlü bir mirasa sahip olduğunu da söyleyen Yenigün; “Transit; güçlü ve güvenilir oluşu, her türlü hava ve yol koşuluna uyumu ve her ihtiyaca cevap verebilen karakteriyle, geniş kitleler tarafından tercih ediliyor” dedi.

Yenigün sözlerini şöyle sürdürdü: “Okul aracı, polis ve askeri araç, ambulans, zırhlı araç, özel dağıtım aracı, insan ya da yük taşıma aracı olarak kullanılan Transit, babadan oğula geçerek yola devam ediyor. Viyana’dan yolan çıkarak 2100 kilometre yol kat edip, Transit’in ana üretim merkezi olan Kocaeli’ne ulaşan 34 yaşındaki bu itfaiye aracı da, Transit’in gücünün kanıtıdır. Bu güzel yolculuğu yapan arkadaşlarımı kutluyorum.”

Ekipte yer alan konuklar, hiç bir sorun çıkarmadan planlanan sürede 2100 km yolu aşarak Viyana Gölcük arasındaki mesafeyi katettiklerini, fakt  yolculuk boyunca sınır geçişleri sırasındaki beklemeler ve sıcağın kendilerini zorladığını ifade ettiler.

Uluslararası Yılın Vanı juri üyesi de olan Avusturyalı Gazetici Helmut Tober, tur sırasında geçilen ülkelerde yılın vanı juri üyeleri ve Ford  yetkilileri ile ile görüşmeler de yaptıklarını belirterek; “Bu seyahat bizim için önemli bir deneyim oldu. Bugün Transitin 6. jenerasyonunun üretildiği fabrikada bulunmaktan çok mutluyuz. Üretim tesislerini ziyaret ettik. Tesislerin modern yapısı, üretim hacminin büyüklüğü üretim kalitesi bizi etkiledi” diye konuştu.

Geçmişten günümüze Transit

Ford Transit 1953 yılında  önce Taunus FK serisi olarak üretilmeye başlandı. 1966 yılında ortaya çıkan ikinci kuşak Ford Transit, bugünkü Transit'in temelini oluşturuyor. 70''li yıllardan sonra hafif ticari taşıt üreticileri, Ford Transit'in öncüsü olduğu kavramlara göre yeniden şekillenmeye başladı.

Transit müşterilerine geniş hacim, kullanım amacına uygun versiyonlar sunmada çok başarılı oldu. Günümüzde Transit serisinin 6. kuşağının üretimi gerçekleştiriliyor. Bu kuşak da Transitin temel kavram ve değerleri sürdürüyor ve günümüzün ihtiyaçlarını karşılıyor.

50. yılını kutlayan ford Otosan; Türkiye'de 43 yıldır Tarnsit serisini üretiyor. Ford otosan'ın İstanbul Çayır başında üretilmeye başlanan ve başlangıçta Tükiye'nin ihtiyacına yönelik yapılan üretim, günümüzde Kocaeli Fabrikası'nda sürdürülüyor.

20 Nisan 2001 yılında açılan Kocaeli  Fabrikası 2004 den sonra transitin ana  üretim merkezi oldu. Fabrikada yıllık 150 bin adet civarında Transit üretiliyor. Bu Türkiye'deki toplam otomotiv üretiminin yaklaşık % 15 ini oluşturuyor ve bu transitler dünyanın her yerine ihraç ediliyor.

Ford Transit; 1992 yılından bu yana, Avrupa'da yayınlanan ticari taşıt dergileri tarafından değerlendirilerek seçilen  “Yılın Vanı” ünvanına da sahip oldu. Üretildiği yıllara ait vanlşar arasında; işletmecisine ve sürücüsüne sağladığı yara, trafik güvenliğine katkısı, çevre ile olan uyumu, otomotiv endüstrisine getirdiği yenilikler gibi  kriterleri değerlendirerek en başarılı seçilerek ödüle layık görülmüştü.

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay; ekip üyelerini ağırlayarak, ziyaretçilere Ford Otosan hakkında bilgi verdi.  

Rakamlarla Ford Otosan’da Transit

Türkiye’de 43 yıldır imal edilen Transit, 6 jenerasyondur üretiliyor.
Ford Otosan’ın toplam otomotiv pazarında 8 yıldır sürdürdüğü liderlikte en büyük pay Transit’e ait.
Ford Otosan’ın ürün gamı içerisinde Transit tüm parametrelerde; satış, ihracat, üretim, ciro, karlılık ve istihdamda ilk sırayı alıyor.
Kendinden sonra gelen 6 rakibinin pazar payı toplamı, Transit’in tek başına aldığı yüzde 36’lık pazar payına ulaşamıyor.
Ford Otosan Kocaeli Fabrikası’nda üretilen Transitler, Avrupa’dan Avustralya’ya kadar toplam 5 kıtada 60’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.
Ford Otosan, 700 bine yakın Transit’i ihraç ederek, Türkiye’ye 10 milyar doların üzerinde ihracat geliri kazandırdı.
1967’den beri Transit ile Türkiye’de istihdam yaratan Ford Otosan’ın 8000’e yakın çalışanının önemli bir bölümü Transit için emek veriyor.
2001 yılında açılan Kocaeli fabrikası, Türk işçisinin üretim kalitesi ve sahip olduğu son üretim teknolojisi sayesinde 2004 yılında Transit’in dünyadaki ana üretim merkezi oldu.
Ford Otosan Kocaeli Fabrikası, yıllardır “Dünyadaki en iyi Ford araç üretim fabrikalarından biri” olarak ödüllendiriliyor.

Ford Otosan Kurumsal İletişim Müdürü Umut Can Polat da organizasyonun Türkiye ayağının başarıyla sonuçlanmasında etkili oldu. Viyana'dan gelen ekip geçtikleri ülkelerdeki “Yılın Vanı” Jüri üyeleriyle temas kurdular. Taşıyanlar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Vahit Mahmatlı da, kutlamalarda ziyaretçilerle buluştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir