Ocak 16, 2013

Alüminyum jantların dünyadaki öncüsü Türkiye'de!

Endüstriyel alanlarda yaygın biçimde kullanılan alüminyum, taşıt jantlarında da hafifliği ve sağlamlığı nedeniyle tercih ediliyor. ABD kökenli Alcoa, bu alanda dünyanın önde gelen markalarından biri olarak birçok sektör için alüminyum üretirken,  önemli ticari taşıt markalarının da jant tedarikçisi durumunda.

Türkiye pazarında OLTAŞ ile yer alan ve bu işbirliğini sürdürecek olan Alcoa, Türkiye pazarının artan önemi doğrultusunda ülke müdürlüğünü de devreye soktu. Alcoa Türkiye Satış Müdürlüğü görevini Endüstri Mühendisi Abdullah Aydın üstlendi. Alcoa’nın Türkiye pazarında 2013 yılında %30 büyümeyi hedeflediğini açıklayan Abdullah Aydın,  “Gerek mevcut müşteriler gerekse treyler üreticileri ile yaptığımız görüşmeler, bu rakama ulaşabileceğimizi gösteriyor” diyor ve Alcoa’nın faaliyetlerini, jantlarının özelliklerini ve avantajlarını şöyle anlatıyor:

“Alcoa’nın açılımı; Aluminium Company of America. (Amerika Alüminyum Şirketi) Köklü bir firma ve alüminyumu 1886 yılında özel bir yöntemle ayrıştırarak ilk defa endüstriyel alanda kullanıma sundu. 1948 yılında dünyanın ilk dövme alüminyum kamyon jantını üretti ve 1978 yılında bunu Avrupa'ya getirdi. 2008 yılında patentli ürünü olan Dura-Bright teknolojisini geliştirdi. Bugün sektörün açık ara farkla hem birincisi hem de en yenilikçi firması olan Alcoa’nın Avrupa organizasyonları Belçika üzerinden yürütülüyor. Macaristan’da da fabrikası bulunuyor. Biz ise Türkiye'de orijinal ekipman olarak fabrikalara satış, distribütör kanalıyla direk müşteriye satış, garanti ve teknik bakım hizmetleri sunacağız.

Dökme değil dövme alüminyum
Alüminyumun madenlerden çıkarılmasından başlayarak en son parlatılmasına kadar tüm aşamalar Alcoa'nın tesislerinde yapılıyor. Silindirik bloklar, ısıtılarak eritilmeden dövülme yöntemiyle jant şeklini alıyor. Sonra da parlatılarak değişik alternatiflere bürünüyor. Ürünlerimize hafiflik ve şıklığın yanında dayanıklılık, sağlamlık ve parlaklık kazandıran teknolojimiz sayesinde, yollarda 20 yıllık Alcoa jantlar bile dolaşıyor, fakat diğer jantlar için uzun bir ömür söz konusu olmaya biliyor.

Çelikten daha sağlam
Alcoa nedir, dediğimizde birçok kişi, hatta ciddi satışımızı yapan firmaların bile Alcoa’yı sağlamlığından ötürü çelik jant olarak nitelediğini görebiliyoruz. Alüminyum yumuşak bir metal olduğu için, insanların aklına dayanıksız ve sağlam olmayan ürünler de gelebiliyor. Bizim hedefimiz bu yanlış algıları düzeltmek ve sektöre teknik konularda doğru bilgileri verebilmek. En başta dövme alüminyumun yumuşak bir metal olmasına rağmen en sağlam jant malzemesi malzeme olduğunu göstermek istiyoruz.

Çelik – alüminyum farkı
Çelik jant olarak bilinen jantlar kaynak yöntemiyle üretilir. Yani şerit halindeki çelik gelir, birleştirilir ve bir kaynak atılır. Disk eklenir ve bir de buraya kaynak atılır. Dolayısıyla iki yerde kaynak vardır.
Bizim jantlarımız ise blok alüminyumdan üretildiği için kaynak ve balans sorunu olmaz.
Tüm bunları ve ürünlerimizin sağlamlığını kanıtlamak için bazı testler yapıyoruz. Bu testler, müşterilerin merak ettikleri sorulara da yanıt veriyor.
Yine bu testler gösteriyor ki; piyasadaki sac jantları 5 cm deforme etmek için gereken güç 13,6 ton iken, Alcoa janta aynı hasarı vermek için gereken güç 71,2 ton. Neredeyse  5 katı…
Japanese Impact (JWL) testi de; kaldırıma vurma etkisi yaratmak için 910 kg’lık bir ağırlığı jantın köşesine vurarak yapılıyor. Bu testte çelik jantta hava sızdıracak kadar hasar oluşuyor. Döküm alüminyum jant parçalanıyor. Alcoa'da ise ne hava sızdırma, ne de başka bir sorun oluşuyor.

Dura-Bright®
Tüm bunların yanında jantlarımızın güzel bir görünümü var. Dura-Bright teknolojili jantlarımız özellikle şehirlerarası ve turizm otobüslerinde şıklığı vurgulayan görünümüyle tercih ediliyor.
Bu teknolojiye sahip jantın özelliği hiçbir kimyasal kullanmadan sadece suyla parlaklığını kazanmasıdır. Jantı temizlemek için cilalamak gerekmez. Gerek kullanım şartları gerek hava ve fren tozundan, balatadan gelen tozdan jant kolayca arındırılır.

Çevreci malzeme
Alcoa çevreye de duyarlı bir marka. Alüminyum %100 geri dönüşebilen bir ürün. Madenden alüminyumu çıkarmadan başlayıp son aşamaya kadar herşeyi Alcoa kendisi yaptığı için jantların üretimi sırasında çıkan her fire geri dönüşümde kullanılıyor.  Ayrıca jantlar da ömrünü tamamladığı zaman geri dönüşüm ile yeniden değerlendiriliyor.

5 yıl garanti
Alcoa’nın bir artısı da 5 yıl sınırsız kilometre garantisi vermesi. Bu ciddi bir iddiadır. Garanti üretim tarihinden itibaren başlar ve jantın üzerinde üretim tarihi yazdığı için müşteri onu bilir. Garanti belgesi ve fatura ibraz etmesine gerek yoktur. Bu tarihten itibaren bir sorun yaşadığında garantiden yeni jant gönderilir ve o da 5 yıl garantiye girer. 1948’den beri bu işi yapıp bu garantiyi korkmadan verdiğine göre Alcoa’nın bu işi hakkıyla yapabildiği ortadadır.
Alcoa jant bu kadar özelliğinin yanında özel ve niş bir ürün olduğu ve üretim aşamaları biraz daha meşakkatli olduğu için piyasada biraz daha pahalı kalıyor. Fakat saydığımız avantajları alt alta koyduğumuzda, müşterinin kullanımına göre verilen para bazen 1,5 yılda geri dönüyor.”

Alcoa nasıl kazanç sağlıyor?

Abdullah Aydın: “Bir çok müşteri Alcoa jantları sadece dış görünüşünden dolayı tercih ederken, dünyanın en hafif jantlarının Alcoa olduğunun bilinmesi gerekiyor” diyerek, bu jantların sunduğu avantajları şöyle anlatıyor:

“Daha hafif bir jant ile daha fazla yük taşırsınz ya da aynı yükü daha az yakıtla taşırsınız. Örneğin en çok kullanılan 22.5 175 ebadındaki treyler jantlarını ele alırsak, Alcoa’nın ağırlığı 21 kilo iken ortalama bir çelik jant 41,8 kilogramdır. Altışar lastikli bir çekici ve treytlerde 12 jant da Alcoa olursa ortalama 250 kg hafiflik sağlanır. Günde 4 sefer gidip gelen bir tanker 250 kg dan günde 1 ton daha fazla taşıyor. Bu yılda 365 ton, 100 aracı olan bir filoda 35.600 ton demek. 20 yıllık kullanımda ise matematiğimizin almadığı bir kazanç ortaya çıkıyor.

Bu hafiflik nedeniyle şu an Avrupa’da tanker taşımacılığı yapan firmaların neredeyse tamamına yakını Alcoa janttır. Ortalama 25-27 tonluk bir araç için Alcoa’nın sağladığı 250 kg’lık hafiflikse, araç ağırlığının %1’i demektir. Ayrıca bir aracı müşteri 5 yıl kullanıyorsa jantı 10 yıl kullanabilir. Böylece 2 araç aynı jantı kullanabilir ve bu da %2 tasarruf demek. Yani 100 araç yerine 99 araç ile bu işi yaparsınız ve 10 yıl boyunca 2 araç parasından, ekstra şoför maaşı gibi diğer maliyetlerden kurtulursunuz.

Lastik ömrüne katkı

Alüminyum iyi bir iletkendir. Fren sisteminden kaynaklanan jantlardaki ısınma Alcoa’da lastiğe değil havaya iletilir. Bu da lastiğin ömrünün daha uzun olmasının beraberinde getirir. Türkiye’nin güney bölgelerinde çalışan ve lastiği bu sebepten kullanılamaz hale gelen araçlar için bu özellik büyük bir artı. Bu sebeplerden dolayı özellikle zor şartlarda çalışan kırsal alanlarda sür toplayan kamyonlar, ormanlara girip odun ya da kütük toplayanlar çöp toplama araçları Alcoa jantı yoğunlukla tercih ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir