Nisan 30, 2014

Avrupalılar Yeni Trafic ile tanışmayı bekliyor



Hollanda’nın Amsterdam şehri, adı Fransa ile özdeşleşen Renault’nun
hafif ticarisi Trafic ile Trafic ile aynı üretim hatlarında üretilen
General Motors’un (GM) Opel Vivaro’su ve Vauxhall’ın yeni
jenerasyonlarının tanıtımına ev sahipliği yaptı. Dünya pazarlarında
birbirlerinin rakibi olan bu araçlar, dünya tanıtımlarının ilk aşamasını
Amsterdam’da birlikte gerçekleştirdiler. Bu tanıtımda Türkiye’den
Taşıyanlar Dergisi de Yılın Vanı Jürisi Üyesi olarak yer aldı.

Renault
Trafic, Fransa’da; Batilly, Maubeuge et Sandouville’de 3 fabrikada,
ayrıca Tanger, Cordoba ve Curitiba’da üretiliyor. Renualt hafif ticaride
Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahip markalarından biri.
Renault tarafından geliştirilen ve üretilen Trafic’i, GM İngiltere
pazarında Vauxhall, diğer pazarlarda Opel markasıyla satışa sunuyor.
Yeni Trafic’in gelişiminde Opel mühendisleri de kendi pazarlarından
gelen istekleri ve ürünle ilgili teknik gelişmelerin gerçekleşmesinde
etkili olmuşlar.

Yeni Trafic'in tanıtımına Taşıyanlar Dergisinden
M. Vahit Mahmatlı katıldı.

Hafif ticari dünyasında Renault

Renault’nun
Hafif Ticari Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Pascal Schmitt,
Amsterdam’da Yeni Trafic ve hafif ticari pazarına yönelik olarak özetle
şu bilgileri verdi:
“Avrupa dışında uluslararası pazarlarda Renault
Grubu büyümesini sürdürüyor. 2013 yılında marka yüzde 9,6 büyüme
gerçekleştirdi. Avrupa dışındaki satışlar, yıllık Renault satışlarının
1/3’üne karşılık geliyor. Renault Grubu’nun en çok satış yaptığı ilk 10
ülkenin 5’i Avrupa dışındaki ülkeler (Brezilya, Arjantin, Türkiye, Mısır
ve Fas).
Renault olarak 1998 yılından bu yana süregelen Avrupa
hafif ticari araç liderliğimizi korumayı hedefliyoruz. Fransa’da satılan
her 3 hafif ticari araçtan biri Renault.
2013’teki bu olumsuz
şartlara rağmen Renault, hafif ticari araç pazarında büyümeyi sürdürdü:
Renault ya da ortaklarımızın logosu ile 440 bin araç satışı
gerçekleştirdik, satışlarımız yaklaşık yüzde 6 artış kaydetti.
Renault’nun endüstriyel ortaklıklarının ve büyümesinin kalitesi herkes
tarafından takdir ediliyor: Ortaklarımız için 50 bin hafif ticari araç
üretiyoruz. Bunlar; General Motors, Nissan ve 2012 sonundan bu yana
Citan modelini marka adına ürettiğimiz Daimler.

En önemlisi hafif
ticari araç ürün gamımız; Kangoo, Master ve Trafic, müşterilerimizin
beklentilerine cevap veriyor. Ayrıca bazı pazarlar için binek versiyona
dönüştürülen küçük hafif ticarileri ve pazara iddialı bir giriş yapan
Dacia Dokker’ı da unutmamak gerek”.

Yeni Renault Trafic Euro 5 – Euro 6

16 yıldır pazarda yer alan ve kendi sınıfının gelişimine öncülük etmiş bulunan Renault Trafic’in yenilenmesindeki en önemli etkenlerden biri Avrupa’da Euro 6’ya geçiş paralelinde motorların yenilenmesi. Bununla birlikte Renault Trafic’in gövdesinde de iyileştirme ve geliştirmeler yapdı. Gelişen ihtiyaçlara uygun olarak güncellendi. Kendine özgü biçimi ile rakiplerinden kolayca ayrılan Trafic özellikle yük ve yolcu bölümünün kübik geometrisiyle aynı boy ve yükseklikteki rakiplerinden çok daha fazla faydalı hacim ve alana sahip.
Aerodinamikliği tartışmasız olan Trafic’in motor ve mekanik aksamının toplandığı kabin, sürücüye geniş birg görüş açısı ile tüm güncel ihtiyaçları cevaplayacak, dağınıklığını gizleyecek kadar saklama gözleri ve kullanım alanları sunuyor.

Yeni Euro 6 motorlar

Yeni Energy dCi Twin turbo dizel motoru, Renault’nun F1 uzmanlığından yararlanıyor
Renault, Energy motorlarında çift turbo teknolojisi sunmasıyla küçültme alanında bir yeniliğe imza atıyor. Bu teknoloji, Trafic II’de sunulan dCi 115 motorları ile karşılaştırıldığında; iki litrelik bir motordan aynı performansın sağlanmasına olanak tanıyor ve yakıt tüketimini yüzde 15’e kadar düşürüyor.
Energy dCi 130’u temel alan motor transvers su akış sistemi, U-Flex piston halkaları ve DLC (Diamond Like Carbon) süper kaplama dahil, markanın Formula 1’deki başarılarından alınan bir dizi teknolojiye sahip. 

Çift Turbo teknolojisi

Çift Turbo dizel motor teknolojisi, sürüş keyfini artırmak için düşük motor hızlarında yüksek tork (1,250 d/d itibaren mevcut en üst düzey torkun yüzde 80’i) ile daha yüksek devirlerde gücü birleştiriyor.
Sistem, iki turbo şarjdan oluşur:
• İlki, iyi kalkış tepkisi ve orta menzil hızlanma sağlamak için düşük devirde yüksek tork sunan düşük ataletli turbo. En üst düzeyde torkun %80’i 1,250 d/d’den itibaren elde edildiği için ortaya canlı bir performans çıkıyor.
• İkinci turbo pürüzsüz, güvenilir bir hızlanma için gücü artırmak amacıyla daha yüksek motor hızlarında devreye giriyor (spesifik güç: 87.5bg/litre).
Motorun optimize verimliliğinin ilk avantajı düşük yakıt tüketimi ve CO2 emisyonu. Stop & Start ve frenleme enerjisinin geri kazanılmasını sağlayan ESM (Energy Smart Management) de opsiyonel olarak sunuluyor.

Her tür kullanıma yönelik dört motor ve iki türev

Tek turbolu iki motor (değişken geometrili) Trafic II’deki motorlar ile karşılaştırıldığında ortalama 1 litre/100 km yakıt tasarrufu sağlıyor.

1.dCi 90 (260Nm), Stop & Start ile ya da Stop & Start olmaksızın. Hen verimli hem de ekonomik olan bu motor, şehir içi kullanım için çok uygun.

2. dCi 115 (300Nm), Stop & Start ile. Ekstra güç ve torku sayesinde, bu motor daha esnek ve şehir dışı ve yoğun alanlarda kullanıma daha uygun. Ağır yüklere kolaylıkla uyum sağlayabiliyor. Dinamik performans ve 6.5 litre/100km* düzeyindeki düşük yakıt tüketimi arasındaki ideal dengeyi sağlıyor.

Çift Turbo teknolojisine sahip motorlar çok daha güçlü, hassas ve ekonomik; yakıt tüketimi 6 litre/100km* eşiğinin altındadır. Hassas bir performansa sahip ve park pozisyonundan itibaren kalkış, ağır yük taşımada bile verimli.

3. Energy dCi 120 Twin Turbo (320Nm), Stop & Start ile.
Bu yeni motor ile donatılmış olan Yeni Trafic, sınıfının en düşük yakıt tüketimi sunuyor: hafif ticari araç versiyonlarında 5.9 litre/100km* (155 g CO2/km*) ve binek otomobil versiyonlarında 5.7 litres/100km* (149 g CO2/km*). Bu motor yakıt tasarrufu, konfor ve performansı birlikte sunuyor.

4.    Energy dCi 140 Twin Turbo (340Nm), Stop & Start ile.
Bu motor halen çok güçlü ve 1,250 d/d gibi düşük motor hızlarından 270 Nm tork üretmesi nedeniyle düşük motor hızlarında bile çevik bir hızlanma sunuyor. Buna rağmen yakıt tüketimi sadece 6.1 litre/100km* düzeyinde. Ağır yükleri, uzun seyahatleri, römork çekme veya dağlık alanlarda sürüş için ideal bir seçim. Stop & Start ile sipariş edilebiliyor.

Yeni Trafic’te dört yeni donanım eklendi

Geri vites kamerası: Fabrika çıkışlı ekipman olarak sunulan geri vites kamerası, arka kapıların ya da bagaj kapağının üst kısmındaki arka sol fren lambası hizasında bulunuyor. Kameranın yüksek konumu, aracın arkasının net bir biçimde görülmesini sağlıyor (tamponun hemen yakın çevresinin görüntüsü,aracın kenar kısımlarının görüntüsü ve üst kısmının arkasındaki alanın görüntüsü). Görüntü, arka aynada ya da R-Link bulunan versiyonlarda multimedia ekranında görülebiliyor. Manevra anında aracın arkasında bulunabilecek engelleri saptamak için arka park sensörü ile birlikte kullanılıyor.

Geniş açı ayna: Yolcu tarafı güneşliğinin arkasına, aracın arka sağ tarafına doğru görüş açısını iki katından fazlaya çıkaran ek bir ayna yerleştirilmiştir (soldan direksiyonlu versiyonlarda). Böylelikle sürücüye kör noktada bir başka araç olup olmadığını görme konusunda yardım sağlamış oluyor.



Ön göğüs panelinde sürücünün çalışmasını kolaylaştıran ergonomik düğme ve şalter yerleşimi bulunuyor.

Yokuş Kalkış Desteği: Bu sistem, yüzde 10’dan fazla bir eğimle kalkış yapıldığında otomatik olarak devreye giriyor. İki saniyede, aracın arkaya doğru kaymasını önlüyor ve sürücüye, ayağını fren pedalından çekmesi ve debriyaja basması için yeterince zaman tanıyor. Sürücü iki saniye geçtikten sonra debriyaja basmazsa, sistem frenleri serbest bırakarak aracın yavaş yavaş arkaya doğru kaymasına izin veriyor.

İyileştirilmiş yol tutuş: Bu çekiş kontrol işlevi ön tekerlekler üzerinde çalışarak zorlu yüzeylerde (yumuşak toprak, çamur, kar, kum, vb.) çekişi optimum seviyeye getiriyor. Tek bir butona basarak, yol tutuş en üst seviyede iken, düşük hızda kalkışı ve hareketi kolaylaştırmak amacıyla ESC’nin performansını optimum hale getiriyor.
Çift asferik kapı aynası manevra yaparken görüşü artırıyor.

Yükleme bölümü

Yeni Trafic, iki kanadı sayesinde arka kapılar kapalı iken boydan 3.75 metreye (L1 versiyonu) veya 4.15 metreye kadar (L2 versiyonu) eşya taşıyabilen sınıfındaki tek van modeli. Kanatlardan biri ara bölmenin alt kısmında bulunuyor ve maksimum yük uzunluğunu 41cm artırıyor. İkincisi ise maksimum yük uzunluğunu 80 cm daha artırmak için yolcu koltuğunun altında yer alıyor.

Ara bölme kanadı açık pozisyondayken 510 mm genişlikte x 228 mm yükseklikte bir açıklık sunuyor. Söz konusu kanat, iki mıknatıs yardımıyla açık tutuluyor ve gerektiğinde tamamen çıkartılabiliyor. Bu arada, ön yolcu koltuğunun minderindeki akıllı bir mekanizma sayesinde koltuk sırasının altında daha da fazla boşluk elde edilebiliyor.

Daha uzun malzemelerin taşınması için arka sol kapıyı kapalı tutmak da mümkün. Bu sistem arka sağ kapı açık olarak ve arka sol kapı kapalı olarak seyahat etme olanağı tanıyor, böylelikle aracın plakası görünür kalıyor.

8.6 metreküpe kadar taşıma kapasitesi

Yeni Trafic Van serisi iki farklı uzunluk / yükseklik sunuyor– bununla birlikte toplam 270 kombinasyon için, yolcu kabini, platformlu kabin ve yolcu taşıma versiyonları da mevcut. Panelvan versiyonlarının taşıma kapasitesi 5.2 ile 8.6 m3 arasında değişkenlik gösteriyor.
Yeni Trafic, Trafic II’den 210 mm daha uzun olup, toplam ek yük taşıma kapasitesi 200 litre (H1 versiyonu) ya da 300 litre (H2). Yük taşıma kapasitesi, iç kabinin kübik biçimi ve kasanın yan taraflarının çok düşük eğimi ile daha da arttırıldı.
Yeni Trafic’in arka kapı açıklığı ve yük alanı bir önceki nesil ile aynı kalması sayesinde Trafic II kullanıcıları, mevcut iç aksesuarlarını yeni araçlarında da kullanabilecekler.

Yılın Van üyeleri ve dergimizi temsilen Can Alptekin Renault Trafic hakkında detaylı bilgi aldılar.

HABER İLE İLGİLİ FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir