Mart 14, 2013

Bakanlık uyarıyor: Şeritler sıkı takipte!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yanstıcı (Reflektif) şeritlerle ilgili olarak yeni bir çalışma başlattı. Bu çalışma ilgili kurum ve kuruluşlarla ilgili birimlerle yapılan işbirliği artırılarak kalitesiz ve yeterli özeliğe sahip olmayan şerit kullanımının önüne geçilekecek. Bu yolla oluşabilecek kazaların önlenmesi ve can ve mal güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor. Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada özetle şu bilgiler verildi.

76/756/AT yönetmeliğinin 2007/35/AT seviyesi gereğince,  tescil edilecek ağır ve uzun ticari araçlarda zorunlu hale gelen reflektif şerit uygulaması, trafik güvenliğini artırmayı hedeflemektedir. Bu yönetmelik kapsamına giren araçlar; boyu 6 metreyi, genişliği 2.1 metreyi geçen, ağırlığı 7.5 tonun üzerindeki N2 ve N3 kategorisi araçlar ve 3.5 tonun üzerindeki O3 ve O4 kategorisindeki römorklardır. Yönetmelik uygulamasına göre, araçların arka panellerine ve yan kısımlarına ECE R104 teknik düzenlemesine göre Tip onaylı reflektif şerit takılması gerekmektedir.
 
Ayrıca Karayolu Trafik Yönetmeliği ile de kamyon, çekici ve traktörlerin arka kısmına ECE R69 ve ECE R70 regülasyonlarına uygun 2 adet işaret levhası; römork, yarı römork ve traktör römorklarına da yan taraflarını çevreleyecek şekilde 5 ile 10 cm. genişliğinde ECE R104 regülasyonuna uygun geri yansıtıcılı şerit takılması zorunluluğu getirilmiştir.

Yönetmeliklerle de zorunlu hale getirilen reflektif işaretler; gece görüşünü artırarak trafik güvenliğine katkıda bulunuyor, seyir veya park halindeki ağır araçların arka ve yan profillerinin diğer sürücüler tarafından 1.000 metreye kadar algılanmasını sağlıyor. Bu sayede sürücü işaretlenmiş araçları 5 ila 8 kat daha hızlı fark ederek fren mesafesi ve manevra alanı için en doğru kararı verebiliyor. Özellikle  römork kullanımı sırasında veya römorkların park edildiği anda görüş kolaylaşıyor.  Seyir halinde ise elektrik arızası veya bütün ışıkların kapatıldığı durumlarda bile diğeraraç sürücüleri kendi ışıklarının yansıması sonunda römorkun hem büyüklüğünü hem enini ve boyunu hem de yüksekliğini kolayca algılayıp ona göre tedbir alabiliyorlar. Ağır araçların ve römorkların ışıklandırma sistemlerinde ortaya çıkabilecek yetersizlikler ve arızaların ışıklandırmayı etkisiz kılmasının önüne geçiliyor. Yapılan araştırmalar da bu işaretlemelerin kaza oranını 30 kat azalttığını gösteriyor.

Mekanik ve elektrik bağlantısına gerek duyulmadan görev yapan yansıtıcı şeritlerin işlevlerini uzun süre yerine getirebilmeleri için fiziksel özeliklerinin uygun olması ve bu özelliklerinin yağmur, güneş başta olmak üzere dış etkenlere dayanıklı olması gerekiyor.

Reflektif şeritlerin faydalarının anlaşılması ve kullanımlarının yaygınlaşmasına rağmen, bilgisizlik veya fiyat gibi nedenlerden dolayı  kalitesiz ve uygun evsafta olmayan veya dış etkenlere karşı dayanıksız ve özelliğini koruyamayan şeritler uygulanabiliyor.
 
Şeritlerin kullanım standartlarının anlaşılması, kavranması ve tüm uygulayıcıların ve nakliyecilerin bu uygulamalara uyum sağlamalarına yönelik çalışmalar; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilecektir.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir