Mayıs 2, 2014

BMC’de ihale tamam. Yeni aşama: BMC nereye ?


TMSF'nin, BMC'ye ait olan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca haczedilen, gayrimenkuller, menkuller (makine teçhizat, demirbaş vs.) Türk Patent Estitüsü nezdindeki haklar (marka, patent ve endüstriyel tasarımlar) ve internet alan adı ile bu varlıkların feri veya mütemmim cüzü niteliğindeki sözleşmeler ve bu sözleşmelerden doğan ancak başlı başına iktisadi değeri olmayanlar da dahil olmak üzere diğer tüm mal, hak ve varlıklardan oluşan “BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü”nü satışa çıkarttığı Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

İhale süreci

BMC'nin sahibi olduğu kamyon, otobüs üretimi ve test sahasının değerinin yüksekliği, fabrikanın marka değeriyle gündeme geldi. Resmi Gazete'de yayınlanan TMSF ilanına göre, satışa çıkarılan BMC'nin muhammen bedeli 985 milyon lira olarak belirlendi.  Katılacak olanların 98,5 milyon lira nakit teminat yatırması gereken ihalenin tarihi 10 Nisan olarak belirlenmiş, fakat ihaleye katılımın fazlalaşması için 30 Nisan 2014 tarihine  ertelenmişti.

İkinci ihaleye tek firma olarak Es Mali Yatırım adına Ethem Sancak katıldı. Sancak, 30 Nisan'da 985 milyon muhammen bedelle satışa çıkarılan BMC'ye  540 milyon liralık teklifte bulunarak ihaleyi başlattı.  30 mayıs akşamı 725 milyon  liraya kadar yükselen fiyat,  2 Mayıs tarihinde  son olarak 751 milyon liralık teklifle kapandı.  Satışla ilgili olarak çeşitli basın organlarında Ethem Sancak'ın TMSF'den daha önce aldığı Akşam gazetesi ve hükümete yakın bir işadamı olduğu gibi haberler yer aldı.

Satışın onaylanmasından sonra  BMC'nin yeniden üretime başlaması için yatırım yapılması ve özellikle  savunma sanayi ile kamu araçları üretimi gerçekleştirmesi bekleniyor.


Artıları ve eksileriyle BMC'nin son 2 yılı

BMC  üretimden uzak kaldığı 2 yıl boyunca önemli kayıplar verdi. Bu kayıplar arasında firmanın yetişmiş mühendis ve yönetici kadrosunun ayrılması, önce mali sıkıntı yaşayan bayilerin faaliyetlerini durdurması , ihracat bağlantılarının kopması, garanti hizmetlerinde aksama, satış sonrası hizmetlerde belirsizlik ve çalıştığı yerli yan sanayicilerle problemler yaşadı.

Tüm bunlara karşılık stoklarda bulunan BMC ürünlerinin fabrikanın üretimi durdurmasına rağmen talep görmesi,  fiilen çalışan ve sayıları 100 binlere ulaşan BMC markalı araçların pazarın ve piyasanın kendi dinamikleri içinde hizmet vermeye devam etmesi, özellikle son dönemde tasarım ve üretimi gerçekleştirilen Kirpi serisi zırhlı araçlar ile diğer askeri taktik kamyonların performansı, markanın olumlu özellikleri olarak görülmeye devam etti.   Diğer taraftan BMC'nin kentiçi otobüsü tam alçak tabanlı Procity'ler özellikle İstanbul Belediyesi  ihalesini kazanıp sözleşmeyi yapmış olmasına rağmen tüm teslimat gerçekleşmese de İstanbul'da tüm hatlarda çalışmaya devam etti.

BMC'nin önümüzdeki dönemde üretime başlayacak olması içeriği netlik kazanmasa da Katar ile olan bağlantılar ve  firmanın kamu satışlarındaki birikimi; Türkiye'nin ticari araç alanındaki potansiyelleriyle birleştiğinde kısa bir sürede bazı alanlarda etkin olabileceği işaret ediyor.  BMC hafif ticariden özel amaçlı ağır çekicilere, otobüsten askeri araçlara kadar kendi bünyesi içerisinde tasarım ve üretim gerçekleştiren Avrupa'nın hatta dünyanın birkaç üreticisinden biri olma özelliğine sahip bulunuyor.  Firmanın ayrıca motor ve aktarma organları gibi küresel sistem tedarikçileri ile gelişmiş ilişkileri  bulunuyordu ve üretimi durdurduğu zaman dahi bu ilişkileri bozmamaya özen göstermişti.

Önümüzdeki dönem ise firma ürün yelpazesinin nasıl yapılandırılacağı hakkında henüz ortaya çıkmış bir plan ya da yeteri kadar ipucu bulunmuyor.

BMC'nin geçmişine bir bakış 

BMC 1964 yılında İzmirli girişimci Özakatlar ve Yazıcıoğlu ailelerinin öncülüğüyle ithal ikameci dönemde özel sermaye ile kuruldu. BMC; kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretimi gerçekleştirdi.  Ege ve İzmir'in avantajları, üretim hedefleri ile birleşince BMC 1975 yılında Türkiye'de ilk dizel motoru üreten firma oldu.


1980 yılında Levent serisi kamyonetleri, 84'te Yavuz serisi kamyonları ve 86'da Fatih serisi izledi. 1989 yılında BMC'nin tüm hisseleri Çukurova Holding'e geçti. 1996'da Profesyonel Serisi kamyonlar Türkiye'nin özgün bir yüze sahip seri üretimden çıkan ilk kamyonları olarak BMC tarafından üretilmeye başlandı.

Geniş ürün yelpazesi; farklı güç ve çekiş sistemleri, kamu özel araçları  ve inşaat sektörü ürünleri yoğun bir talep gördü. BMC'nin hafif ticarideki yenilenme ve çağdaşlaşmaya yönelik Megastar projesi ise istenilen ve beklenilen başarıyı ortaya koyamadı. Buna karşılık BMC kentiçi otobüs üretiminde ortaya koyduğu başarı ile çılgın Türkiye'nin çılgın bir firması olduğunu gösterdi. Savunma sanayi projesi ise BMC'ye ürün başarısı getirse de işletmenin toplam başarısına katkıda bulunmadı.

İthal ikameci dönemde kurulan ve gelişen BMC, küreselleşme rüzgarları , ileri endüstriyel standartlar, finansal sorunların etkileri, endüstri politikaları ve maliye politikalarının farklılaşması, ülke ve bölge riskleri, dahil olunan grubun içinde bulunduğu koşullar gibi nedenlerle TMSF'nin el koymasıyla sonuçlanan bir süreç yaşadı.

BMC'nin 1964'te başlayan 50 yıllık macerası 2014'te yeni bir aşamaya girecek…

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir