Eylül 27, 2011

Continental'dan sürüş ve kış lastiği önerileri

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla yaklaşık 16 milyon öğrenci ve 700 bin öğretmen ders başı yaptı. Bununla beraber 10 binlerce servis aracı da yollara çıktı. Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay da, çocuklarını okula götüren anne ve babalar ile servis şoförlerine güvenli sürüş konusunda önerilerde bulundu.

 Araç sürücülerinin kış sezonunda trafik ışıklarına, kavşaklara, yokuşlara ve su birikintilerine yaklaşırken her zaman çok dikkatli olmaları gerektiğini ve bu gibi durumlarda hızlarını düşürmeleri gerektiğini belirten Mehmet Akay; sulu zeminlere aşırı hızla girilmemesi gerektiğini de hatırlatarak, bu gibi durumlarda lastiklerin kızaklanmaya maruz kalmasıyla direksiyon hakimiyetinin kaybedilerek aracın kontrolden çıkabileceğine dikkat çekti. Akay, kışın zorlu hava şartlarında güvenli bir sürüş için yapılması gerekenleri de şöyle açıkladı:

“Karlı ve buzlu zeminde kalkma, durma ve direksiyon hamleleri yavaş olmalıdır. Özellikle karlı zeminde aracınıza yavaş yavaş hız verin, lastiklerin patinaj yapması karın sertleşip daha kaygan bir zemine dönüşmesine neden olabilir. Karda ve buzda aracınız 1.viteste patinaja neden oluyorsa daha yavaş kalkış için 2. vitesle hareket etmeyi deneyin. Buzlu alana yaklaşırken frene aralıklarla basmak gerekir. ABS’li araçlarda ise buna gerek yoktur, frene çok güçlü olarak basmak gerekir. Ayrıca yokuş inerken motorun frenleme gücünü kullanın. Vites küçültme hamlesini yokuş başlamadan gerçekleştirin. İnişe geçtikten sonraki ani vites küçültmeleri ve fren hareketiniz aracın kaymasına neden olabilir.”

Tüm dünyada trafik kazalarının nedenleri arasında yağmur, kar ve buzlanmanın üst sıralarda yer aldığını, istatistiklere göre kazaların yüzde 60’tan fazlasına kış şartlarının sebep olduğunun altını çizen Akay, kış lastiği kullanımının önemine de dikkat çekti. Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyinin +7 dereceden itibaren sertleştiğini, bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamadığını belirten Akay, kış lastiklerinin ise yapılarındaki doğal kauçuk payları sayesinde düşük sıcaklıklarda bile esnekleşip tuttuşlarının arttığını ifade etti.

“Lastiklerimizi yenilemeye başladığımız bu dönemde, havalar iyi gidiyor olsa dahi önerimiz içinde bulunduğumuz mevsime uygun lastikleri yani kış lastikleri almanızdır. Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda araç merkezkaç kuvvetinin etkisi ile daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda çekiş aksına göre önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle kış lastiği kullanılması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem gösterir” diyen Akay, sözlerine şöyle devam etti:

“Kış sezonunda her zaman 4 lastiğiniz de kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri Ekim ayı ile Nisan ayı arasında kullanılabilir. “Kış Lastiği” adı gibi kış lastiğidir, yani sadece kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir. Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda buzda değil, sıcaklığın +7 dereceye düşmesiyle devreye girer. Bu nedenle kış lastiği kullanımına büyük önem verilmelidir”.

Continental'dan önemli ipuçları

· Aracınızın çeker akslarındaki lastiklere taktığınız patinaj zincirleri veya kar paletlerini, kar ve buz olmayan yollarda kullanmayın. Patinaj zincirleri veya kar paletleri, buz ve karlı zeminde kış lastikleri ile beraber kullanıldığında tam olarak randıman verir Aksi durumlarda fren mesafesi oldukça uzar.

· Karlı ve buzlu havalarda, aracınızı ilk çalıştırdığınızda kalorifer fanını ön cama yansıtacak şekilde (buzlanma ve buğulanmanın önlenmesi için) en yüksek seviyede çalıştırmanız, ön camda ani ısı değişikliği nedeniyle çatlamalara neden olabilir. Bu nedenle önce aracın içini ısıtın sonra fanı cam için uygun konuma getirin.

· Akşamları kar ve buzlanmaya karşı önlem için kaldırılan cam sileceklerinin ayarları, gece boyunca esebilecek rüzgar nedeniyle bozulabilir. Bu nedenle sileceği kaldırmadan camla silecek arasına, çok kalın olmayan karton ve alüminyum folyolu bez konulabilir.

· Ağaçlarla çevrili gölgeli yollardan, köprü ve viyadüklerden geçerken gizli buzlanma (kara buz) riskine karşı hızınızı düşürün.

· Lastik subaplarının takılı olmasına dikkat edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir