Nisan 8, 2019

Değişenler ve değişmeyenler

Zaman akmaya devam ediyor. Yılın ilk çeyreği geride kaldı. Bu dönem otomotiv ve taşıma dünyası için beklendiği gibi geçti. Ticari taşıt üretimi ve yurt içi satışlarında tedbirli öngörüler gerçekleşti. Tekerlekler dönmeye, yükler taşınmaya devam ederken üretim ve satışlar arzu edilen düzeyde gerçekleşmedi. Ancak yılın ikinci yarısında pazarın hareketlenme beklentisi geçerliliğini koruyor.

Daralan iç pazar tüm otomotiv ve yan sanayini ihracata yönlendirirken, karayolu ile yapılan ihracatta TIR sürücüleri ve araçları için gümrük kapılarında, yollarda, cezalarda, belge sorunlarında değişen bir durum yok. Kimi sorunların sayısı çözümlerden hızlı artıyor.

Pazardaki daralma, işletmelerin ve müşterilerinin yaşadığı finansal zorluklar daha yorucu ve bıktırıcı hale geliyor. Bu durumu aşamak için iyimser ve sabırlı olmalı, gücümüzü korumaya çalışmalıyız.

Uygarlığın başlangıcından beri sürekli gelişen ve hacmi artan taşıma işleri ile taşıma araçları sektörüne duyulan ihtiyaç, biçimsel değişiklikler geçirse de önemini koruyacak. Hayat devam ettikçe taşımacılıkta ve taşıma araçları sektöründe yenilik, değişme ve gelişme sürecek. Taşıma araçları üreten, ithal eden, bu araçlara yönelik satış ve satış sonrası hizmet ve eğitim veren birimler çalışmaya devam edecekler.

Sektörümüzde hem ülkemizde hem Avrupa ve Dünya'da yaşanan gelişmeleri takip etmek ve duyurmak; olanları korumak ve iyi kullanmak, bununla birlikte yeni ürün geliştirmek, yeni teknolojileri anlamak ve geleceğin yönünü takip etmek açısından çok önemli. Bu amaca yönelik olarak yapılan çalışmalar ve yenilikler bu sayıda sayfalarımızda yerini aldı.

Ticari taşıt üreticilerinin şu an gündemi alternatif yakıtlar ve hidrojenin yakıt olarak kullanımı. Hidrojenden elde edilecek yakıt ister doğrudan ister elektrik enerjisine dönüştürülerek kullanılsın  tüm taşıma dünyasını değiştirecek potansiyel taşıyor. Ancak ne tür yakıt, ne tür araç kullanılırsa kullanılsın, taşıma güvenliği ve  verimlilik kuralları içinde, taşıma maliyetlerini ve süresini azaltmaya yönelik çalışmalar, dün ve bugün olduğu gibi yarın da önemli olacak.

İnsanlar ve insanların kurduğu organizasyonlar, gelişen taşıt teknolojisi ve değişen enerji kaynakları ile birlikte hayat değişirken;  ister şirket sahibi ve yönetici olsun, ister mühendis, işçi veya sürücü olsun yeni dönem için iyi yetişmiş, güvenilir, kalifiye kişilerin hazır olması gerekiyor. Var olan yetişmiş insan gücünün korunması, moral ve motivasyonun yüksek tutulması da önemli. Zor günleri geride bırakmak, krizleri aşmak ancak bilgi, beceri, sabır ve uyum yeteneği ile mümkün…
M. Vahit MAHMATLI

vahit@mayadergi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir