Temmuz 28, 2006

Demiryolu Taşımacıları Mesleki Birlik Oluşturdu

Demiryolu Taşımacılığı Derneği (DTD) Kurucular Toplantısı’nı gerçekleştirdi. İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen toplantıda, derneğin kuruluşu, amaçları ve çalışmaları kamuoyuna duyuruldu.

Demiryolu taşımacılığını çağın ve ülkenin gerekleri doğrultusunda geliştirmek ve demiryolu taşımacılığının payını yükseltmek temel amacıyla 30 Mayıs 2006 da kurulan ve çalışmalarını sürdüren Demiryolu Taşımacılar Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını Buğrahan Hanağasıoğlu üstlendi. Genel Sekreterliğini Şemsi Ercan, Başkan Yardımcılığını Süleyman Yavuz, Saymanlığı Gamze Ergün ve Üyelikleri; İbrahim Öz, Mete Tırman, Nejat Olcay sürdürüyor. Demiryolu Taşımacılığı Derneği, Turkon, Batı Vagon, Omsan, Reysaş, Demiryolu Lojistik, Konsped, Sanito, Rayser, Borusan, Rino Trans, Ar Gü, Eksper Tren, Servis Ekspres, Railco, Latek, Önder Kum, Adahan, Öznak, İçdaş, Demiryolları Lojistik firmalarından oluşuyor.
Demiryolu ile yılda 3 milyon ton yük taşıyoruz

Demiryolu Taşımacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turkon Firması’ndan Buğrahan Hanağasıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada; DTD üyelerinin, demiryolu ile yılda 3 Milyon ton yük taşımakta olduğunu belirterek, “DTD üyeleri, vagon alımı, blok tren kullanma, yeni taşıma ve operasyon sistemleri konusunda yatırımlar yapmakta ve yurtiçi ve yurtdışında yeni adımlar atmaktadır. Demiryollarında Avrupa’daki yeni yapılanma ve düzenlemeler, Türkiye’de de öngörülen bir hedef olmuştur.” dedi. Demiryolu taşımacılığının arttırılması için; demiryolu altyapısı ve yönetiminin yeniden yapılanması, demiryolu kanun ve yönetmeliklerinin AB’ne uyumlu çıkması gerektiğini ifade eden Buğrahan Hanağasıoğlu, “tüm sektör çalışmalarında olduğu gibi, demiryolu taşımacılığı sektöründe; hedefe ulaşmak için üyelerin birliği, dayanışması, inancı, kararlılığı gerekmektedir. DTD ve üyeleri bu açıdan donanımlıdır.” dedi.

Güvenli ve çevreci taşımacılık

Demiryolu Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Şemsi Ercan’da yaptığı konuşmada; DTD’nin hedefleri ve çalışmasında , uluslararası demiryolları ağları ile bütünleşmenin ve kombine taşımacılığın geliştirilmesinin hız, kalite ve maliyet açısından önemli olduğunu ifade ederek “DTD üyesi şirketlerin ve özel vagonlarla taşıması, 2003 yılında 982 bin tondan, 2006’da 3.664 tona çıkmıştır. Demiryolu yük taşımacılığı, aynı yıllarda 14,6 milyon tondan 19 milyon tona çıkmıştır. Demiryolu taşımacılığı daha büyük ölçüde artmalıdır. Bunun için demiryollarını yeniden yapılanması, AB’ne uyumlu Demiryolu Kanun ve Yönetmeliklerinin çıkarılması ve demiryolu projelerinin yapılması DTD’ nin öncelikleridir. Demiryolu taşımacılığının önemli bir üstünlüğü güvenli, çevreci ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmasıdır.” dedi.

TCDD eski Hareket Dairesi Başkanı DTD Başkan Yardımcısı Süleyman Yavuz ise konuşmasında, 1 Temmuz 2006 Tarihinde yürürlüğe giren COTIF ve şahıs vagonlarını karşılıklı kullanımını düzenleyen sözleşmenin (CUU) ülkemizdeki düzenlenmesinin, demiryolu taşımacılığı için acil ve önemli olduğuna dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir