Haziran 14, 2012

Dünya yol sektörü bir araya geliyor

Dünya yol sektörünü bir araya getiren 5. Euroasfalt & Eurobitüm Kongresi (E&E 2012) 13 – 15 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında düzenleniyor.

Teması “Sürdürülebilirlikte başarının yolu, asfalt ” olan kongre programı kapsamında asfalt endüstrisindeki yeni teknikler ve gelişmeler ele alınacak..

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın  konuşma yapacağı kongrenin açılış oturumundan sonra  yapılacak ilk oturumda Avrupa asfalt sektörünün üst düzey temsilcileri yolların sosyo- ekonomik etkileri, finansmanı, sorunlu kaynak kullanımı ,  çevreci ihaleler, 21.yüzyılda sağlık güvenlik ve sosyal medya konularında sunumlar yapacaklar.

Kongre asfaltın sürdürülebilirliği kapsamında sunulacak bildirilerin yer alacağı teknik oturumlarla devam edecek.

Üç gün sürecek kongrenin hedefi ;

    Sonlu bir dünyada yaşadığımız ve bir endüstri olarak yaptığımız her şeyin gezegenimiz sistemi ve geleceği üzerinde bazı etkileri olduğu gerçeğinden hareketle aşağıda belirtilen sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında bir yol yapım malzemesi olarak asfaltın değerlendirilmesi.

    Çevrenin etkin bir şekilde korunması,

    Doğal kaynakların ihtiyatlı kullanımı,

    Ferdin ihtiyaçlarını dikkate alan sosyal gelişme,

    Ekonomik büyüme ve istihdam düzeylerinin yüksek ve istikrarlı tutulması.

Kongrede ele alınacak konular;

Enerji ve karbon

Yollarda kullanılan malzemelerin elde edilmesi, işlenmesi, üretilmesi ve taşınması sırasında harcanan enerji ve havaya yayılan sera gazı emisyonları değerlendirilecek.

Durabilite ve performans – Bitümlü karışımlar, bağlayıcılar ve asfalt kaplamalı üstyapılar.

Üstyapı dizaynı ve yol yapımında çevresel faktörlere karşı direnç sağlayacak ve bunların olumsuz etkilerini en aza indirecek sürdürülebilir teknikler, malzemeler ve/veya katkı maddeleri tanımlanacak.

Kaynak kullanımı ve geri dönüşüm

Doğal kaynakların sorumluluk bilinciyle kullanılması, yeniden kullanım ve geri dönüşümün artırılması ve diğer sektörlerin ihtiyaç duymadığı ikincil malzemelerin asfaltta kullanılması konuları irdelenecek.

İklim değişikliğine uyum

Asfalt malzemeleri ve üstyapı tasarımlarının küresel ısınmanın etkisiyle değişen iklimsel koşullara uyum sağlayabilecek şekilde geliştirilmesi ele alınacak.

Sosyal etkiler

Değişik çevresel etkileri olan farklı iklim koşullarına maruz kalabilecek ve farklı trafik türlerine hizmet verecek yolların nasıl yapabileceği ve bu yolların bakımı nasıl sağlanabileceği ortaya konacak.

Sorumlu kaynak kullanımı ve yeşil (çevreci) ihaleler

Malzeme teknolojisi açısından sürdürülebilirlik giderek daha fazla önem kazandığından, sürdürülebilirliğin öneminin ihale süreçlerinde de artması ve ihalelerde yüklenici seçiminde ayırt edici bir unsur olması konuları değerlendirilecek.

Sağlık ve güvenliğin iyileştirilmesi

Yeterli kayma direncine sahip düzgün ve sessiz asfalt kaplamalar aracılığıyla kullanıcıların rahatlığının ve güvenliğinin artırılması; yol yapımında çalışan işçilerin saha içindeki tehlikelerden ve akan trafikten korunması ve yol çalışmalarının trafik akışını daha az etkilemesi hususları ele alınacak.

Karayolu yapım ve bakım hizmetlerinin finansmanı

Birçok ulusun en değerli varlığı olan karayollarının finansmanı, sözleşmeleri ve mali yönetimleri için yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlar keşfedilecek.

Ayberk Özcan, kongreyi değerlendirdi

Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği-ASMÜD Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Avrupa Asfalt Üstyapı Birliği-EAPA Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Ösak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ayberk Özcan ; 5. Euroasfalt & Eurobitüm kongresinin düzenleme komitesi üyesi olarak kongreyi değerlendirdi.

Özcan, kongre ile ilgili şöyle konuştu: ‘’5.Euroasfalt & Eurobitüm kongrelerinin ev sahibi olan Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği-ASMÜD bu kongrede olduğu gibi geçmiş kongrelerde de Türkiye odak merkezi olarak yoğun çalışmalar yaparak ülkemiz yol ve asfalt endüstrisinin tüm taraflarının kongreden yararlanmasını sağlamıştır.

Teması “Sürdürülebilirlikte Başarının Yolu: ASFALT” olarak belirlenmiş olan bu kongrede; sorumlu kaynak kullanımı ve çevreci ihaleler, asfaltın geri dönüştürülmesi, iklim değişikliğine uyum sağlama, enerji ve karbon, 21. Yüzyılda sağlık ve çevre, dayanıklılık ve performans gibi günümüzün önemli konuları ele alınacaktır. Bu kongrenin ekolojik yapısı hızla değişen dünyamızda asfaltın sürdürülebilirliği ile ilgili sorunlara çözümler oluşturacağını umuyorum.

Avrupa başta olmak üzere ABD’den, Avustralya’dan ve Güney Afrika’dan ulusal asfalt birliklerinin üst düzey yöneticileri ve temsilerinin de aralarında olduğu yaklaşık bin kişinin katılacağı bu kongrenin yaklaşık ikiyüzünün Türk katılımcısı oluşturmaktadır., ASMÜD’ün kongreyi tanıtma, destekleme ve sponsor sağlama gayretleriyle gerçekleşen bu yüksek katılımla Türkiye asfalt sektörünü dünya asfalt endüstrisi ile bir arada görmekten mutluluk duyacağım.

Kongrede paylaşacağımız ve yararlanacağımız birçok yeni teknik ve uygulamaların olduğunu düşünüyorum. Ancak ülkemiz asfalt endüstrisinin dünya asfalt endüstrisinin gerisinde olmadığını da biliyorum. Türkiye’de son yıllarda artan yol yatırımlarına paralel olarak asfalt sektörünün hızla geliştiğini görüyoruz. Ülkemizde de asfalt işlerinde son model makine ve ekipmanlarıyla yeni teknikler kullanılıyor. Müteahhitlerimiz sadece yurt içinde değil yurtdışında da yol ve asfalt işi üstlenebilecek deneyim ve donanıma sahiptir.’’

Tuncer Ertan’ın bildirimi

Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği-ASMÜD Yönetim Kurulu Başkanı A. Tuncer Ertan’ın ASMÜD ve Türkiye Asfalt Sektörü hakkındaki bildirimi;

‘’Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği-ASMÜD, ülkemizin en önemli altyapı yatırımları arasında yer alan yol ve asfalt projelerinde hizmet üreten asfalt sektörüne katkı sağlamak ve sorunlara çözüm üretebilmek üzere 1996 yılında kurulmuştur. Asfalt üreten ve uygulayan firmalar ile asfalt işleriyle ilgili ekipman ve malzeme imal eden veya pazarlayan 41 firmayı çatısı altında toplayan ASMÜD, ulusal ve uluslararası düzeyde teknik çalışmalara ağırlık vermekte ve gelişmeleri yakından takip ederek sektöre bilgi akışını sağlamaktadır.

Sektörde hizmet üreten tek sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği, ülkemizde sektörün otoritesi durumunda olan başta Karayolları Genel Müdürlüğü olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yaparak sektörü geliştirmek amacıyla sempozyum seminer gibi etkinlikler düzenlemektedir. Bu kapsamda, düzenlenen en önemli etkinlik, Karayolları Genel Müdürlüğü işbirliği içinde belirli periyotlarla düzenlenen Ulusal Asfalt Sempozyumlarıdır.

Yurt dışında Avrupa Asfalt Üstyapı Birliği-EAPA’nın 1999 yılından beri üyesi olan ASMÜD, halen EAPA’nın Yönetim Kurulunda Başkan Vekilliğini, Sağlık-Çevre-Güvenlik Komitesinde ise başkanlık görevini yürütmekte ve Avrupa’daki teknik ve mevzuatla ilgili çalışmalara aktif olarak katılmaktadır. Bu kapsamda, EAPA ve Avrupa Bitüm Birliği tarafından 13-15 Haziran 2012 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 5.Euroasfalt&Eurobitüm Kongresinin ev sahibi olarak yoğun çalışmalar yapan ASMÜD, Türkiye’den Karayolları teşkilatını, üniversiteleri ve asfalt sektörünü teşvik edip destekleyerek, kongreye ülkemizden yüksek bir katılımın sağlanmasını başarmıştır.

Ayrıca Dünya Yol Birliği-PIARC’ın kollektif üyeliğinin yanısıra, dünyanın asfalt üstyapılar konusunda en büyük sivil toplum kuruluşlarından olan ABD Ulusal Asfalt Üstyapı Birliği-NAPA ile yakın ilişki içinde Amerika’daki asfalt konusuyla ilgili gelişmeleri izlemektedir.

Türk Standardları Enstitüsü-TSE adına Avrupa Standardizasyonu Kurumu–CEN bünyesindeki asfalt ve bitümle ilgili Teknik Komitelerde üye olarak görev alan ASMÜD, asfalt ve bitüm standardlarının hazırlanması ve ülkemize adaptasyonuyla ilgili olarak yapılan çalışmalara katkı sağlamaktadır.

ASMÜD’ün heryıl yaptığı önemli bir çalışma da Türkiye asfalt istatistiklerini oluşturulmasıdır. Asfalt sektörünün boyutunun göstergesi niteliğinde olan bu rakamlarla ülkemiz asfalt endüstrisini değerlendirecek olursak; özellikle son yıllarda karayolu yatırımlarına sağlanan kaynakla asfalt üretim ve uygulamalarının arttığını belirtebiliriz.

Türkiye, 2010 yılında ürettiği 35 milyon ton sıcak karışım asfalt ile Avrupa’da Almanya ve Fransa’dan sonra 3. sırada yer almıştır. Geçen yıl ise sadece karayollarında 30 milyon ton sıcak karışım asfalt kullanılmış olup Türkiye toplamının 40 milyon ton’u aşacağı tahmin edilmektedir. Sektörde asfalt işi yapan firma sayısı 200’ün üzerindedir. Bu durum yaklaşık aynı tonajda asfalt üreten gelişmiş Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında, üretime kıyasla firma sayısının çok fazla olduğu görülmektedir. Sektörde hizmet veren müteahhit sayısının artışına paralel olarak asfalt plenti sayısı 450’yi aşmıştır. 2010 yılı asfalt üretimi baz alındığında mevcut toplam kapasitenin ancak yüzde 30’unun kullanılabildiğini söyleyebiliriz.

Asfalt işlerinin zamanında ve kaliteli bir şekilde tamamlanabilmesi için müteahhit seçiminin çok önemli olduğu sektörde, iş potansiyeli yüksek olmasına rağmen, firma sayısının fazlalığı ve kapasite kullanımının düşüklüğü ihalelerde çok sayıda firmanın kıyasıya rekabetine neden olmaktadır. İş alabilmek için verilen aşırı düşük teklifler birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Yıllardır birçok projeyi başarıyla tamamlamış yeterli deneyim ve donanıma sahip kurumsallaşmış firmalar bu haksız rekabet ortamında iş alamamakta, piyasa koşullarının ve güncel fiyatların çok altında düşük fiyatlarla gerçekleşen ihalelerde başta kalite sorunları olmak üzere birçok sorunla karşılaşılmaktadır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir