Ağustos 28, 2006

Ege Otomotiv Derneği İzmir Fuarı'nda Yerini Alacak

İZFAŞ tarafından bu yıl yetmiş beşincisi düzenlenen Uluslararası İzmir Fuarı kapılarını 1 Eylül’de açıyor. Türkiye'nin üçüncü, Ege Bölgesi'nin birinci büyük kenti İzmir'de 75 yıldır organize edilen fuarı geçen yıl 1.250.000 kişi ziyaret etmişti. Fuar yetkilileri bu yıl 1.5 milyon kişiden fazla ziyaretçi beklediklerini ifade ediyorlar. Gerek ülke gerekse bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayan fuar aynı zamanda Türkiye’nin ilk uluslararası fuarı olma özelliğini de taşıyor. Fuarın bu yılki ana konusunu ise organik tarım ve yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor. Fuar 1-10 Eylül tarihleri arasında her gün 16.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

75.İzmir Enternasyonal Fuarı’nda daha önce olduğu gibi bu yılda otomotiv endüstrisi kuruluşları standlarıyla yer alacaklar. Ege bölgesinde üreten, satan, hizmet veren otomotivciler içinse fuarın anlamı daha da büyük oluyor. Ege bölgesinin genç ve eğitimli nüfusu ile ekonomik merkez olabileceğine inanan Ege Otomotiv Derneği’de çalışmalarını bu doğrultuda sürdürüyor. 1995 yılında kurulan EGOD (Ege Otomotiv Derneği) otomotiv sektörünü ilgilendiren hemen her konuda, İzmir’e, Ege Bölge’sine ve tüm Türkiye’ye gerek fikirleriyle ve gerekse de eylemleriyle katkı yapmayı sürdürüyor. EGOD “amacımız sorunları, acıyı ve tatlıyı paylaşmaktır.” söylemiyle hareket ederken yaptığı somut işlerle de inancını kanıtlıyor. İzmir' de faaliyet gösteren , her biri kendi dalında ciddi işlere imza atan 9 dernek ile beraber İSDEP'in (İzmir Sanayici Dernekleri Platformu) kurucu üyeliğinde yeralan EGOD, 2003 yılının ortasından 2004 yılı sonuna kadar da bu platformun dönem başkanlığı görevini sürdürmüş bulunuyor. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığını BP Castrol'un Madeni Yağlar Bölge Distribütörlüğünü de yürüten Mustafa İduğ yapıyor.EGODYönetim Kurulu ise şu isimlerden oluşuyor; İsmail Kazcıoğlu, Abdullah Kavuk, Saadettin Ünlü, Kasım Gündüz, Mustafa Akkalay, Adnan Güney, Hilmi Şekerci, Nail Erakın, Halil Aysazcı, Mustafa Uz, Halil Şahin, Arslan Dokumacı, İlter C. Savtak ve Kani Gönülşen.

75.İzmir Enternasyonal Fuarı öncesi Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ ile bir görüşme gerçekleştirerek Egeli otomotivcilerin fuara ve otomotiv endüstrisinin bugününe bakışını konuştuk.
Fuarın bölgeye sağladığı avantajlardan bahsedebilir misiniz?

Otomotiv endüstrisi geçtiğimiz yıllarda ihracatın bel kemiği olan tekstil ve konfeksiyon gibi güçlü sektörleri geride bıraktı. Yükselişini sürdüren otomotiv ve yan sanayinin, Ege ekonomisine de ciddi katkıları olduğunu düşünüyoruz. Genç ve eğitimli nüfusu ile Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi’ni yakalayabilecek potansiyele sahip. Bu önemli potansiyeli daha iyi şekilde değerlendirmek için bölgede yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada önemli rol oynayan yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımı arttırmak için dernek olarak da çeşitli çalışmalar yapıyoruz, üyelerimizin katılımını teşvik ediyoruz

Fuarda EGOD olarak nasıl bir temsil düzeyinde yer alıyorsunuz? Ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?

EGOD olarak bu yıl da 75. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda stand açacağız. Bu standla üyelerimizin fuara katılımını sağlıyoruz, yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçilere ulaşma imkanı buluyoruz. İEF’nin yanı sıra ihtisas fuarlarını da çok önemsiyoruz ayrıca pek çok fuar organizasyonuna öncülük edip, üyelerinin katılımını teşvik etmeye çalışıyoruz, kamu kurumlarının sağladığı fuar katılım teşviklerinden üyelerimizinde yararlanmasını sağlıyoruz.

Biliyorsunuz İSO tarafından hazırlanan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu’nda Otomotiv Endüstrisi kuruluşları ekonominin temel dinamikleri olrak hep en üst sıralarda yer alıyorlar. Otomotiv Endüstrisinin bugünü hakkında fikirleriniz nelerdir?

Otomotiv endüstrisi kuruluşlarının ekonominin temel dinamikleri olduğunu su götürmez bir gerçek. Sektörün yatırım, istihdam, ihracatla ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda otomotiv ve yan sanayinde ciddi yatırımlar yapılmasını istiyoruz ve bu konuda, lobi çalışmaları yapıyoruz. Bizim önemsediğimiz şu; Otomotiv devlerinin Türkiye’ye gelmesi ve özellikle de Ege Bölgesi’ne yatırım yapması için hükümetin ciddi teşvikler vermesi gerekiyor, Otomotiv sektörünün hızla yükselen grafiğinin devamlılığı için hükümetten de destek bekliyoruz. Otomotiv devlerinin Türkiye’de yatırım planları var. Yatırım için çok önemli avantajlara ve alt yapıya sahip olmamıza karşın, arsa tahsisi, vergi indirimi gibi teşviklerin sağlanamaması ve bürokratik engeller nedeniyle yatırımlarını başka ülkelere kaydırıyorlar. Bu noktada hükümete büyük görevler düşüyor. Yatırımcılara özellikle de otomotiv sektöründeki yatırımcılara özel teşvikler sağlanmalı. Çünkü, Türkiye’de yatırım planlayan pek çok otomotiv devi var. Yeni fabrikaların açılması, üretim, ihracat ve istihdama yapacağı katkının yanı sıra bölgenin kalkınmasında ve beyin göçünün önlenmesinde büyük rol oynayacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir