Ocak 11, 2013

Ekol Lojistik yeni Ro-Ro hattı kurdu

UND Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Ekol Lojistik olarak yeni bir Ro-Ro hattı kurduklarını açıkladı. Öncelikle kendi yüklerinin taşınması amacıyla kiralanan gemiler Trieste- Haydarpaşa arasında çalışacak. UND’nin 9 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Musul,  Un Ro-Ro’ya göbekten bağlı bir şirket iken yaşanan sıkıntılar neticesinde böyle bir çalışmaya giriştiklerini vurguladı. Musul Ro-Ro hattının kurulma aşamasını şu şekilde aktardı:

“Yaklaşık 6 aydan daha önce bir zaman Köstence gemisiyle gelen ve tank konteynırlarla taşınan kimyasal maddeleri Ro-Ro ile taşımak üzere bir proje hazırladık. Dünya devi bir müşterimizi Pendik limanına getirdik. Köstence limanına kadar trenle gelip oradan Köstence gemisine taşımak üzere bir çalışma yaptık. Projenin ilerleyen dönemlerinde  ortaya çıkan Köstence'ye kadar olan tren seferlerinin gerek kalite olarak gerek maliyet olarak çok cazip olmadığını görünce projemizi Trieste’ye çevirdik ve Trieste üzerine çalışmalar yaptık. Trieste üzerinde çalışan gemilerin ana katlarının 6.80 yüksekliğinde olması nedeniyle de Batı Avrupa’da sık kullanılan swap dediğimiz 45 fitlik konteynerlerin 2 kat üst üste yüklenerek hacmi daha iyi değerlendirecek bir proje olarak düşündük. Bunu yaparken  yalnız Köstence üzerine düşündüğümüz çalışmayı Trieste'ye kaydırırken aklımıza Un roro’nun bu konuda bize hayır diyeceğini hiz düşünmemiştik. Bunun üzerine bir deneme için roll treyler dediğimiz konteynerlerin Ro-Ro gemilerine binmesini sağlayan bir tekerlekli platform inşa ettirdik. Sanıyorum ekimin başında bir test çalışması yaptık. O gün U.N Ro-Ro CEO’su Sedat Gümüşoğlu beni aradı ve böyle bir şeyin kendilerinden izin almadan yapıldığı için duyduğu hoşnutsuzluğu iletti. Bunun üzerine kendilerine bir toplantı yaptık ve bunun çalışıldığını söyledim.

Hacmimizi  farklı limanlara dağıtmak yerine İstanbul  üzerinden yapmamız, Doğu Avrupa’ya da Trieste üzerinden gitmemiz halinde bu işi yapıp yapamayacağımızı çalıştım. 26 Ekim 2012 bayramın ikinci günü bu işin yapılabileceğini gördüm. İnternetten ro-ro gemilerine yönelik araştırmalar yaptım . Daha evvel UND Denizi’n kullanmış  olduğu gemilerin yaklaşık 4 aydan beri Yunanistan limanlarında yattığını, sahibi olan firmanın da çok ekonomik bir fiyatla  bikaç ay evvel bunları aldığını, elinde de üçüncü bir gemilerinin olduğunu öğrenince Brezilyalı bir broker üzerinden temaslar kurmaya çalıştım. Onların Türkiye temsilcisi daha evvel UND Deniz’e de bu işlemleri yapan Burak arkadaşımızmış. Beni aradı böyle bir düşünceniz varmış dedi. 25 Ekim’den önce böyle bir fikrim yoktu. 26 Ekim’de ise bu fikrim kesinleşti.

Buradaki fizibilite o şirketin bu arabaları doluluk oranının sağlayıp sağlayamayacağıdır ve bu ticari risktir. Biz o ticari riski UN Ro-Ro’da kalmak yerine böyle bir yol çizerek, kendimize aldığımız araç gibi, kullandığımız tren gibi bir araç olarak görerek aldık. Un Ro-Ron CEO’su  Sedat Bey şaşırdı ama diğer taraftan yaklaşımımız nedeniyle hayırlı olsun dileklerini sundu. Bu Türkiye’nin ihracat ve dış ticaretinin  geldiği güzel bir noktanın da göstergesidir. Şu ana kadar ki tüm çalışmalarımız bunu yüzdürmek. Cuma günü ilki triesteden,  Türkiye olarak da Cumartesi İstanbul’dan  çıkacak.  Sektöre kesinlikle faydalı olacağına emin olabilirsiniz. Kendi riskimizi alarak girdik.” 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir