Ekim 2, 2014

Ford Cargo 1846 T’nın Midillisi


Ford Cargo 1846 bir yıllık pazar ve yol deneyimini geride bırakırken, ürün gelişimi ve ürün yelpazesindeki genişleme sürüyor. Ford Otosan yetkilileri son olarak İstanbul Park’ta Ford Cargo1846’nın“Midilli” olarak adlandırılan düşük şasili modelini tanıttılar. Yeni çekici ile ilgili bilgileri Ford Trucks Pazarlama ve Stratejik Planlama Müdürü Armağan Hazar ve  Ford Otosan Kamyon İş Birimi Direktörlüğü görevine atanan Serhan Turfan ile diğer Ford yetkilileri verdiler.

Neden Midilli?

Uluslararası nakliyede yüksek hacimli taşıma yapan nakliyecilerin tercihi olan düşük şasili çekiciler,son dönemde yol ve yükleme ağının gelişmesiyle birlikte yurt içinde de tercih edilen araçlar olmaya başladılar. Bu tercihte karayolları denetim istasyonlarında yapılan yükseklik denetimleri deönemli bir etken. Özellikle high cube olarak nitelen yüksek hacimli konteynır taşımalarında tolerans ile birlikte 4,08 metrelik yükseklik sınırını tutturmak bir zorunluluk.  Bu noktada 5.teker yüksekliği önem kazanıyor. Standart çekicilerde 5. teker yüksekliğinin 1.200 mm olması nedeniyle yasal sınırlar içinde taşımada yarı römorkun iç net yüksekliği en fazla 2.750 mm olabiliyor.Bu iç yükseklik ise hacimli taşımalarda yeterli olmuyor.

Ford 1846 Midilli çekicide elektrikli kabin
kaldırma mekanizması standart olarak sunuluyor. Araçta rakiplerinden
farklı olarak parabolik makas ve hava süspansiyon bir arada dizayn
edilmiş.

5. teker yüksekliğinin 960 mm seviyelerine inmesi ile 3.000 mm iç yüksekliğe sahip yarı römorklar kullanılabiliyor. Diğer taraftan ağırlık merkezinin 250 mm yere yaklaşması daha güvenli yol tutuş sağlıyor. Bu aynı zamanda yükleme ve boşaltma işlemlerini de kolaylaştırıyor. Buna karşılık midilli çekicide yeni teknikler kullanmak ve mühendislik geliştirmeler yapmak gerektiriyor. Aracın süspansiyon sistemi ve lastik ölçüleri de,5.teker tipi, ayak yüksekliği, şasi ve süspansiyon bağlantılarıda değişiyor. Lastik boyutlarının küçülmesinden dolayı arka aks tahvil oranları ekonomik devir aralığında kalması için daha seri oranlarda seçiliyor.

Tüm bunları gerçekleştirmek mühendislik birikimi, üretim ve tasarım gücü ile birçok test çalışması yapmayı gerektiriyor. Türkiye’de çekici satışlarında ikinci sırada olan Ford markası genişleyen ürün gamı ile bu güce sahip olduğunu gösterdi ve pazarın yerli üreticisi olarak düşük şasili çekicisini de üretti.

Ford Midilli Serisi daha önce kamyon segmentinde 2 ve 3 dingilli olarak tanıtılmıştı. Bu seride yer alan Cargo 1826 DC, 2526 LR, 2532 LR ve 2538 HR modelleri, yurtiçi pazarda evden-eve taşımalarda, beyaz eşya taşımacılığında ve mobilya, gıda, lojistik sektörleri tarafından kullanılan araçlar.


Ford Cargo 1846 Midilli’nin farkı

Ford Cargo 1846 Midilli’nin özellikleri hakkında bilgi veren Ford Otosan Kamyon İş Biriminin Direktörü Serhan Turfan; bu aracın 5 teker yüksekliğinde ithal ürünlerle aynı seviyeyi sunduğunu bu karşılık karşı fiyat avantajı sağladığını ve Ford Otosan’ın  kamyon alanında son yıllarda hızla geliştirdiği mühendislik birikimini orta koyduğunu belirtiyor.

Ford Cargo mühendisleri yeni düşük şasili çekicilerin ön süspansiyon sisteminde, sistem üreticilerinden de destek alarak rakiplerde farklı bir çözüm geliştirmişler. Bu çözüm; tek kat parabolik makas ve hava süspansiyonun birleşmesinden oluşuyor. Diğer üreticilerin düşük şasili çekicilerinde ise iki farklı ön süspansiyon sistemi kullanılıyor, bunlar parabolik ön makas veya hava süspansiyonu.

Taşıyanlar Dergisi'nden Mehmet Er, İstanbul Park çevresinde yeni
Ford Cargo 1846 T midilli çekiciyi test etme fırsatı buldu. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir