Temmuz 14, 2010

Ford Otosan kaynak teknolojisini yeniledi

Ford Otosan, Transit ve Transit Connect araçlarınının üretimini gerçekleştirdiği Kocaeli Fabrikası'nda, yepyeni bir lazer teknolojisini devreye aldı. Firma, 1.4 milyon Euro’luk bir yatırım sonucunda Türk otomotiv sanayinde ve dünyadaki Ford fabrikaları arasında ilk kez  uzaktan lazer kaynağı teknolojisini kullanmaya başladı. Ford Otosan yeni teknolojiye geçişte endüstriyel sistemler, tezgahlar üretimi gerçekleştiren, özellikle de robotik sistemlerde uzmanlaşmış olan Kuka firması ile işbirliği yaptı.

Ford Otosan, yeni lazer ünitesine ilişkin olarak 14 Temmuz 2010'da  bir basın toplantısı düzenleyerek, yeniliğin üretime sağlayacağı katkılar üzerinde durdu ve gelecekte Ford'un diğer tüm fabrikalarında da bu sistemin kullanılacağının sinyallerini verdi.

Toplantıda; Üretimden Sorumlu Genel  Müdür Yardımcısı  ve  Ford Otosan Fabrika Müdürü Haydar Yenigün, Gövde Üretim Müdürü Sabri Çimen, proje yöneticileri ve Boğaziçi Üniversitesi'nden öğretim görevlileri yer  aldı.

Teknolojide üstünlük, üründe üstünlük sağlıyor

Toplantıda verilen bilgilere göre; bugüne kadar 5-6 mm gibi belli bir mesafeden yapılabilen kesme ve kaynak işlemleri, “Uzaktan lazer teknolojisi” ile bundan böyle  1.4 cm mesafeden de yapılabilecek. Hat usulü lazer ölçüm sisteminin devreye alınması ise daha esnek üretim yapabilme imkanı sağlayacak. Bu teknolojiyle, kaynak yapılması gereken sac metal yüzeyinin azalması araç içinde daha geniş alanlar oluşturulabilmesine olanak verecek.

Daha dar kesitler, %40 daha kısa flanşlar ile birlikte malzemeden de  tasarruf sağlanması ile araçlar hafifleyecek. Bu sayede araçların yakıt tüketimi azalacak ve daha çevreci özellikler taşıyacaklar. Ayrıca  araçlar için  daha geniş cam açıklıkları bırakılabilecek.

Uygulama hızında 10 kat artış

Yeni teknoloji, mevcut üretim sistemine göre   % 5 daha fazla yatırım gerektirirken,  uygulama hızında 7 ila 10 kat artış , işletme maliyetinde 30% ‘a varan düşüş ile ekipman ve alan kullanımında da %40 kazanç sağlayabiliyor.

Eski teknolojiyle 130 saniyede yapılan kaynak işlemindeki toplam süre  90 saniyeye iniyor. Yalnızca kaynağın yapıldığı süre ise 90 saniye'den  18’e iniyor.

Know how'ın gelişim süreci

Toplantıda konuşma yapan Ford Otosan Fabrika Müdürü Haydar Yenigün, otomasyona yatırım yapmanın önemini vurgulayarak, ” Son 8 yıldır piyasada lider olan Ford Otosan, bu başarısını teknolojik faydalarla sağlıyor. Bundan sonraki dönemde de yine  otomasyonu ilk defa getiştiren şirket olacağız” dedi.

Ford Otosan'ın yeni teknoloji hakkındaki literatür araştırma çalışmalarının 2005 yılında başladığını belirten Yenigün, projenin gelişim süreci hakkında ise şu bilgileri verdi: ” Almanya’da makine imalatçılarının laboratuarlarına ziyaretler düzenledik, çalışmalarımız sonucunda yönetime sunumlar gerçekleştirdik . Onayların ardından bu projeye TUBİTAK ve Kocaeli Üniversitesi  işbirliği ile başladık; fakat daha sonra Ford Otosan bu projeye tek başına devam etti. Proje Şubat 2010'da devreye alındı. Projenin tamamı Ford Otosan'ın kaynakları kulanılarak yapıldı.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir