Ekim 11, 2019

Ford Trucks’ın amiral gemisi; F-MAX 500 Bg 4×2 ile deneme sürüşü

F-MAX, Ford’un ağır araç geleneğine Ford Otosan’ın Türkiye’den eklediği tasarım, donanım, sürüş destek sistemleri ile geleceğe yönelmiş bir araç.

     

Ford Trucks’ın F-MAX çekicisi 2019 yılı başında satışa sunulmasının ardından ‘Yılın Kamyonu’ unvanı ile Avrupa ve Asya yollarında yüzünü göstermeye, filolara katılmaya, mola yerlerinde yerini almaya başladı. F-MAX’in ‘Yılın Kamyonu’ olmasından daha önemli olan özelliği; Türkiye’nin özlemi olan tasarımı ve üretimi yüzde 100 yerli bir çekici olması. Bu çekici ile deneme sürüşü için yola çıktık. Dünya yolları için, dünya markaları ile rekabet için tasarlanan ve üretilen F-MAX ile farklı yol koşullarında; otoyolda, bölünmüş yollarda ve dağıtım araçlarının katettiği kent çevresini kapsayan bir güzergahta tam 600 km yol yaptık.

   

Yeni ve çekici
Ford’un yeni çekicisi, uzun yol ve uluslararası taşımalarda işletmecilerin ve sürücülerin ihtiyaç ve taleplerine göre tasarlanan bir yapıya ve yeni nesil hatlara sahip.
Bir çekici kabininin dış hatlarının oluşmasında işlevselliğin yanı sıra uzun yol için önemli olan yükseklik, genişlikle ve yakıt tüketimini doğrudan etkileyen hava direnci belirleyici oluyor. Bu kriterler de yeni nesil çekicilerin dış görünüşünü birbirine benzetiyor. Kamyon modası veile aynı tedarikçilerden alınan parçalar da detaylardaki benzerlikleri arttırıyor.
Ford F-MAX’ın dış görünüşü de bu koşullar altında ortaya çıkmış. Yatay hatlar, radyatör ızgarası, aynalar ve tavanın yuvarlak köşeleri yılın kamyonuna kişiliğini kazandıran dış hatları oluşturuyor.

  

 

Taşıyanlar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni M. Vahit Mahmatlı, beton blok yüklü Tırsan yarı römorkla birlikte toplam katar ağırlığı 40 ton olan F-MAX’in performansı, konforu ve sürüş güvenlik sistemlerini deneyimlemek üzere yola çıktı.

F-MAX kabini uzun yol sürücülerinin tüm ihtiyaç ve beklentilerini cevaplıyor.
Motor tüneli yüksekliği ile bölünmeyen sürücü mahalli; çift yatak, her vücut ölçüsüne göre ayarlanabilen koltuklar, uzun süre yolculukta ihtiyaç olan dolap ve saklama gözleri, tavan penceresi, özel ve işlevsel detayları ve ferah renkleri ile kullanım konforu açısından üst düzey bir kaliteye sahip.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tecrübe ve özenle biçimlendirilmiş
Tanıtım programlarında sürüş özellikleri hakkında bilgi alıp kısa sürüşler gerçekleştirdiğimiz F-MAX, Türkiye yollarından Dünya yollarına çıkan, Avrupalı rakiplerini ile her konuda yarışmaya hazır bir çekici. Bu çekicinin içinde olma ve akan trafikte yapacağımız sürüş bizi heyecanlandı. Bu heyecan içinde etkileyici görünüme sahip çekicimizin merdivenlerinden tırmandık.
F-MAX’in 2,5 metre genişliğinde Mega Cab kabininde bizi ferah bir ortam karşıladı. Her şey yerli yerinde. Ford’un binek ve hafif ticarilerini hatırlatan, güven ve sakinlik hissi veren ortam oluşturulmuş. Çok uluslu danışmanlık ve onay sistemi içinde şekillenen F-MAX için son sözü söyleyenlerin, Ford’un otomotiv tarihi kadar eski olan tecrübesini ve tedarik kalitesini yeni çekiciye yansıttığı görülüyor.
Motor tüneli yüksekliği ile bölünmeyen sürücü mahalli; çift yatak, her vücut ölçüsüne göre ayarlanabilen koltuklar, uzun süre yolculukta ihtiyaç olan dolap ve saklama gözleri, tavan perdesi ve ferahlık hissi veren renkler kabini eksiksiz bir çekici kabini yapmış.
Isıtma ve soğutma sistemlerini sürücü yatak ucundan kontrol edebiliyor. Bu da kabin içi yaşam konforunu arttırıyor ve detaylara gösterilen özeni vurguluyor.
Deneme sürüşünde kullandığımız modeldeki kabin içi soğutucu da sürücünün çeşitli gıda ve içeceklerini yerleştirmesine olanak sağlayan tipteydi. İthal çekicilere özenmeye gerek yok.

 

F-MAX’in devir saati ve hız göstergesi arasındaki alan menüler ve bilgi işlem ekranı için ayrılmış. Kolay anlaşılan ve akılda kalan ekran, gündüz ve gece ışığı fark etmeksizin kolayca algılanıyor. Sürücü bunlar aracılığıyla yük, yol ve iklim koşullarına göre gerekli tüm ayarlamaları yapıyor ve denetliyor.

Gösterge ve kumandalar
F-MAX’in devir saati ve hız göstergesi arasındaki alan menülere ve bilgi işlem ekranı olarak ayrılmış. Bilgi ekranında araçla ilgili 5 basamakta tüm sürüş donanım ve motor bilgilerine ulaşılıyor. Kolay anlaşılan ve akılda kalan ekran, gündüz ve gece ışığı fark etmeksizin kolayca algılanıyor.
Gösterge ve kumanda tablosu, yeni nesil bir araçtan beklenen gelişmiş bilgi sistemlerini kullanıcısına eksiksiz sunuyor. Bu bilgiler, analog göstergeler halinde bir araca ayrı ayrı yerleştirilse, önümüzde eski nesil yolcu uçaklarının kokpitlerinde olduğu kadar çok sayıda gösterge ve düğme olması gerekirdi.

    

Menüler kolay anlaşılır
Göstergeler ve menüler söz konusu olduğunda, yeni nesil araçların en önemli özelliği; aracın yüke, yola, iklim koşullarına, istenilen performansa göre gerekli ayarların yapıldığı, bu ayarların sonuçlarının ölçüldüğü, sürücünün aracı izlediği, aracın da sürücü ile karşılıklı etkileşim içine girdiği bu önemli araç donanımlarının anlaşılır olması, bunlara kolay uyum sağlanması, anlamlarının ve yerlerinin kolayca öğrenilmesi. Yeni nesil araçlarda bir diğer kritik öneme sahip ve verimlilik için çok önemli olan unsur araç yazılımları. Günümüzde araç yazılımlarında, işlevlerin anlaşılmasını ve kullanılmasını sağlayan arayüzler ile semboller konusunda ticari araç üreticileri arasında oluşmuş ortak bir standart yok. Her üretici modele göre kendi sembollerini ve arayüz anlatım biçimini oluşturuyor ve kullanılıyor.

   
Fonksiyonel direksiyon
Yüksekliği ve açısı kolayca ayarlanan direksiyon, kumanda kolları F-MAX’in güzelliklerinden.
Otomatik vites ve motor frenini bütünleştiren kolla, 5 kademeli retarderin işlevlerinin anlaşılması ve park freni ile irtibatlanması da kolay.
Kumanda kolları tasarım, yerleşim, duyarlılık ve ergonomisiyle bir binek ve hafif ticari araç üreticisinin tecrübesini ve kalitesini taşıyor. Kısa bir tanışıklıktan sonra bu kolların kullanımına hemen uyum sağlanıyor.
Direksiyon simidi üstünden, sağ taraftan akıllı menüler kumanda edilebiliyor. Direksiyon simidinin sol tarafı ise sürat kontrol, hız sabitleyici ve telefona ayrılmış. Buralardan yaptığınız ayarları ve ulaşmak istediğiniz menüleri, gösterge panelindeki ekrandan görebiliyorsunuz.

Aynalar 10 numara
F-MAX’ın aynaları, görünüşü ve işlevselliği ile deneme sürüşümüz boyunca aracın mükemmel unsurlarından biri olduğunu ortaya koydular.
Bir çekici ve yarı römorku kullanırken, manevra yaparken ve denetlemede en önemli donanım aynalar. Son dönemde kamera sistemleri devreye alınmaya çalışılsa da insanlığın en eski buluşlarından biri olan aynalar halen önemini koruyor. Aynaların görüş alanı, yan ışıklar ve sarsıntılardan etkilenmemesi, büyüklüğü, kolay ayarlanabilirliği, ayarın sabit kalması, yağmur ve buğu gibi dış etkilere açıklığı önemli. Uzun yol kamyon ve çekicilerinde, hava direnci ve aracın oluşturduğu rüzgar sesini belirleyen unsurlardan da olan aynalar aynı zamanda aracın kimliğinin bir parçasını oluşturuyor.

  

 

 

 

 

 

F-MAX kokpitinde kumanda kolları, gösterge paneli, bilgi ekranı, sürücünün işini rahat ve güvenli biçimde yapmasını sağlıyor.

 

Sürüşte usta
Sürüş donanımlarını tanıyıp inceledikten sonra F-MAX ile İstanbul Park içinde kısa ısınma turları yapıp ardından yola koyulduk. İlk gün Şile – Ömerli Yolunda, Sırapınar’dan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne geçtik ve 3. İstanbul Havalimanı’na uzanan yolda sürüş gerçekleştirdik. İkinci gün sürüşümüzü Şile – Ömerli yolunda yaptık.
5. teker yüksekliği 1.200 mm olan F-MAX’in çektiği Tırsan üretimi yarı römorka beton bloklar yüklenmişti ve tam kapasite 40 ton katar ağırlığıyla yol aldık.
F-MAX, sürücüsü ile hızlı bir uyum sağlıyor. Ağır araç kullanıcılarının araçlarını, yolu ve yükü tanıma tecrübeleri sonunda verebildikleri en doğru kalkış vitesini seçme ve el frenini bıraktıktan sonra geriye kaymadan kalkışı gerçekleştirme becerisini, F-MAX deneme sürüşümüz boyunca yaptığımız tüm kalkışlarda sergiledi. Yol koşulları farklılaşsa da tam yüklü olarak her defasında görevini başarı ile yerine getirdi. Bize sürücünün gaz pedalını köklemesinin anlamsızlığını hatırlattı.
Bir sürücünün işindeki dikkatini, beceri ve ustalığını ortaya çıkaran zorlu kalkış ve manevralar için de F-MAX’ta manevra modu var. Sürüş destek sistemleri arasında bir seçenek olarak yer alan manevra modu sayesinde usta sürücü rolünü F-MAX üstleniyor ve yakıt tüketimini kontrol altında tutuyor.

    

Teknik altyapı
F-MAX’in Ford mühendisleri tarafından tasarlanan ve üretilen Euro 6D standartlarındaki 12,7 litrelik motoru da Ford ve Türkiye otomotiv sektörünün mühendislik birikimi ve üretim yeteneği açısından bir övünç vesilesi. Uzun süren ve ağır koşulları karşılayan test aşamalarını geçtikten sonra kullanıma giren yeni motor ile ilgili pazara yansıyan teknik bir sıkıntı yok. Motor, F-MAX çekici kabini ile ses ve titreşim gibi konularda tam uyumlu. Motorun, bazı Avrupalı kamyon ve çekici üreticileri tarafından da kullanılan 12 ileri vitesli ZF12TX2620 otomatik şanzımanla gösterdiği uyumun da tam olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Midilli olarak tabir edilen yükseklikte olan çekicinin süspaniyon sistemi, yola uyumu ve yol tutuşuyla bizim gibi aracı yeni tanıyan bir sürücüyü bile hiç bir kaygıya düşürmüyor.
İlk kalkış anında yükün ve yolun eğimi F-MAX’in hızlanmasını etkiliyor. Trafiğe uygun seyir hızına ulaştıktan sonra ise motor ve aktarma organları gerçek performanslarını ortaya koyuyorlar.
400 kW güce sahip motor freni ile bütünleşmiş 5 kademeli retarder, otomatik şanzımanın en uygun vitesi seçmesi ile inişleri en uygun seyir sürati ve güvenle yapmamızı sağlıyor. Planlı ve güvenli sürüş eğitimi ve alışkanlığı olan bir sürücü, yani sürat kontrol, şerit takip, mesafe takip gibi sürüş destek unsurlarını gerektiği gibi kullanma bilgisi ve alışkanlığına sahip bir sürücü, F-MAX’in boşuna Yılın Kamyonu ödülü almadığını anlayacak kendini, aracını, yükünü, trafiği zorlamadan işini yapacak.
Özellikle otoyol ve açık trafik sürüşlerinde, 500 Bg güce (1.850 dev/dak’da) sahip F-MAX, 1.000-1.400 dev/dak’da 2500 Nm’lik torku ile en düşük seviyede yakıt tüketerek süratini koruma becerisine sahip, bu arada sürat kayıplarını da kolayca telafi ediyor. Gerektiğinde sollamalar için sürücüsüne yedek gücünü hatırlatıyor.

Tam kontrol
Tüm ticari araç üreticilerinin ortak hedefi olan yakıt tüketimi ve kullanım süresince oluşan diğer tüm maliyetleri kontrol alma hedefinin, günümüzde araçların gelişmiş teknik donanımlara sahip olmalarının yanı sıra kullanılan yazılımlara ve sürücü eğitimine de bağlı olduğunu bilen Ford Truck, F-MAX’te gerekli tüm bilgi ve kontrol sistemlerini ve yapıyı müşterilerini sunuyor. F-MAX en ileri standartları karşılıyor. Sürüş donanımları, satış sonrası hizmet takibi, uzaktan erişim ve yazılım güncelleme gibi özellikleri ile kendi sınıfında iddialı ve Ford Trucks’ın dağıtım, hizmet ve inşaat kamyonu pazarında bulunduğu yeri ve pazar payını yükseltme ve geleceğe taşıma görevine üstlenmiş durumda.

Tüm yol ve seyir koşullarında sessizliğini ve sakinliğini koruyan ve kullanıcısını yormayan F-MAX, Ford Trucks’ın müşterilerine vaat ettiği güvenli, konforlu, tutumlu uzun yol çekicisi vaadini yerine getiriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F-MAX’in kabin içinde bulunan soğutucu, sürücülerin yiyecek ve içeceklerini rahatça yerleştirmelerine olanak sağlıyor.

 

F-MAX’in motor kaputunun altındaki yeni 12,7 litrelik, 500 Bg güç, 200 Nm tork sunan Ecotorq motoru, Ford ve Türkiye otomotiv sektörünün mühendislik birikimi ve üretim yeteneğinin ulaştığı seviyenin göstergesi.

      

      

F-MAX’in iç ve dış donanımları

Çift dikişli özel tasarım koltuk • Gündüz LED farı
• Dönüş yardım aydınlatması • Ön ve arka sis farları
• LED kısa farlar • Dış güneşlik • Üst rüzgarlıklar • Yan rüzgarlıklar • Yan etek • Alüminyum jant • Ek yakıt tankı • Far sensörü • Yağmur sensörü • Üzerinde kontrol tuşları bulunan deri direksiyon • Direksiyon üzerinden kontrol tuşları • Tam katlanır üst yatak
• 8” renkli gösterge ekranı • Dokunmatik 7,2” ekranlı multimedya sistemi • Çekiciye özel navigasyon sistemi • Buzdolabı • Kahve makinası • Elektrikli kabin kaldırma • Sulu tip ısıtıcı • Park ısıtıcısı.

M-MAX teknolojisi

ConnectTruck • Hız sabitleme • LDWS – Şerit Takip Asistanı • AEBS – Acil Durum Frenleme Sistemi • Aks Yükü Göstergesi • EBS – Elektronik Fren Sistemi
• ESP – Elektronik Stabilite Programı • ATC – Otomatik Çekiş Kontrolü • EcoRoll • Diferansiyel kilidi • Araç içi internet • Intarder – Adaptif Hız Kontrol Sistemi
• MaxCruise – Harita Destekli Hız Kontrol Sistemi
• TMPS – Lastik Basınç ve Sıcaklık Görüntüleme Sistemi.

  

  

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir