Nisan 27, 2009

Geçiş belgesi sorunu çözülemedi, Rusya'ya taşıma ve ihracat durdu!

UND’den yapılan açıklamaya göre; Rusya ile yaşanan taşıma belgesi sorunları ihracatı da tıkamaya başladı. Rusya’nın hak edilen geçiş belgelerini vermemesi nedeniyle 20 Mart 2009 tarihi itibarıyla bu ülkeye yönelik yapılan karayolu taşımaları tamamen durdu. Bugün itibariyle, ihraç malı taşıyan 400’den fazla araç Rusya’ya gitmek için limanlarda bekliyor. Sorunun giderek büyüdüğüne ve ihracatı tıkadığına dikkat çeken nakliyeciler, hükümetin bir an önce devreye girmesini bekliyor.

Uzun zamandır devam eden bürokratik ve teknik çalışmaların başarılı olamadığını belirten, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, “Hükümet acilen soruna sahip çıkmalıdır. Bugüne kadar yapılan bürokratik ve teknik çalışmalar sonuçsuz kaldı. Bürokratik düzeyde çözümlenemiyor. Artık siyasi otoritenin acilen devreye girmesini bekliyoruz. İhracatın da önünü tıkadığı için, sorun sadece taşımacıların sorunu değil, ülkenin sorunu olarak görülmelidir” dedi.

Rusya tarafı, daha önce yapılan tüm anlaşma ve protokolleri hiçe sayarak, 2001 yılından bu yana başarıyla uygulanmakta olan “Bonus Sistemi”ni de uygulamadan kaldırdı. Dolayısıyla artık Rusya ne geçiş belgesi, ne de hak edilmiş “Bonus geçiş belgesi” vermiyor. Bu uygulamanın, güven bunalımı yarattığını vurgulayan Tamer Dinçşahin, “Yaşanan bu sorun, iki ülke taşımacılarına da pazar kaybettiriyor. Rusya ve Türkiye pazarından, üçüncü ülkelerin taşımacıları daha fazla pay almaya başladı. Rusya, Türk taşımacılara engel çıkarırken, bundan üçüncü ülkeler yararlanıyor.”

Oysa 2001 yılından beri uygulanan sistem sayesinde iki ülkenin taşımacılık sektörleri de başarılı sonuçlar elde etmişti. 2001 yılında 10.000 sefer seviyesinde olan Türk araçların taşıma sayısı, 2008 yılı itibariyle 18.000 seviyesine ulaştı. Rus taşımacıların sefer sayısı da aynı dönemde 11 kat artarak, 300 seferden, 3 bin 200’e çıkmıştı. Ancak son zamanlarda, bütün anlaşmaları yok sayarak, Rusya’nın yarattığı sorunlar nedeniyle, Ocak-Mart döneminde Türkiye pazarında Moldova başta olmak üzere üçüncü ülke araçlarının taşıma payları artış gösterdi. Ocak ayında yabancıların taşıma payı yüzde 23 iken, mart ayında yabancı payı yaklaşık yüzde 88’lik artışla yüzde 41’e çıktı. Türkiye’nin Rusya’ya yönelik taşımaları ise 2008 Ocak-Mart döneminde 3 bin 303 iken, yüzde 44 düşüşle 2009’un aynı döneminde bin 854’e geriledi.

Rusya’nın tutumunun anlaşılmaz bir hal aldığını ve artık bürokratik ve teknik düzeyde çözümlenmesi umudunun kaybolduğunu söyleyen UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “Ne yazık ki artık umudumuz kalmadı ve sorun her geçen gün büyüyor. Rusya’nın bu tutumu yüzünden, ülkemiz ihracatı da tıkanmış durumdadır. Gerek taşımacılarımız, gerekse ihracatçımız daha büyük zarar görmeden sayın bakanlarımızın acilen harekete geçerek bir çözüm bulmalarını bekliyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir