Mayıs 5, 2009

Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ını MAN taşıyor.

Marmara Depremi’nin 10’ncu, Büyük İstanbul Depremi’nin 500’ncü yıldönümünde, depremden korunma yöntemlerini anlatmak üzere  Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen  “Depreme Duyarlılık Günleri” ne MAN bu sene de  sponsor olarak destek veriyor.

Türkiye’de pek çok noktayı ziyaret ederek insanlara depremden korunma yollarını anlatan ve içerisindeki bir odada deprem etkisi yaratılarak teorikte alınan bilgilerin pratik olarak uygulanma örneklerinin gösterildiği Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ını 2008'den bu yana MAN taşıyor. MAN, 2008 yılı itibari ile TGA 19400 model çekiciyi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne TIRı taşımak üzere tahsis etmişti.   
 
Bugüne kadar 17 binin üzerinde kişiye deprem eğitimi veren TIR, 1’nci ve 2’nci derece deprem riski taşıyan 51 il öncelikli olmak üzere tüm Türkiye’yi gezerek, depremden korunma kültürünün yaygınlaşması ve depreme önceden hazırlıklı olma konularında eğitimlerini vermeye devam edecek.
 
Türkiye'nin  ilk Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ı olan araç, normal bir dorse görünümde ve içinde 6 metreye, 2.40 metre ölçülerinde, içinde kontrol edilebilen gerçek deprem koşullarının yaşandığı oturma odası ve mutfaktan oluşan bir simülasyon bölümü mevcut. Eğitimde, öncelikle 45 dakika ile 1,5 saat arasında süren temel bilgilendirme semineri veriliyor, ardından 5’er kişilik gruplar halinde simülasyon bölümüne alınıyor. Burada da süren eğitim sonunda gruba, 38 saniye boyunca gerçek deprem anı yaşatılıyor.
 
Merkez üssüne 70 km uzaklıkta 4.8 büyüklüğünde, bir binanın giriş katında hissedilen depremin birebir yaşanmasının ardından yapılan değerlendirmeyle gruba, kendilerini ve çevrelerini olası bir afete hazırlamaları için gerekli eğitim veriliyor. Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ında, 5’er dakikalık uygulamalarla, günlük toplam 500 kişiye eğitim verilebiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü “Depreme Duyarlılık Günleri” Proje Mimarı ve Yöneticisi Süheyla Sezan, projenin bir düşünce ve hayal olarak 2006 Nisanı’nda sıfır bütçe ile yola çıkılarak hayata geç geçirildiğini anımsatarak projenin ana amacını: “Toplumda depremden korunma kültürünün oluşturulması’na katkı sağlayarak, bilgi eksikliği, belirsizlikler ve çaresizlik hissi ile beslenen korku dolu yaklaşımları, hazırlıklı olma ve güvende hissetme duygularına dönüştürmektir” şeklinde ifade etti.

Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı Ankara'daydı

Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı, Ankara’da katıldığı 2009 Avrupa Yaratıcılık ve Yenilik Yılı Ulusal Konferansı’nda da  ilgi gördü.  “Depreme Duyarlılık Günleri” Proje Mimarı ve Yöneticisi Süheyla Sezan, konferansta proje hakkında genel bilgiler verdi.   Konferansa katılanlar da Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ında uygulamalı eğitime alındılar.
 
Gerçek deprem anını yaşayarak eğitimi tamamlayan kurum temsilcilerinden Mersin Technoscope Genel Müdürü Özgür Durmaz: “Depremin olduğu bir ülkenin içinde yaşıyoruz. Deprem konusunda insanları bilinçlendirmek için bir politika gerekiyor ve deprem eğitiminin zorunlu olması lazım. Burada aldığım bilgilerin yararlı olduğunu düşünüyorum. Gerekli önlemleri alacağım. Farkındalık yaratmak adına, bu etkinliğin her yere ulaşması gerektiğini düşünüyorum” sözleriyle projeyi değerlendirdi.
 
Bir diğer katılımcı KOÇ Holding'den Aylin Gezgüç ise şunları söyledi: ” Deprem konusunda farkındalık yaratmak çok önemli. Deprem’in ne olduğunu, ne önlemler almamız gerektiğini bilmeli ve yaşadıklarımızdan ders almamız gerekli. Bu tip etkinliklerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve bence Türkiye genelinde eğitimlerin yaygınlaştırılması gerekiyor”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir