Şubat 26, 2015

İş makinaları sektörünün gözü büyük projelerde

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Halil Tamer Öztoygar, iş makinaları sektörünün Türkiye’nin vizyon projeleri olan üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve otoyolları, İstanbul Kanal projesi ve kentsel dönüşümle hareketleneceğini söyledi.
 
İş makinaları sektörünün 2014 yılı ticaret hacmi 6.2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Öztoygar, “Vizyon projeleri ve kentsel dönüşüm istenildiği gibi yürütüldüğünde 2023 yılında iş makinaları sektörünün ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz”  dedi.
 
İş makinaları sektörünün 2023 vizyonu doğrultusunda, 10 milyar dolar ihracat, 20 bin adet iş ve inşaat makinası yıllık satış adedinin hedeflendiğini ifade eden İMDER Başkanı Tamer Öztoygar, 2023 vizyonunda yer alan büyük projelerin iş makinaları sektörünü canlandıracağını ifade etti. Öztoygar  “Bu satış rakamıyla da dünyada ilk 6, Avrupa’da ilk 3 pazar arasına gireceğiz Daha şimdiden üçüncü havalimanı için kamyonlar haricinde 300 ağır iş makinası geldi, çalışıyor. Bu da yaklaşık 100-120 milyon dolarlık bir makina parkuru demektir” dedi. Öztoygar, iş makinaları sektörünün 2014 yılını değerlendirirken, sektör için yüzde 30 küçülme beklenmesine rağmen, üçüncü havalimanı inşaatının da etkisi ile bu oranın yüzde 15 olarak gerçekleştiğini söyledi.

 

2014 inişli çıkışlı bir yıl oldu
 
Tamer Öztoygar sektörü şu rakamlarla değerlendirdi: “2014 sektör açısından inişli çıkışlı bir yıl oldu. Dövizdeki dalgalanma ve büyüme hedefi unsurları sektörü etkiliyor. 2014 yılında komşu ülkelerde yaşanan problemler ve ülkemizdeki bazı ekonomik sıkıntılara rağmen 11 bin 500 makina satış adedine ulaşıldı. 2013 yılında bu rakam 13 bin 200 idi. İş ve inşaat makinalarının son üç yıldır tüm makina sektörünün yüzde 10’unu oluşturduğu dikkate alınırsa, 2014 yılı ihracatımız 2013 yılı ile aynı kalarak 1 milyar 421 milyon dolar gerçekleşti. İhracatımızda sadece yüzde 1 daralma oluştu. 2015 yılında ise ihracatta yüzde 7-10 arasında bir artış bekliyoruz.”
İstanbul’da satılan iş makinalarının sektörün yüzde 35’ini oluşturduğuna dikkat çeken Tamer Öztoygar, İzmir’de de satış rakamlarında artış görüldüğünü söyledi.
 
Haziran ayında yapılacak milletvekili seçimlerinin ekonomiyi etkileyeceğini söyleyen Tamer Öztoygar, devlet yatırımlarının artmasının iş makinaları sektörünü büyüteceğini hatırlattı. Öztoygar “Amerika’nın dövizdeki tavrı ve çeşitli dış faktörler göz önüne alındığına 2014’ten çok farklı bir yıl yaşamayacağımızı öngörüyoruz. 2015 yılında başlayacak ve hali hazırda bekletilen projeleri göz önüne aldığımızda 2015 yılında ise 12 bin 500- 13 bin  satış barajının altında bir rakama düşmemeyi hedefliyoruz” dedi.


Türkiye 130 ülkeye iş makinaları ihraç ediyor. 10 yıl içinde 200 ülkeye ihracatı hedefleniyor. Bu ihracat rakamlarının hayata geçirilmesi için sektöre 4 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. İMDER Başkanı Tamer Öztoygar “Bu nedenle yabancı yatırımcılar bizim için çok önemli. Birçok firma Türkiye’de yatırımı düşünüyor. Ancak yaşanan dalgalanmalardan dolayı Türkiye’ye yatırımlarını erteleyen firmalar oldu. Türkiye’de büyüme motorlarının başında inşaat sektörü geliyor. Açıklanan birçok projenin hayata geçmeye başladığını görüyoruz. Bu vizyon çerçevesinde projeler 2023’e kadar tamamlanacak bu kapsamda iş ve inşaat makinaları sektörünün hedefini yakalayacağını düşünüyoruz” dedi.
Öztoygar İMDER üyesi bir firma olan HİDROMEK’in Tayland’da önemli bir yatırım gerçekleştirdiğini belirterek, ”Böylece Uzak Asya’da bulunan 60 ülke ihracat pazarımız haline geldi” dedi. Öztoygar, Türkiye’nin imalatçısının asıl amacının ihracat olması gerektiğinin önemini vurgulayarak şöyle devam etti: “Bazı üyelerimiz ihracat konusunda çok başarılı durumdalar. Türkiye’nin bazı pazarlarda özellikle Kuzey Afrika bölgelerinde çok büyük avantajları var.  Yeni pazarlar Güney Amerika, Kuzey Amerika, Uzak Asya ve Kuzey Asya. Var olan pazarlardan pay almak zorlu bir süreç. Bu nedenle keşfedilmemiş pazarlara gitmek çok daha etkili ve hızlı sonuç alınabilir durumda. Afrika kıtasında kat edecek daha çok yolumuz var. Türk firmalarının ihracatta doğru bakış açısı edindiğini düşünüyoruz”

 

Kentsel dönüşümün sektöre etkisi

İMDER Başkanı H. Tamer Öztoygar, kentsel dönüşümün ilk etabının 15 yılda tamamlanması üzerine belirlenen hedefte ağır kalındığına dikkat çekti. Öztoygar “Kentsel dönüşümün iş makinaları sektörüne faydasını göreceğiz. Şu an Türkiye’de maksimum 15 – 20 adet yıkım ekskavatörü satılıyor. 2016’dan sonra kentsel dönüşümün hızlanacağını düşünüyoruz. İnşaat sektörünün yüzde 30’unu iş ve inşaat makinaları oluşturuyor. Kentsel dönüşümün 300-400 milyar dolar arasında bir maliyeti olacağı düşünülüyor. 15 yıl kapsamında değerlendirdiğimizde sektörümüz için 70 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşacak” dedi.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir