Ağustos 1, 2012

Kamyon – Tır garajlarının yönetim anlayışı değişmelidir!


Evimizde kullandığımız, soframızda olan tüm malzemelerin üretilmesi için kullanılan hammaddelerin fabrikalara ve fabrikalardan üretilen ürünleri ise marketlere, bakkallara vs. gelmesi için kullanılan taşıma araçlarını Kamyon, Kamyonet, Tır vs. beklediği ve araçların tedarik edildiği İstanbul’daki garajları 2 aydır inceliyorum.

Bildiğiniz gibi, bu tür kamyon Garajlar aşağı yukarı tüm İllerimizde bulunmaktadır.

Büyük lojistik firmaların, Nakliyeci firmaların ve Kooperatiflerin 10-20 m2’lik büroları olan bu garajlarda her gün binlerce kamyon, kamyonet, TIR vs. bu kamyon garajına girmekte, park etmekte ve yükü olan Lojistik-Nakliyeci firmalarla pazarlık edip ve komisyon ödeyerek iş almaktadır.

İstanbul’da büyük ,küçük 10’ye yakın garaj bulunmaktadır. Bu garajların iki tanesi İstanbul Anadolu yakasında Gebze ve Orhanlıda yer alıyor. Avrupa yakasında ise ihtiyaca uygun büyüklükte garaj maalesef yok. Araçlar ufak garajlarda veya sokak aralarında park etme zorunda kalıp iş aramaktadır.

Bu garajların yönetim anlayışı Türkiye’nin Lojistik Üs olması gerektiği görüşünden uzak durumdadır. Ayrıca İstanbul yaşanan trafik problemi nedeniyle, özellikle gündeme alınması gereken bir konudur.

Bundan dolayı, Ulaştırma bakanlığı, Belediyelerin bu konuda daha hassas olması, kurulacak garajların denetimi, ihtiyaçların belirlenmesi, hizmet anlayışı vs. önceden belirlenmelidir. Bu konuda Lojistik sektör Derneklerinden ve Üniversitelerden bir proje yer almaları istenmeli, bu sorunun çözümüne ışık tutacak proje çalışmalarının yaptırılması sağlanmalıdır.

Kamyon Garajlarında bulunan tedarikçilere baktığımızda büyük bir kısmı aynı finans yetersizliğinden bir büroyu iki-üç firma veya şahıs kullanmaktadır.



Garaj Yönetimleri; sadece kar güdümlü değil, bürosu olan Lojistik firmalarına, Nakliyeci firmalarına, Kooperatiflere, araç sürücülerine hizmet odaklı çalışmalar yapmalıdır ve müşteri gözüyle görmelidir.

Garaj Yönetimleri; bürosu olan Lojistik firmalarının, Nakliyeci firmaların, Kooperatiflerin, araç sahiplerinin ve şoförlerinin gelişmelerine yönelik sosyal ve yönetim konularında Eğitim çalışmaları yapması gerekmektedir.

Garaj Yönetimleri; yaptıkları işlerle ilgili standartlar oluşturması için, kalite belge alma çalışmaları yapmaları ve almaları gerekmektedir.

Garaj Yönetimleri; her zaman sürekli kendini geliştiren bir vizyona sahip olmalıdır.

Garaj Yönetimleri; tesis içinde Lojistik firmaları, Nakliyeci firmaları, Kooperatifler ve araç sürücüleri için toplantı-eğitim salonu kurulmasını sağlamalıdır.

Garaj Yönetimleri; Lojistik, Nakliyeci firmaları ve Kooperatifler gibi, tedarikçilerinin personelinin ve araç sürücülerinin kullanacakları yemek, çay salonları, WC ve banyo gibi tesislerin hijyen olması için gerekli denetimler kurulmalıdır.

Bu tesislerin kalorisi uygun, temiz ve sağlıklı ürün satıp satılmadığı belediyeler, tesis ve dış denetçiler tarafından düzenli denetlenmelidir.

Garaj Yönetimleri; Lojistik firmaları, Nakliye firmaları, Kooperatif gibi tedarikçi personelinin araç sahipleri ve şoförlerin kullanacakları, spor yapacakları, sosyal tesisleri projelendirmeli ve hayata geçirmelidir.

Garaj Yönetimleri; araç sürücülerinin, araçlarını park edeceği yerlerin toz –çamurlu ortamdan arındırılmış, araç güvenliğinin % 100 sağlanacağı sisteminin kurulmasını sağlamalıdır.

Araç sürücüleri, araçlarını park edeceği yerlerde, uygun fiyatlarla araçlarının tamir bakım ve araç yıkama, temizlik işlemlerini yapmak isterler. Garaj yönetimleri bu şartları sağlamakla kendilerini sorumlu hissetmeli ve buna göre alt yapısı kurulmalıdır.

Garaj Yönetimleri; Lojistik firmaları, Nakliyeci firmaları ve Kooperatiflerin aldıkları işler ile bu yükü alacak araç sürücülerinin bilgilere hızlı ulaşacağı bir bilgi işlem alt yapısı kurması önemlidir.

Garaj Yönetimleri; park alanına giren aracı, Lojistik, Nakliye firmalarının ve Kooperatiflerin anında görebilmesi için gerekli, Bilgi İşlem Programı alt yapısını kurması ve garajdaki her nakliye bürosunun hizmetine açabilecek bir sistem kurması gerekmektedir.

Garaj Yönetimleri; belirli sürelerde bu kiracılarla toplantılar yapacak sorun ve talepleri alacak ortamlara yaratmalıdır.

Garaj Yönetimleri; sektörde Nakliye firmaları, araç sahipleri ve şoförlerin olumsuz görüntüsünü kaldıracak çalışmalar yapmalıdır.

Garaj Yönetimleri ; paydaşlarına, kiracılarına ve tüm iş yapanlarının gelişimine yönelik çalışmaya izin vermeli, bu etkinliklerden para kazanma bakışından uzaklaşmalıdır.

Garaj Yönetimleri; İnternet, Cep telefonu ve Call center iletişimleri, sanal yük pazarlama uygulamaları hayata geçirecek sistem yatırımı yapacak ortamlar yaratmalı, bu ortamdan tüm Lojistik firmaların, Nakliyeci firmaların, Kooperatiflerin, araç sahiplerin ve şoförlerin yararlanmasını sağlamalıdırlar.

Garaj Yönetimleri; Araçlara yol desteği sağlayacak sistemler kurmalıdır.

Türkiye’de bugün 600.000 civarında taşıma işinde kullanılan araç bulunmaktadır. Bu araçların Şehir içi ve dışında trafikte inanılmayacak bir etkisi vardır.

Garajlar bu açıdan çok önemlidir ve planlı yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu araçlarda çalışan şoförlerin eğitimi ve çevreye etkisi çok önemlidir.

Büyük Lojistik firmaların, Nakliye firmalarının ve Kooperatiflerin bu çalışmaya katkısı çok önemlidir. Bilindiği gibi, araç sürücüleri, işi verenin, taşıdığı ürün firmasının birer temsilcisidir.

Bu sektörde 20 yıllık tecrübemin olması, Lojistik firmalarının, Nakliyeci firmalarının araç tedarik etmekte yaşanan sıkıntıları ve Araç sahiplerinin-şoförlerin çektiği sıkıntıları iyi bilmem nedeniyle, konuyu sizlerle paylaşmak ve çözümün bir parçası olmak istedim.

Gelin hep beraber ülkemize yakışır kamyon-Tır garajların yapılması için el ele verelim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir