Temmuz 9, 2008

Kögel'den tren vagonu olarak yüklemeye elverişli Bigg-Maxx semi treyler

Kögel’in Big-Maxx tren vagonu gibi kullanılabilen semi treyleri 1.30 metre uzatıldı.  Treyler T2000 ve T3000 trafik cep vagonu modellerine yüklenebiliyor. Kögel  bu treylerini Kombiverkehr GmbH şirketi ile ortak olarak yaptığı taşımalarda kullanmaya başladı. Big-Maxx’in özellikle intermodal taşımacılıkta birçok avantajları bulunuyor. Her treylerde 4 paletten fazla bölüm bulunuyor ve bu sayede trenlerdeki verimlilik yükseltilebiliyor. Uzun treylerin kullanılması aynı zamanda trenin kullanımını arttırarak benzin kullanım oranlarının düşmesini sağlıyor.

Treyler EN 12642 XL normlarına uygun ve güçlendirilmiş gövde yapısına sahip.
Kögel bugünün standart cep vagonlarına uyum sağlamak için bugünün standart ölçülerinde düzenlenerek, şasisi yükseltildi.  The Big-MAXX standart olarak 14.93 metre uzunluğunda. Maximum iç yüksekliği ise 2.70 metre.
Treyler, kolay kullanımlı. Mafsallı yükseltilebilir, ön arka ve yan koruma panellerine ve dış şasisinde tutturma mekanizmasına sahip.

Kögel Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Tietje, yeni ürünle ilgili olarak: “Avrupa’daki uzun römork talebini karşılayabilmek için atılmış bir adımdır” dedi.

2007 bahar ayında, Kraftfahrwesen an der RWTH Aachen (ika Institute for Automotive Engineering at the RWTH Aachen University) Enstitüsü, uzatılmış treyleri, Avrupa yol ağında geniş hizmet kapasitesinden dolayı sertifikalandırdı. Bilim adamları tarafından test edilen treylerin, daha fazla yükle yüklenebildiği halde,  yolu kullanan diğer araçlar için hiçbir tehlike oluşturmadığı belirtildi.  Treyler kullanımıyla, IKA aracın CO2 emisyonlarında yüzde 18’in üzerinde belirli bir azalmayı sağladığı belirtildi.

Alman Otomobil Kulubü ADAC da Bigg- Maxx olarak bilinen uzatılmış semi treyler konseptini destekliyor. Treylerin, yol altyapısına ve diğer araç kullanıcılarına zarar vermeden  taşıma kurallarına uyumlu bir şekilde tarafikte kullanılması bekleniyor. Bunun gibi 300 araç, Almanya’da geniş bir alanda belirli bir sürede çalışıyor. Geçici bir sure için yapılan bu pilot deneme ise diğer Avrupa ülkelerini cesaretlendiriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir