Temmuz 12, 2010

Konteynır ustası Seyit Usta'nın damperlisi

Seyit Usta Arkas Anadolu Lojistik için 40 ft'lik ve 20 ft'lik damperli konteynır şasi üretti.

Yeni ürün; mısır, buğday  veya diğer tanecik (granül), hurda ve benzeri ambalajsız  dökme  yüklerin boşaltılmasında işçilik ve zaman tasarrufu sağlıyor. Çekici ve konteynır şasesinin elleçleme sırasında kaybettiği zamanı en aza indiriyor.

Taşımanın süresi ve maliyeti içinde elleçleme, en önemli unsurlardan biri konumunda bulunuyor. Konteynırlar da uzun mesafeli taşımalarda, elleçleme işlemlerini en aza indirmek üzere tasarlanmış taşıma kapları olarak bu alanda çok önemli işlev üstleniyor.

Konteynırların kullanımı ile deniz, kara ve demir yolu araçları yükü kesintisiz bir şekilde birinin bıraktığı yerden diğerine alarak taşıma imkanına kavuştu. Konteynırların sağladığı üst üste yüklenebilme, birbirine bağlanma, çekici ve kamyona veya demiryolu araçlarına aktarılabilme gibi özellikleri, küresel bir ekonominin oluşmasında çok büyük bir öneme sahip.

Konteynırda uzmanlaştı

Türkiye'nin yarı römork üreticisi Seyit Usta da bu ekipmanların üretimi ve satış sonrası hizmetlerinin verilmesinde uzmanlaşmayı tercih etti. Seyit Usta markalı konteynır şasi yarı römorklar Türkiye'de, özellikle de Marmara Bölgesi'nde yaygın bir kullanım alanına sahip.

Seyit Usta konteynır şasi römörkları ile birlikte, konteynırda liman içi taşımalara yönelik kapalı saha römorkları 20, 30, 40 ve 45 ft’lik tabir edilen konteyner şasiler üretiyor. Bu yarı römorkların, yük dağılımı, maneverada kolaylık ve avantaj sağlayan açılır kapanır versiyonları da Seyit Usta’nın ürünleri arasında yer alıyor.

Damperli konteynır şasinin özellikleri

Türkiye'nin en önemli konteynır taşımacılarından biri olan ARKAS'ın siparişi  üstüne üretilen damperli konteynır şasi teknik özellikleri ile dikkat çekiyor. Bu özellikler, konteyner şasi ile başarılı bir biçimde birleştirilmiş hidrolik ekipmanların kumanda ve güvenlik sistemlerinden oluşuyor. Hidrolik sistemin elektrikle çalışması bağlantılarda ve sistemin  her yerde çalıştırılmasında  büyük bir kolaylık sağlıyor.

Yeni ürünü ve ürün özellikleri ile ilgili olarak Seyit Arslan şu bilgileri veriyor: “Biz, standart üründe etkili olduğumuz konteynır şasi ve liman bağlantılı  taşıma ekipmanları, liman içi konteynır elleçleme ve ekipmanlarından oluşan ürün  portföyümüzü sürekli olarak yenileyip geliştiriyoruz.

Seyit Usta markası ile taşımacılığın özellikle de deniz taşımacılığının merkezi sayılan bölgede üretim yapan, bu alanda köklü bir geçmişe sahip bir markanın üçüncü neslinin temsilcisi olarak, yeni ürünümüz ile konteynır boşaltma işlemlerinde büyük bir zaman ve maliyet avantajı sunuyoruz.

Konteynır taşımacılığını daha hızlı, güvenilir kılmaya devam ederken konteynırin elleçlemesini kolaylaştırmaya yönelik  Ar-ge çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Bu çalışmaların büyük bir bölümü proje aşamasını tamamlamış ve müşteri talepleri doğrultusunda adapte edilerek üretebilir durumda. Son ürünümüz hidrolik ekipmanlı konteynır şasi veya tiping şasi olarak isimlendirdiğimiz  ürün.

Tiping şasi

Ürünümüz yarı römorkun kendi imkanları ile  konteynırı kaldırmasını ve boşaltmasını sağlıyor. Kaldırma işleminde ana unsur konteynır iskeleti ve  öne yerleştirdiğimiz kaldırıcı platform  ile kumandadır.

Konteynır kendisi taşıyıcı özelliğe sahip kutudur. Kendi şasisi ve iskeleti gereken mukavemete sahiptir. Biz bu iskeletten faydalanarak konteynırın 40 ve 45 dereceye varan bir açıyla yükün kendi ağırlığı ile akmasını ve boşaltma işleminin başka bir işleme gerek duyulmadan yapılmasını sağlıyoruz.

Hidrolik kaldırma tertibatlı konteynır taşıyıcılar ( Tipping şasiler) 20, 30, 40 ft'lik olarak imal ediliyor. Ayrıca 30 ft'lik hidrolik kaldırma tertibatlı konteynır taşıyıcıda; 20 ft'lik konteynırı ileri geri kaydırmak suretiyle hem taşıma hem yükleme ve boşaltmada kolaylık sağlamak amacıyla, arka sıfır konumda kaldırma özelliği bulunuyor.

Teknik olanaklar

Sistemi üç türlü çalıştırabilirdik. Birincisi çekicinin PTO sisteminden elde edilen hareketi sisteme aktarması.. İkincisi, sistemin 380 voltluk elektrik akımı ile çalıştırılması.. Üçüncüsü ise 24 voltluk akımla çalışabilen aracın aküsünden beslenen sistem. Biz üçüncüyü tercih ettik.

Bu tercihimizin ana nedeni; PTO’ya gerek kalmaksızın aracın her çekici ile çalıştırılabilmesini sağlamak. Şebeke elektriğine bağlanmak, şebekeden elektrik almak için kablolarla özel bağlantılara ihtiyaç duymamak.

24 voltluk ve araç aküsü ile beslenen sistemi, elektrik fişlerini artı ve eksi kutuplara bağladığınız zaman her yerde kullanabilirsiniz. Çekiciler, özellikle gerekmiyorsa PTO ünitesine sahip değildir.

Çalışma güvenliğini artırmak için şasi arkasına birbirinden bağımsız çalışan hidrolik ayaklar ekledik. Hidrolik ayakları, sağa ve sola tek tek çalıştırılıp arkada teraziye alıyoruz. Böylece konteynırın uzunluğundan dolayı oluşan yatma tehlikesi ile birlikte arka aksa yük binmesini, çeki tablası ve pimin zorlanmasını da önlüyoruz. Kumanda kablosunun arkaya kadar uzanması yükün kontrollü boşalmasını sağlıyor.

Terazileme ve kaldırma sırasında sürücü hem teraziye alma işlemini yapıyor hem de kapağı açarak konteynırın dökme açısını kontrol ederek dökme
işleminin hızını ayarlayabiliyor. Kalkış sırasında ağırlık arkaya biniyor.

Arka kapaklarlar, kilitlere yük binmesini azaltıyor. Normal babalara göre daha güçlü olan döner babaların veya döner kilitlerin tercih edilmesi, boşaltma çalışma emniyeti sağlıyor.

Akslarımız müşterimizin isteğine göre değişiyor. Bu akslar BPW, EBS'li, disk frenli normal standart donanımlara sahip. Seyit Usta markası ile üretilen
konteynır şasi ile temel özellikleri aynı. Boşaltma sırasında bunların imalat belgeleri “hidrolik kaldırmalı ekipman” olarak geçiyor.

İmalat yetki belgemiz mevcut. Seyit Usta olarak uzmanlık alanımız konteyner taşıyıcı ve liman içi aktarma römorkları olduğundan buna uygun imalat belgemiz var.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir