Mart 23, 2011

LASDER lastik geri dönüşümü çalışmalarını hızlandırdı

Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER), lastik geri dönüşüm projesi için yaptığı çalışmaları geliştirmeye devam ediyor. 2009 yılı ortalarından itibaren ve 2010 yılında, lastiklerin deneme toplamasını gerçekleştiren dernek, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” ve onaylanmış “Atık Yönetim Planı” çerçevesindeki projelerini  tüm Türkiye kapsamında uygulamaya başlıyor.
 
LASDER, atık lastiklerin toplanmasının önemi konusunda bilgi vermek ve hedeflerini açıklamak amacıyla  23 Mart 2011'de İstanbul'da bir toplantı düzenledi. LASDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman ile Genel Sekreteri, Bahadır Ünsal dünden bugüne çalışmaları ve hedefleri hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Yetkililer, Ömrü Tükenmiş Lastiklerin (ÖTL) yönetmelikte belirtilen oranını  toplatmayı, taşıtmayı, gerekiyorsa geçici depolatmayı sağladıklarını ve bu atık lastikleri; malzeme geri kazanımı firmalarına, çimento fabrikalarına, enerji üretim tesislerine teslim etmeyi amaç edindiklerini anlattılar. Çelik haricindeki tüm bileşenleri petrol ürünlerinden oluşan lastiklerin, malzeme ve enerji geri kazanımında çok önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen yetkililer, lastiklerin hem malzeme geri dönüşümünde hem de alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmasının ekonomiye katkı sağladığını ifade ettiler.

Toplantıda verilen bilgilere göre; LASDER, 2009 yılında 22 bin ton ÖTL toplama ve geri kazandırma işlemi gerçekleştirdi.  2010 için kota oranı olan % 45 ÖTL toplama ve geri kazanım oranı hedeflendi ve yılsonu itibariyle bu hedef aşıldı.  2010 yılında 63 bin ton ÖTL toplandı. Bu oranın  %51’ini malzeme geri kazanımı sektörüne verilerek,  lastik/kauçuk sektörü için ikinci hammadde elde edildi. Geriye kalan %49’luk bölümü ise çimento fabrikalarında alternatif enerji kaynağı olarak kullandırılarak, daha az fosil yakıt tüketilmesine ve hava kirliliğinin azalmasına katkı sağlandı.

LASDER'in 2011 yılı için hedefi; yükleniciler aracılığı ile toplatma ve taşıtma yapılarak, Türkiye çapında 87 bin ton ÖTL toplamak. Toplanacak ÖTL’lerin yaklaşık 40 bin tonu granülasyon ve piroliz için, geriye kalanının da enerji geri dönüşümü amacı ile kullanılması planlanıyor.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir